‘Mijn dochter mag zoveel piercings als ze wil – het is háár lichaam’

08.12.2020 15:26
dochter_piercing

Van groen haar en glittermake-up tot piercings in haar neus en oren: de tienerdochter van blogger Katie Bingham-Smith mag doen en dragen wat ze zelf wil. En daar heeft de moeder een belangrijke reden voor.

‘Het is haar lichaam’, schrijft Katie op Scary Mommy.

 

Stiekem

Vroeger, toen Katie zelf nog tiener was, werd ze door haar ouders vaak teruggefloten. ‘Ik wilde gaatjes in mijn oren, maar dat mocht niet. Ik wilde gescheurde spijkerbroeken dragen: mocht niet.’ Ook het dragen van make-up was bij Katie thuis uit den boze, en dus stopte ze haar make-uptasje voordat ze naar school ging stiekem in haar rugzak.

 

Lees ook
‘Dit is waarom ik de oren van mijn dochter echt niet laat piercen’ >

 

Uiterlijk

‘Toen mijn ouders een paar jaar later gingen scheiden, werd mijn moeder relaxter en mocht ik doen wat ik zelf wilde’, vervolgt Katie. ‘Maar tot dat moment heb ik al die tijd gedacht dat ik iets verkeerd deed – terwijl het om mijn eigen lichaam ging. Ze probeerden mijn uiterlijk te beheersen omdat zíj wilden dat ik er op een bepaalde manier uit zou zien.’ Op het moment dat Katie zelf moeder werd van een dochter, wist ze dus dat ze het anders wilde doen. 

 

Navelpiercing

Of haar dochter nu paars, blauw, groen of rood haar wil: het mag allemaal. Katie: ‘Ze houdt van glitters onder haar ogen en heeft een fase gehad dat ze sproetjes maakte met henna. Een paar weken geleden vroeg ze of ze een navelpiercing mocht. Ze heeft er zelf voor gespaard en we gingen samen naar de afspraak. Dit alles is een vorm van zelfexpressie en ik wil dat mijn kind vrij is om te kiezen wat ze draagt en hoe ze haar lichaam versiert. Want het is van haar, niet van mij.’

 

Meer persoonlijke verhalen lezen? Volg Kek Mama op Facebook >