In samenwerking met Kek Mama

‘Mijn migraine is vrij plotseling begonnen, dus misschien houdt het ook een keer zomaar op’

Hoewel de impact van migraine groot is, weten veel vrouwen er gelukkig goed mee om te gaan. Al vereist het soms wel wat creativiteit en geregel. Irene (55) is moeder van vier kinderen, die veertien jaar in leeftijd verschillen. Die hectiek thuis is hartstikke gezellig, vindt ze. Behalve tijdens een migraineaanval.

“Mijn migraine is hoogstwaarschijnlijk gerelateerd aan hormonen. Ik was 39 toen mijn jongste dochter geboren werd. Rond mijn 44ste kreeg ik de eerste aanval. Vooral mijn twee jongsten waren toen nog klein. Ik voelde me schuldig, want als ik een migraineaanval had, moesten de kinderen zich toch min of meer aanpassen aan mij.”

Geen partijtjes

“Afspraken of dingen regelen stem ik af op de migraine. Als ik een aanval voel aankomen, moet ik vaak iets afzeggen. Mijn jongste dochter Cynthia is nu 11. Zo had ik me een keer opgegeven voor een uitstapje van school. Ik zou kinderen uit haar klas naar een natuurboerderij rijden. Op de dag zelf kreeg ik migraine en dan is autorijden onmogelijk. Lucilla, mijn oudste dochter, had gelukkig al haar rijbewijs en is uiteindelijk met Cynthia naar school gegaan. Dat was super, maar natuurlijk wel jammer. Ga je een keer wat leuks doen, komt die hoofdpijn weer. Ik leg mensen altijd uit waarom ik een afspraak moet afzeggen. Als ze weten hoe een migraineaanval voelt en wat het met me doet, vinden ze het minder erg.”

Leuke dingen

“Ik had niet verwacht dat mijn migraine jarenlang zou aanhouden. Het is vrij plotseling begonnen, dus misschien houdt het ook een keer zomaar op. Daar blijf ik op hopen. Gelukkig hebben steeds meer mensen er begrip voor. Iedereen kent wel iemand die migraine heeft. Ik houd grip op de migraine door voldoende rust te nemen en op tijd te slapen. Regelmatig een lekkere wandeling in de frisse buitenlucht helpt ook. Als ik een aanval voel opkomen, drink ik een aantal espresso’s of sterke bakken koffie. Eenmaal voorbij vergeet ik een aanval gelukkig snel. Dan ga ik weer door met de leuke dingen in het leven.”

Dagboek

Irene heeft grip op haar migraine gekregen. Om meer inzicht te krijgen in patronen en triggers die voor jou een rol spelen, kun je een migraine dagboek bijhouden. Leg bijvoorbeeld symptomen, frequentie, duur en de gebruikte medicatie vast. Iedereen is anders en als je migraine hebt blijft het een kwestie van proberen wat voor jou de beste oplossing is.

Kek Mama samen met GSK