Moeder reageert humoristisch op verzoek haar dochter meisjesachtiger te kleden

30.08.2018 12:59
dochter meisjesachtiger kleden Beeld: Pixabay

Alsof het niet genoeg is je kinderen ’s ochtends op tijd aangekleed, bepakt en bezakt te hebben voordat je ze afzet op de kinderopvang en door sjeest naar je werk, legde de crècheleidster van een Deens echtpaar wel een heel bijzonder verzoek neer: of ze hun dochter misschien wat gender-specifieker wilden kleden.

Dat vertelt de vader van het meisje, Steve Rold, aan Babble. Voor de duidelijkheid: zijn dochter kwam er alleen om samen met haar moeder Jessica haar tweejarige broertje weg te brengen en op te halen. Dat was volgens Steve voor een paar oudere leidsters toch reden genoeg om Jessica te vragen hun dochter wat vaker een jurk aan te trekken. Of strikjes in haar haar te doen. ‘Zodat andere kinderen haar tenminste herkenden als meisje’, aldus Steve.

Dat liet Jessica niet over haar kant gaan. Op een post-it schreef ze ‘Strikjes’, plakte het op haar dochter, en bracht haar zoon de volgende dag met geheven hoofd opnieuw naar het kinderdagverblijf. Niet dat ze zich de opmerking erg aantrok, benadrukt Steve, maar ze wilde graag een humoristisch statement maken.
 

Lees ook
Fotoserie: breken met ouderwetse genderregels? Zo doe je dat >

 

Vooral praktisch

Steve en Jessica zien het niet zo, de noodzaak om hun dochter meisjesachtig te kleden. Dat ze vaak gender-neutrale kleding draagt is vooral uit praktisch oogpunt: de kast ligt vol kleding die hun oudste zoon ontgroeid is. Die kleding was voor hém al niet uitgezocht op sekse: tijdens alle zwangerschappen hadden ze geen idee of ze een jongen of meisje zouden krijgen, en vonden dat totaal onbelangrijk.

Wat Steve opvalt, is dat anderen zijn zoons en dochter verschillend benaderen. ‘Mijn zoon wordt geprezen omdat hij zo’n sterke jongen is, terwijl ze mijn dochter complimenteren met haar schoonheid of lieve gedrag.’

 

Oordelen over meisjes

Het incident met de crècheleidster staat niet op zich: volgens Steve spreken mensen zich hoe dan ook sneller uit over hoe ze met hun dochter zouden moeten omgaan, dan met hun zonen. ‘Alsof ze meer bescherming nodig heeft. Of men het gevoel heeft eerder over meisjes te mogen oordelen. Grappig, want we hadden al die adviezen beter kunnen gebruiken toen onze oudste zoon klein was, en we maar wat aanmodderden in de opvoeding.’

Hij hoopt dat de dag nadert waarop mensen zich realiseren dat meisjes net zo sterk en slim zijn als jongens, en echt niet altijd roze hoeven te dragen. Net zo goed als jongens heus niet altijd in het blauw hoeven lopen. Trek ze allemaal een paarse tutu aan. Want who cares, als de kinderen gezond en gelukkig zijn?

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >