moeder-kind-alleen-thuis

De vijfjarige zoon van blogger Alicia Stein was ziek thuis, maar toch moest ze haar andere kind naar school brengen. Ze besloot haar jongste even alleen te laten.

Op Scary Mommy legt ze uit waarom. 

 

Dilemma

'Voordat jullie conclusies trekken, leg ik uit waaróm ik mijn kind thuisliet', zo begint ze. 'Mijn vijfjarige zoon zat op de bank met een heftige griep en mijn andere zoon (11) was bijna te laat voor school. Mijn dilemma: moest ik mijn zieke kind vijf of tien minuten meetrekken in de kou om m'n zoon naar school te kunnen brengen? De school van mijn kinderen staat aan de andere kant van de wijk, maar je moet wel een drukke straat over, dus mijn oudste alleen naar school laten lopen was geen optie.'

 

'Een stapje verder'

Ondanks dat Alicia 5 jaar wel erg jong vindt om alleen thuis te blijven, besloot ze hem dus toch binnen te houden. Maar makkelijk ging dat niet: 'Ik realiseerde me ineens dat naar school lopen wel een stapje verder is dan 'even het vuilnis buiten zetten'. Ik vertelde mijn zoon dat-ie voor niemand de deur open mocht doen en gaf hem de iPad, zodat hij mij een berichtje kon sturen als er iets aan de hand was.'

 

Lees ook
'10 dingen waar ik ouders om veroordeelde toen ik zelf nog geen moeder was' >

 

Als de dood

Toch bleef Alicia als de dood dat er iets zou gebeuren, tot ze aan vroeger dacht: 'Toen ik in de jaren '80 opgroeide, dwaalde ik rond in de buurt en speelde met vriendjes tot het ging schemeren. Ik ging bij verschillende buren naar binnen en daar was niets mis mee: iedereen vertrouwde erop dat er niets gebeurde.' Maar nu, meer dan dertig jaar later, slaan mensen door, vindt ze. 'Kinderen worden via een tracker gevolgd en als je je kind een paar seconden alleen in de auto laat, krijg je de wind van voren. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn, maar wees niet zo kritisch bij elke stap die ouders zetten: elke situatie, elke omstandigheid, maar ook ieder kind is anders.' 

 

'Beslissen wat verstandig is'

Ze eindigt haar verhaal met: 'Hoe kan ik veerkrachtige kinderen grootbrengen als ik niet toesta dat ze op latere leeftijd met onafhankelijkheid kunnen experimenteren? Hoe moet ik me als moeder zelfverzekerd voelen als het lijkt alsof alles wat ik doe onder een microscoop wordt gelegd? Ik heb misschien niet alle antwoorden, maar laat me er niet van weerhouden om elke situatie te evalueren en op dat moment te beslissen wat verstandig is. En dat zouden alle ouders moeten doen.'


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

BN'er-moeders op Instagram

Van lampionnen tot rockster: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kleine beer

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍂🐻

Een bericht gedeeld door DOCHTER DRE (@roxeannehazes) op


Trots

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Je begrijpt zeker wel hoe trots ik ben 😉❤

Een bericht gedeeld door Noëlle (@noellesomogyi) op


Outfit of the day

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mag ik ‘bijna weekend’ alvast droppen?! #duurtlang #kommaardoor #almostweekend #lotd #autumnlook

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Die heeft trek

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Volgens mij heb ik lekker gekookt.....

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >


Moeders on tour


Minoes

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Kleine rockster

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gypsy King 🎶

Een bericht gedeeld door 𝑴𝒐𝒏𝒊𝑸𝒖𝒆 𝑵𝒐𝒆̈𝒍 (@moniquenoell) op


Sint Maarten

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sinte, Sinte Maarten De 🐄🐄 hebben staarten De 👭 hebben rokjes aan Daar komt Sinte Maarten aan

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >