‘Ik wil niet dat mijn kind naar de plusklas gaat’

21.02.2023 06:18
plusklasjes Beeld: Getty Images

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Janneke (37) is alleenstaand moeder van Fenna (10) en Mika (7).

“Leren gaat mijn dochter Fenna makkelijk af. Fijn, en ze vindt school leuk, dus iedereen gelukkig, zou je zeggen. Iedereen behalve de juf, althans. Want die denkt dat Fenna meer uitdaging nodig heeft, en wil haar in de plusklas zetten, één ochtend in de week. Anders zou ze zich nog gaan vervelen. Ik zie daar geen signalen van; Fenna verrijkt zich thuis al met pianoles, ze leest veel en we filosoferen wat af met elkaar, tijdens het avondeten.

Plusklas

Fenna ziet de plusklas helemaal niet zitten. Want die betekent elke week een halve dag uit de klas gehaald worden, om ‘anders te zijn’ met ‘andere kinderen die anders zijn’, zoals ze dat zelf benoemt. Ze wil gewoon bij haar vriendinnen in de klas blijven, veel gezelliger.

“Ze wil gewoon bij haar vriendinnen in de klas blijven, veel gezelliger”

Op school heb ik meerdere malen aangegeven hoe Fenna en ik erover denken, maar de juf blijft aandringen. Alsof ik me niet realiseer hoe intelligent ze is, en mijn dochter belemmer in haar ontwikkeling. Het tegendeel is waar. Na de basisschool komt ze vanzelf in de klas bij kinderen met dezelfde intelligentie als zij, voor nu vind ik het belangrijker dat ze zich ook sociaal-emotioneel blijft ontwikkelen en niet het gevoel heeft dat ze dingen moet die niet per se nodig zijn.

Lees ook – Deze moeder vraagt zich af: ‘Schieten die plusklasjes hun doel niet voorbij?’ >

Twijfel

Ik ben er vrij zeker van dat Fenna niets tekort komt, maar als alleenstaande moeder klinkt soms toch een stemmetje in mijn hoofd, wanneer het ’s avonds donker is en ik geen partner heb om mee te overleggen: doe ik wel het juiste door goed naar mijn dochter te kijken en luisteren, en het advies van de leerkracht in de wind te slaan?”

 

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.