mama is goed bezig

Nadat het zusje van Danique op vierjarige leeftijd werd aangereden, kon zij nergens terecht vanwege haar complexe handicaps. Na lang zoeken, besloot Danique twee jaar geleden de stichting Vrienden van Lisa op te richten om het huis dan maar zelf te laten bouwen.

Danique Schoorl (32), moeder van Elisa (9) en Mees (2), stiefmoeder van Britt (9) en Tess (7): “Mijn zusje is onder een auto gelopen toen ze vier jaar was. Ze raakte in een lange coma en door de klap kreeg zij een hersenkneuzing, waardoor een deel van de hersenen is afgestorven. Ook is haar hypofyse beschadigd. Dat betekende dat ze niet meer kon lopen, lastig kon praten en zo goed als blind was. Ook zou ze altijd het verstand blijven houden van een peuter.
 

'We gaan dit gewoon doen'

In het revalidatiecentrum vertelden ze dat dit soort kinderen eigenlijk altijd in een verzorgingstehuis terecht komen. Maar na een lange periode van revalidatie hebben we mijn zusje terug in huis genomen. Als gezin zeiden we: we gaan dit gewoon doen.

Ik was zestien toen ze weer thuis kwam wonen en vooral opgelucht dat ze nog leefde. Dat we niet meer van ziekenhuis naar revalidatiecentrum moesten en dat ze weer thuis was. Mijn moeder was alleen met vier kinderen, waarvan één gehandicapt. En wegens een ingewikkelde scheiding kwam ze niet in aanmerking voor de bijstand. Maar omdat we dit als gezin deden, hebben we er wel voor gezorgd dat mijn zusje zich heeft ontwikkeld. Ze loopt, kan zichzelf met wat hulp aankleden en helpt met koffie zetten of bowlen op de Wii. Vijftien jaar geleden hadden we dat nooit gedacht, toen ze als klein hummeltje stekeblind in een rolstoel zat.
 

'We realiseerden ons dat ze niet eeuwig kon blijven'

Uiteindelijk realiseerden we ons wel dat ze niet eeuwig thuis kon blijven. Al is het alleen maar omdat mijn moeder ouder wordt en mijn zusje een dagbesteding nodig heeft. Toen begon de grote zoektocht naar een goede plek waar ze terecht kon. Maar die was er niet. Er zijn veel huizen voor mensen met een duidelijke handicap, zoals autisme of het syndroom van Down. Maar zodra je meerdere handicaps hebt, val je tussen wal en schip.

We dachten een goede locatie voor haar gevonden te hebben, maar daar bleek ze tussen achttien niet-praters terecht te zijn gekomen. Je moet dan denken aan mensen met een helmpje op die met hun hoofd tegen de muur bonken. Dagenlang zat ze alleen op haar bed en kwijnde weg. Toen ik van de leiding een formulier kreeg, waarop ik toestemming moest geven dat ze haar letterlijk onder dwang naar de dagbesteding mochten duwen, heb ik haar direct opgehaald. ‘Dan gaan we het zelf wel doen', dacht ik. Dat is nu twee jaar geleden.
 

Circus van wetboeken

Mensen verklaarden me voor gek: dat moet je niet willen, het gaat je nooit lukken, het is zóveel werk. En ja, dat klopt. Ik ben in een soort circus terecht gekomen van wetboeken doorpluizen, regels nalopen en van instantie naar instantie doorverwezen worden. Daarvoor moet ik offers brengen: ik heb weinig tijd en energie voor een privéleven. Die tijd gaat allemaal zitten in mijn gezin, werk en het opzetten van het huis. Bij tegenslagen komen er daardoor ook wel eens dikke tranen. Maar het lukt me mooi wel.

Dit voorjaar openen de deuren van een huis waar vier meiden, inclusief mijn zusje, onder 24-uurs begeleiding komen te wonen. Ik wil aan mensen laten zien: het kost misschien wel wat, misschien zelfs meer dan je lief is, maar het is de moeite waard. Binnenkort kan ik eindelijk loslaten. En kan ik erop vertrouwen dat mijn zusje op een goede plek komt te wonen. De rust die dat geeft, is me al dit harde werk meer dan waard.”
 


Danique.
Beeld: privébeeld.


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

BN'er-moeders op Instagram

Van lampionnen tot rockster: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kleine beer

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍂🐻

Een bericht gedeeld door DOCHTER DRE (@roxeannehazes) op


Trots

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Je begrijpt zeker wel hoe trots ik ben 😉❤

Een bericht gedeeld door Noëlle (@noellesomogyi) op


Outfit of the day

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mag ik ‘bijna weekend’ alvast droppen?! #duurtlang #kommaardoor #almostweekend #lotd #autumnlook

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Die heeft trek

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Volgens mij heb ik lekker gekookt.....

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >


Moeders on tour


Minoes

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Kleine rockster

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gypsy King 🎶

Een bericht gedeeld door 𝑴𝒐𝒏𝒊𝑸𝒖𝒆 𝑵𝒐𝒆̈𝒍 (@moniquenoell) op


Sint Maarten

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sinte, Sinte Maarten De 🐄🐄 hebben staarten De 👭 hebben rokjes aan Daar komt Sinte Maarten aan

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >