Geluk is… geboortestenen in je haar, elke maand een andere kleur of een fijne afro die boven alles uittorent.

Elize Klaassen (36) is getrouwd met William en moeder van Sasha (15), Robyn (11), Maurin (8) en Chriss (5)

“Mijn eerste dreadlocks liet ik zetten toen ik zwanger was van Sasha. Ik was net twintig en mijn grootste angst was dat ik zo’n moeder zou worden met een kort kapsel, sandalen en wortelbroek. Kortom: mezelf zou verliezen. Op een online forum zag ik iemand met dreadlocks. Ik dacht: dat wil ik ook.
 

'Het vrouwtje met de dreads'

Ik had mijn haar ook rood kunnen verven, maar dreadlocks zijn écht anders. Er draaien altijd hoofden om als ik ergens binnenkom en in mijn woonplaats noemen ze me het vrouwtje met de dreads. Ik hang er van alles in: van de geboortestenen van mijn kinderen tot gekke kralen die ik van vrienden krijg. Net een kerstboom.

Sommige mensen draaien dreadlocks van hun eigen haar, maar daar is mijn haar te fijn voor. Daarom heb ik synthetische die ik aan mijn haren vastknoop. Na drie maanden vervang ik ze weer. Ben ik zo acht uur mee bezig, verspreid over een paar dagen. Dan zet ik Netflix op, ga met een glas wijn op de bank zitten, leg mijn ellebogen op de knieën en vervang mijn dreads streng voor streng.
 

Lekker woest kapsel

Mijn man vindt het sexy. ‘Je hebt zo’n lekker woest kapsel’, zegt-ie. Mijn jongste dochter plukt de hele dag aan mijn haar. Zelf wil ze ook dreadlocks, maar dat zie ik niet zitten: ze heeft prachtige lange pijpenkrullen. Ik ben er niet op tegen hoor. Mijn oudste dochter droeg op haar zesde al dreadlocks – het staat haar hartstikke goed.

Mensen willen er alles over weten. Of ik kaal ben als ik ze uitdoe. Of ze vrezen dat het op mijn hoofd krioelt van de beestjes. Ha, ik was mijn haar regelmatig en de dreads kunnen in de wasmachine.
 

'Zo ben je echt mijn moeder niet'

Vorig jaar haalde ik ze eruit. Ik wilde het een paar weken volhouden, maar miste ze vreselijk. Mijn man smeekte of ik ze weer in kon doen en de kinderen keken me verschrikt aan. ‘Zo ben je echt mijn moeder niet’, riep mijn jongste zoon.”
 

Dit artikel staat in Kek Mama 13-2017.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van het Jeugdjournaal kijken tot ontbijt op bed: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Lekker bankhangen

 

Eindelijk, languit op de bank! #jeugdjournaal #bankhangen #mijnzoon❤️ @mees_kingston

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op

 

Zou die ook eieren leggen?

 

🤔

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op

 

De beste leraar

 

Kan best zwaar zijn, zo'n modellenleven

 

Setlife #modelforaday #SammyRose

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op

 

Alsof het niks is

 

Next level @lisaamil . #tweewaggies #alsoftniksis

Een bericht gedeeld door Tess Milne (@tessmilne_) op

 

Ontbijt op bed

 

Lees ook
Fotoserie: 8x Moederdag fails >

 

Kleine meisjes worden groot

 

So proud❤️ #vallenenopstaan #waarismijnbabygebleven #grotemeid💗

Een bericht gedeeld door Estavana Polman (@estavana) op

 

De beste selfie

 

Onze beste selfie EVER 🐻❤

Een bericht gedeeld door Liza Sips (@lizasips) op

 

Hallo dames...

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geen slechte moeder
Beeld: Unsplash

Iedereen die kinderen heeft, vraagt zich wel eens af: ben ik wel een goede moeder? Blogger Chaunie Brusie is klaar met die twijfels. ‘Ik ben een moeder die haar best doet. En dat is genoeg.’

‘De druk die we onszelf als moeder opleggen, is enorm’, schrijft ze op Babble.
 

Hele lijst

‘Elke avond kan ik een lijstje maken van situaties waaruit blijkt dat ik geen goede moeder ben’, vertelt Chaunie. ‘Ik strijk niet, zet mijn kinderen voor de televisie in plaats van met ze te spelen en breng veel te veel tijd door op mijn telefoon. Des te meer ik stil sta bij alles waarin ik niet goed ben, des te slechter ik als moeder lijk te zijn.'
 

Lees ook:
'Schreeuw jij tegen je kind? Dan ben je heus geen slechte moeder' >

 

Teveel druk

Volgens Chaunie leggen moeders zichzelf een enorme druk op. Ze moeten een goede moeder zijn en een goed mens, omdat de maatschappij dat van ze verwacht. ‘Maar als je aan kinderen begint’, zegt ze, ‘vertelt niemand je hoe je met die druk moet omgaan. We krijgen allerlei praktische tips aangereikt, zoals speciale pyjama’s waardoor je kinderen beter zouden moeten slapen, maar op het mentale vlak staan we er alleen voor. Ons idee ‘Ik ben een slechte moeder omdat ik X, Y of Z doe’, staat snel gelijk aan ‘Ik ben een slecht persoon.’ En dat is een heel moeilijke cirkel om te doorbreken.’
 

‘We doen ons best’

Chaunie vindt dat je eerst genoeg van jezelf moet houden om je kinderen lief te kunnen hebben. En dat betekent dat je de ‘slechte-moeder-gedachten’ in de ban moet doen. ‘We zijn geen ‘slechte’ moeders als we de kinderen even snel in bed stoppen of ongeduldig worden’, zegt ze. ‘En zelfs niet, zoals mijn middelste kind waarschijnlijk nooit zal vergeten, als je hun verjaardag overslaat om zonder hen op reis te gaan naar Mexico. Wij moeders doen ons best. En dat is echt genoeg.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >