‘Mijn hart breekt vaak, omdat mijn zoon (5) zonder moeder opgroeit’

09.05.2019 20:02
Els en Do

Mijn vrouw is drie jaar geleden overleden. Onze zoon is nu vijf en mijn hart breekt vaak voor hem. Kinderen hebben immers een moeder nodig.

Als we een toverstokje hadden, wisten de tantes het wel. Maar er wordt je niks gevraagd, zoals Do’s oma altijd zei. Aan medelijden heeft uw zoon in ieder geval niets. Dat slurpt alleen maar energie. Hoe meer vrede u krijgt met de situatie, hoe beter het is voor uw zoontje.
 

Ouders

Of hij een moeder nodig heeft, is de vraag. Uit onderzoek van de Amerikaanse wetenschappers Timothy Biblarz en Judith Stacey blijkt dat het geslacht van ouders er niet toe doet zolang ze goede ouderschapskwaliteiten bezitten. Volgens hen kunnen kinderen even goed gedijen bij homostellen of alleenstaande ouders. Met andere woorden: als u uw zoontje liefde en stabiliteit kunt bieden, is hij minstens zo goed af als kinderen die wel een moeder hebben.
 

Lees ook
Juf Julia en de overleden moeder van Mylou >

 

Lichtpuntjes

Het helpt altijd te zoeken naar lichtpuntjes. Elk nadeel heeft zijn voordeel, volgens de bekende wijsgeer Johan Cruijff. Toen Do een piepjong journalistje was interviewde ze cabaretière Jasperina de Jong, die net weduwe was geworden. “Ik kan nu naar bed wanneer ik wil”, zei Jasperina dapper. “En ik hoef voor niemand te koken.”

U kunt het niet helpen dat uw zoontje zonder moeder opgroeit, maar wel hoe u erop reageert. Dat is makkelijk gezegd en een cliché van de bovenste plank, maar clichés zijn er niet voor niets. Wij wensen u alle sterkte van de wereld.
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 04-2019.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >