‘Mijn zoon en ik zijn closer doordat ik hem leer dat ik niet perfect ben’

18.09.2019 11:24
leer zoon dat ik niet perfect ben Beeld: Shutterstock

‘Niemand is perfect, ook ik als moeder niet’, leert blogger Sa’iyda Shabazz haar zoon. En daarom is het goed om hulp te vragen, vindt ze.

“Als ouder weet je alles, denken kinderen. Dus wanneer je de fout in gaat, is het best lastig om dat toe te geven”, schrijft Sa’iyda. “Terwijl je kwetsbaar opstellen, de beste manier is om je kinderen te laten zien dat perfectie niet bestaat.”

Dus zegt ze sorry, nadat ze tegen haar zoon heeft geschreeuwd. En: ‘Wow, dat wist ik niet’, wanneer hij haar terecht verbetert. “Zo voelt hij zich op waarde geschat, en vertrouwt hij me meer.”

 

Geen Superwoman

Als single moeder ervaart Sa’iyda nogal wat druk om het goed te doen. “Hij is van mij afhankelijk, ik heb niet veel ruimte om fouten te maken. Maar ik ben een mens en geen Superwoman, zelfs al ziet hij me vaak zo. Wanneer hij zijn speelgoed niet opruimt, zeg ik daarom eerlijk dat hij mij op die manier nóg meer werk bezorgt dan ik al heb. Want: dat is het laatste wat hij wil. Daarna hebben we dan een gesprek over hoe het niet erg is om hulp te vragen.”

 

Lees ook:
‘Zó voelt het leven als alleenstaande moeder’ >

 

Hulp vragen

Dat laatste is iets wat moeders wel wat beter mogen leren, vindt de blogger. “Terwijl: hoe erg is het om iemand om hulp te vragen, wanneer je verzuipt in je takenlijst?” Die hulp mag je ook best vragen aan je kinderen, vindt ze, want daar leren zij weer van voor later. “Dat ook zij niet perfect hoeven te zijn, wanneer het even teveel wordt op school, bijvoorbeeld. Zo voorkom je dat ze vastlopen.”

 

Irritante collega

We kunnen onze kinderen honderd keer vertellen dat niemand perfect is, maar als we zelf het goede voorbeeld niet geven, is er geen kind dat je gelooft, benadrukt Sa’iyda. “Vertel het je kinderen, wanneer je een rotdag hebt. Praat over die ene irritante collega, die vergelijkbaar is met dat vervelende klasgenootje. Over een onenigheidje met een vriendin dat je verkeerd hebt aangepakt. Wanneer je met je kinderen praat over je eigen gevoelens, leren ze hoe ze kunnen omgaan met hun eigen gevoel en ervaringen. Word je hartstikke close van. Bovendien: kinderen wíllen helemaal geen perfecte ouders. Het boeit je achtjarige echt niet of je een prinsessenkasteel van ham hebt geknutseld in haar lunchpakket voor school. Wat haar boeit, is dat haar ouders geen doorgeslagen fanatiekelingen zijn die zich laten leven door de verwachtingen die het leven zogenaamd van ze heeft.”

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >