Hoewel de impact van migraine groot is, weten veel vrouwen er gelukkig goed mee om te gaan. Al vereist het soms wel wat creativiteit en geregel. Irene (55) is moeder van vier kinderen, die veertien jaar in leeftijd verschillen. Die hectiek thuis is hartstikke gezellig, vindt ze. Behalve tijdens een migraineaanval.

“Mijn migraine is hoogstwaarschijnlijk gerelateerd aan hormonen. Ik was 39 toen mijn jongste dochter geboren werd. Rond mijn 44ste kreeg ik de eerste aanval. Vooral mijn twee jongsten waren toen nog klein. Ik voelde me schuldig, want als ik een migraineaanval had, moesten de kinderen zich toch min of meer aanpassen aan mij.”

Geen partijtjes

“Afspraken of dingen regelen stem ik af op de migraine. Als ik een aanval voel aankomen, moet ik vaak iets afzeggen. Mijn jongste dochter Cynthia is nu 11. Zo had ik me een keer opgegeven voor een uitstapje van school. Ik zou kinderen uit haar klas naar een natuurboerderij rijden. Op de dag zelf kreeg ik migraine en dan is autorijden onmogelijk. Lucilla, mijn oudste dochter, had gelukkig al haar rijbewijs en is uiteindelijk met Cynthia naar school gegaan. Dat was super, maar natuurlijk wel jammer. Ga je een keer wat leuks doen, komt die hoofdpijn weer. Ik leg mensen altijd uit waarom ik een afspraak moet afzeggen. Als ze weten hoe een migraineaanval voelt en wat het met me doet, vinden ze het minder erg.”

Leuke dingen

“Ik had niet verwacht dat mijn migraine jarenlang zou aanhouden. Het is vrij plotseling begonnen, dus misschien houdt het ook een keer zomaar op. Daar blijf ik op hopen. Gelukkig hebben steeds meer mensen er begrip voor. Iedereen kent wel iemand die migraine heeft. Ik houd grip op de migraine door voldoende rust te nemen en op tijd te slapen. Regelmatig een lekkere wandeling in de frisse buitenlucht helpt ook. Als ik een aanval voel opkomen, drink ik een aantal espresso’s of sterke bakken koffie. Eenmaal voorbij vergeet ik een aanval gelukkig snel. Dan ga ik weer door met de leuke dingen in het leven.”

Dagboek

Irene heeft grip op haar migraine gekregen. Om meer inzicht te krijgen in patronen en triggers die voor jou een rol spelen, kun je een migraine dagboek bijhouden. Leg bijvoorbeeld symptomen, frequentie, duur en de gebruikte medicatie vast. Iedereen is anders en als je migraine hebt blijft het een kwestie van proberen wat voor jou de beste oplossing is.

Kek Mama samen met GSK

lifehacks-keuken

Met een hangende peuter aan je been is het zowat onmogelijk om een driegangenmenu op tafel te zetten. Toch helpen deze fijne lifehacks je een hand op weg - kan je ook eens uitpakken als je schoonmoeder op bezoek komt.

Ta(nden)art flossen

Flosdraad is niet alleen goed om je tanden mee te flossen, je kunt het ook prima gebruiken om een taart mee aan te snijden: nooit meer klooien met een taart mes en uit elkaar vallende (scheve) stukken. Overigens kun je deze truc ook gebruiken voor zachte producten als kaas, avocado en cake, maar gebruik wel altijd de geurloze variant zonder mintsmaak.

 

Aangekoekt spul in de magnetron

Krijg je al dat aangekoekte eten in de magnetron met geen mogelijkheid weg? Probeer het eens met een vaatwastablet. Leg 'm in een bakje met kokend water, zet dit in de magnetron en laat deze vijf minuten draaien op vol vermogen. Vervolgens veeg je die spetters zo van de zijkanten. Als je geen vaatwastabletten in huis hebt, kun je het ook met partjes citroen proberen.

 

In een paar seconden kokend water

Gemiddeld kost het zo'n tien minuten om een pan water voor pasta aan de kook te brengen. Met een Quooker kun je in die tijd nog wat groenten blancheren en een flesje voor je kind uitkoken. De Fusion- en Flexkranen hebben een kindveilige dubbel-druk-draai bedieningsknop die het onmogelijk maakt zomaar kokend water uit de kraan te tappen. Bij het tappen van kokend water licht de lichtring rood op, om te waarschuwen dat er kokend water uit de kraan komt. De waterstraal die vervolgens uit de kraan stroomt, is niet massief maar bestaat uit druppeltjes. Hierdoor heb je je hand al teruggetrokken voordat je je echt kunt branden. Lees hier meer over de veiligheid van de Quooker.

 

Gat in het midden

Nog even over de magnetron: wil je eten opwarmen, dan blijft het midden van de maaltijd vaak langer koud - helemaal als het eten net uit de koelkast komt. Wat je kunt doen om dit te voorkomen, is in het midden wat ruimte laten (een soort gat in het eten, dus). 

 

Koud, kouder, koudst

Komt er vanmiddag bezoek, ben je in alle hectiek vergeten de drank koud te zetten: en nu? Maak keukenpapier nat, wikkel het om de flesjes en doe ze in de koelkast, zo zijn de drankjes in no time koud. Vergeet alles na afloop niet uit de vriezer te halen, want als het te lang ligt, kan de boel exploderen en is je vriezer een rommel.

 

Zo wordt ei pellen een eitje

Waar Baking Soda goed voor is? Voor het bakken van een eitje, bijvoorbeeld. Voeg een theelepel toe aan het water als je eieren kookt en de schil gaat vervolgens veel makkelijker los. En sneller.

mama is goed bezig

Nadat het zusje van Danique op vierjarige leeftijd werd aangereden, kon zij nergens terecht vanwege haar complexe handicaps. Na lang zoeken, besloot Danique twee jaar geleden de stichting Vrienden van Lisa op te richten om het huis dan maar zelf te laten bouwen.

Danique Schoorl (32), moeder van Elisa (9) en Mees (2), stiefmoeder van Britt (9) en Tess (7): “Mijn zusje is onder een auto gelopen toen ze vier jaar was. Ze raakte in een lange coma en door de klap kreeg zij een hersenkneuzing, waardoor een deel van de hersenen is afgestorven. Ook is haar hypofyse beschadigd. Dat betekende dat ze niet meer kon lopen, lastig kon praten en zo goed als blind was. Ook zou ze altijd het verstand blijven houden van een peuter.
 

'We gaan dit gewoon doen'

In het revalidatiecentrum vertelden ze dat dit soort kinderen eigenlijk altijd in een verzorgingstehuis terecht komen. Maar na een lange periode van revalidatie hebben we mijn zusje terug in huis genomen. Als gezin zeiden we: we gaan dit gewoon doen.

Ik was zestien toen ze weer thuis kwam wonen en vooral opgelucht dat ze nog leefde. Dat we niet meer van ziekenhuis naar revalidatiecentrum moesten en dat ze weer thuis was. Mijn moeder was alleen met vier kinderen, waarvan één gehandicapt. En wegens een ingewikkelde scheiding kwam ze niet in aanmerking voor de bijstand. Maar omdat we dit als gezin deden, hebben we er wel voor gezorgd dat mijn zusje zich heeft ontwikkeld. Ze loopt, kan zichzelf met wat hulp aankleden en helpt met koffie zetten of bowlen op de Wii. Vijftien jaar geleden hadden we dat nooit gedacht, toen ze als klein hummeltje stekeblind in een rolstoel zat.
 

'We realiseerden ons dat ze niet eeuwig kon blijven'

Uiteindelijk realiseerden we ons wel dat ze niet eeuwig thuis kon blijven. Al is het alleen maar omdat mijn moeder ouder wordt en mijn zusje een dagbesteding nodig heeft. Toen begon de grote zoektocht naar een goede plek waar ze terecht kon. Maar die was er niet. Er zijn veel huizen voor mensen met een duidelijke handicap, zoals autisme of het syndroom van Down. Maar zodra je meerdere handicaps hebt, val je tussen wal en schip.

We dachten een goede locatie voor haar gevonden te hebben, maar daar bleek ze tussen achttien niet-praters terecht te zijn gekomen. Je moet dan denken aan mensen met een helmpje op die met hun hoofd tegen de muur bonken. Dagenlang zat ze alleen op haar bed en kwijnde weg. Toen ik van de leiding een formulier kreeg, waarop ik toestemming moest geven dat ze haar letterlijk onder dwang naar de dagbesteding mochten duwen, heb ik haar direct opgehaald. ‘Dan gaan we het zelf wel doen', dacht ik. Dat is nu twee jaar geleden.
 

Circus van wetboeken

Mensen verklaarden me voor gek: dat moet je niet willen, het gaat je nooit lukken, het is zóveel werk. En ja, dat klopt. Ik ben in een soort circus terecht gekomen van wetboeken doorpluizen, regels nalopen en van instantie naar instantie doorverwezen worden. Daarvoor moet ik offers brengen: ik heb weinig tijd en energie voor een privéleven. Die tijd gaat allemaal zitten in mijn gezin, werk en het opzetten van het huis. Bij tegenslagen komen er daardoor ook wel eens dikke tranen. Maar het lukt me mooi wel.

Dit voorjaar openen de deuren van een huis waar vier meiden, inclusief mijn zusje, onder 24-uurs begeleiding komen te wonen. Ik wil aan mensen laten zien: het kost misschien wel wat, misschien zelfs meer dan je lief is, maar het is de moeite waard. Binnenkort kan ik eindelijk loslaten. En kan ik erop vertrouwen dat mijn zusje op een goede plek komt te wonen. De rust die dat geeft, is me al dit harde werk meer dan waard.”
 


Danique.
Beeld: privébeeld.


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >