Geluk is… geboortestenen in je haar, elke maand een andere kleur of een fijne afro die boven alles uittorent.

Elize Klaassen (36) is getrouwd met William en moeder van Sasha (15), Robyn (11), Maurin (8) en Chriss (5)

“Mijn eerste dreadlocks liet ik zetten toen ik zwanger was van Sasha. Ik was net twintig en mijn grootste angst was dat ik zo’n moeder zou worden met een kort kapsel, sandalen en wortelbroek. Kortom: mezelf zou verliezen. Op een online forum zag ik iemand met dreadlocks. Ik dacht: dat wil ik ook.
 

'Het vrouwtje met de dreads'

Ik had mijn haar ook rood kunnen verven, maar dreadlocks zijn écht anders. Er draaien altijd hoofden om als ik ergens binnenkom en in mijn woonplaats noemen ze me het vrouwtje met de dreads. Ik hang er van alles in: van de geboortestenen van mijn kinderen tot gekke kralen die ik van vrienden krijg. Net een kerstboom.

Sommige mensen draaien dreadlocks van hun eigen haar, maar daar is mijn haar te fijn voor. Daarom heb ik synthetische die ik aan mijn haren vastknoop. Na drie maanden vervang ik ze weer. Ben ik zo acht uur mee bezig, verspreid over een paar dagen. Dan zet ik Netflix op, ga met een glas wijn op de bank zitten, leg mijn ellebogen op de knieën en vervang mijn dreads streng voor streng.
 

Lekker woest kapsel

Mijn man vindt het sexy. ‘Je hebt zo’n lekker woest kapsel’, zegt-ie. Mijn jongste dochter plukt de hele dag aan mijn haar. Zelf wil ze ook dreadlocks, maar dat zie ik niet zitten: ze heeft prachtige lange pijpenkrullen. Ik ben er niet op tegen hoor. Mijn oudste dochter droeg op haar zesde al dreadlocks – het staat haar hartstikke goed.

Mensen willen er alles over weten. Of ik kaal ben als ik ze uitdoe. Of ze vrezen dat het op mijn hoofd krioelt van de beestjes. Ha, ik was mijn haar regelmatig en de dreads kunnen in de wasmachine.
 

'Zo ben je echt mijn moeder niet'

Vorig jaar haalde ik ze eruit. Ik wilde het een paar weken volhouden, maar miste ze vreselijk. Mijn man smeekte of ik ze weer in kon doen en de kinderen keken me verschrikt aan. ‘Zo ben je echt mijn moeder niet’, riep mijn jongste zoon.”
 

Dit artikel staat in Kek Mama 13-2017.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meghan-markle-zwanger

De geruchten gingen al langer, maar nu heeft het paleis het ook echt bevestigd: prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle verwachten in de lente van 2019 een baby.

'De hertog en hertogin hebben alle steun die zij sinds hun huwelijk in mei mochten ontvangen van mensen over de hele wereld erg gewaardeerd en zijn verheugd om dit blijde nieuws te kunnen delen met het publiek',  staat op het Instagramaccount van Kensington Palace.

 

Lees ook
Moeders reageren massaal op 'perfecte' foto van net bevallen Kate Middleton >

 

School voor nanny's

De geruchten gingen al maanden en toen een woordvoerder van het Koningshuis zei dat Meghan niet meeging naar Fiji (waar het zikavirus heerst) wist iedereen het zeker: ze móest wel zwanger zijn. Eerder werd ook al dat Meghans moeder Doria Ragland haar zou gaan helpen met de baby. Zij werd gespot terwijl ze een school voor nanny’s bezocht in Londen.

 
 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
column-malu-chaos-geluk
Beeld: Marco Kolanus

Tegenwoordig vind ik het heerlijk om aan het werk te zijn. Maar voordat ik na mijn zwangerschap weer moest beginnen, schoten er duizenden doemscenario’s door mijn hoofd. 

Een kleine greep: 

 

 1. Zo fijn, weer aan het werk. Even en paar uur zonder poepluiers, spuugdoekjes en babykwijl.
 2. Ik kan niet wachten…
 3. Kijk zelfs uit naar het moment dat ik in alle rust naar de koffieautomaat kan lopen. Nu pas besef ik dat ik die route al die tijd heb ondergewaardeerd…
 4. En het hoogtepunt van de dag: moeten blázen om mijn koffie drinkbaar te krijgen…
 5. Heb ik voor mijn gevoel al eeuwen niet hoeven doen. (Al gaat een lauwe ochtendkop er na drie uur nachtrust evengoed in, daar niet van…)
 6. Ook lekker: dat ik in plaats van die ‘makkelijke’ broek en slobbertrui eindelijk weer iets fatsoenlijks aan kan. Voor melkvlekken hoef ik immers niet bang te zijn.
 7. Wat zei je? Geen vlekken? Ik bestel gewoon op de valreep wat nieuwe outfits!
 8. En hup, een extra laag make-up op, want dat moet ik toch niet hebben: dat collega’s na mijn eerste werkdag tegen elkaar fluisteren dat ik er ‘ietwat uitgeleefd uitzag’….
 9. Nee hoor, ik heb alles onder controle. Dat ‘werkende moeder’-zijn is helemaal mijn ding.
 10. Oppas geregeld, out-of-office uitgeknald: er kan niets meer misgaan.
 11. Al lijkt Mack het toch wel te voelen, dat ik ‘m een paar uur achterlaat: hij slaapt al dagen onrustig. En als ik even naar de keuken loop nadat ik over z’n box heb gehangen, zet-ie het gelijk op een krijsen.
 12. Alsof hij nu al last heeft van verlatingsangst…
 13. Zou dat al kunnen met vier maanden?
 14. Even Googelen.
 15. Ja dus. 
 16. Man, dat moment vergeet hij natuurlijk nooit. Dat ík, z’n moeder notabene, hem van de één op andere dag achterliet bij een vreemde.
 17. Nou ja, vreemde… Het is dan wel z’n oma, maar ik bedoel: mij ziet hij de hele dag door, haar hooguit twee keer per week.
 18. En wat nu als zij ‘m niet stil krijgt als-ie verdrietig is?
 19. Of in blinde paniek een schep te veel door z’n voeding doet en hij vervolgens de hele middag met kramp zit?
 20. Oh. En weet ze trouwens wel hoe je die draagdoek goed omknoopt? Anders slaapt-ie echt niet…
 21. Misschien moet ik wel gewoon fulltime huismoeder zijn. Heb ik van al dat gedoe geen last en kan ik Mack gewoon zélf troosten mocht dat nodig zijn. 
 22. Maar zo’n fijne baan als deze kom ik natuurlijk nooit meer tegen.
 23. En ook die rekeningen betalen zichzelf niet…
 24. Nee. Slecht idee.
 25. Weet je? Ik vraag m’n vriend of-ie Mack naar bed brengt vanavond.
 26. Duik ik in een warm bad, zet een serie op en denk even aan helemaal niets - kijk ik vast weer helemaal anders tegen de wereld aan morgen…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.