‘Mijn man en ik laten de kinderen elke week alleen thuis voor een date met elkaar’

13.12.2019 13:54
kinderen alleen thuis voor date Beeld: Shutterstock

Mariana (39) en Sybren (38) laten dochter Julie (10) en zoon Max (9) elk weekend twee uur alleen, voor wat quality time met z’n tweetjes.

Mariana: “Het was een paar dagen voor Kerstmis. Sybren en ik moesten alle inkopen nog doen. Julie lag licht grieperig op de bank, Max was met geen stok in beweging te krijgen. Stijf van de kerststress en geërgerd door Max’ dwarse houding, riep ik: ‘Weet je wat, dan blijf je toch lekker alleen thuis met je zus.’ Kon best, vond ik, op deze leeftijd. Bovendien: we wonen tien minuten bij de stad vandaan.

Sybren en ik splitsten op om alles zo snel mogelijk te regelen, en spraken een uur later af bij een kroeg. Een kwartier eerder dan gepland was ik er al, en bestelde een wijntje. ‘Doe mij er ook maar één’, hoorde ik een kwartier later achter me. Totaal ongepland, middenin de drukste tijd van het jaar en met de kinderen gewoon thuis, zat ik opeens op een onverwachte date met mijn eigen man.
 

Oesters en wijn

We dronken nog een wijntje. Bestelden een bordje oesters. En toen we keurig na twee uur thuis kwamen, rozig en een beetje giechelig, hadden de kinderen onze afwezigheid amper opgemerkt. Sybren trok zijn wenkbrauwen op en keek me veelbetekenend aan: dit bood mogelijkheden. ‘Ging het goed, schatjes?’, kuste ik de kinderen gedag. ‘Huh?’, zei dochter. ‘Wat?’, zei zoon.
 

Lees ook:
‘Mijn kind krijgt geen bijles, hij is goed zoals hij is’ >

 

Goed voor de zelfstandigheid

Sindsdien maken we er een gewoonte van om er elk weekend even twee uurtjes tussenuit te knijpen met z’n tweetjes. Goed voor de zelfstandigheid van de kinderen, geweldig voor onze relatie. Terwijl Julie en Max uitblazen van hun hockeywedstrijden of afspreken met vrienden, duiken wij samen het bos in met de hond en een borrel toe. Of we reserveren een lunch met champagne, als de wedstrijden van de kinderen dat toelaten.

‘Wat lopen jullie nou suf te lachen’, zei Julie, toen Sybren en ik onlangs weer zo’n moment voor elkaar genomen hadden. ‘Jullie lijken wel verliefd.’ ‘Dat zijn we ook’, grijnsde Sybren. Waarop onze kinderen zo daverend de slappe lach kregen, dat we zeker wisten: we schaden niemand met ons wekelijkse spijbelmoment. Sterker nog: ik weet zeker dat het heel gezond is voor ons gezin.
 

Liever met z’n vieren

Natuurlijk lukt het ook weleens een weekend niet, zo’n korte date met elkaar. Omdat we simpelweg liever iets doen met het hele gezin. Of andere verplichtingen hebben. En we gaan nog steeds soms ’s avonds uit, dan regelen we een oppas. Maar nu we deze vrijheid overdag in de weekends hebben, profiteren we er maar wát graag van.”

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >