Hoewel de impact van migraine groot is, weten veel vrouwen er gelukkig goed mee om te gaan. Al vereist het soms wel wat creativiteit en geregel. Irene (55) is moeder van vier kinderen, die veertien jaar in leeftijd verschillen. Die hectiek thuis is hartstikke gezellig, vindt ze. Behalve tijdens een migraineaanval.

“Mijn migraine is hoogstwaarschijnlijk gerelateerd aan hormonen. Ik was 39 toen mijn jongste dochter geboren werd. Rond mijn 44ste kreeg ik de eerste aanval. Vooral mijn twee jongsten waren toen nog klein. Ik voelde me schuldig, want als ik een migraineaanval had, moesten de kinderen zich toch min of meer aanpassen aan mij.”

Geen partijtjes

“Afspraken of dingen regelen stem ik af op de migraine. Als ik een aanval voel aankomen, moet ik vaak iets afzeggen. Mijn jongste dochter Cynthia is nu 11. Zo had ik me een keer opgegeven voor een uitstapje van school. Ik zou kinderen uit haar klas naar een natuurboerderij rijden. Op de dag zelf kreeg ik migraine en dan is autorijden onmogelijk. Lucilla, mijn oudste dochter, had gelukkig al haar rijbewijs en is uiteindelijk met Cynthia naar school gegaan. Dat was super, maar natuurlijk wel jammer. Ga je een keer wat leuks doen, komt die hoofdpijn weer. Ik leg mensen altijd uit waarom ik een afspraak moet afzeggen. Als ze weten hoe een migraineaanval voelt en wat het met me doet, vinden ze het minder erg.”

Leuke dingen

“Ik had niet verwacht dat mijn migraine jarenlang zou aanhouden. Het is vrij plotseling begonnen, dus misschien houdt het ook een keer zomaar op. Daar blijf ik op hopen. Gelukkig hebben steeds meer mensen er begrip voor. Iedereen kent wel iemand die migraine heeft. Ik houd grip op de migraine door voldoende rust te nemen en op tijd te slapen. Regelmatig een lekkere wandeling in de frisse buitenlucht helpt ook. Als ik een aanval voel opkomen, drink ik een aantal espresso’s of sterke bakken koffie. Eenmaal voorbij vergeet ik een aanval gelukkig snel. Dan ga ik weer door met de leuke dingen in het leven.”

Dagboek

Irene heeft grip op haar migraine gekregen. Om meer inzicht te krijgen in patronen en triggers die voor jou een rol spelen, kun je een migraine dagboek bijhouden. Leg bijvoorbeeld symptomen, frequentie, duur en de gebruikte medicatie vast. Iedereen is anders en als je migraine hebt blijft het een kwestie van proberen wat voor jou de beste oplossing is.

Kek Mama samen met GSK

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >