Mariannes dochter heeft obesitas: ‘Ik hoor mensen fluisteren’

07.06.2024 13:29
obesitas dochter Bron: Unsplash

Kun je die jongen niet opvoeden? Spoort-ie wel? Moet-ie geen pilletje? Het is al ingewikkeld een kind te hebben dat anders is, maar de stomme opmerkingen van andere moeders maken het er niet makkelijker op.

“Of ik weleens van een wortel had gehoord, vroeg een moeder me plompverloren.” Marianne zat met haar negenjarige dochter Romy op een terras toen een onbekende vrouw haar aansprak. “Het was lunchtijd, iedereen zat met een patatje of broodje Unox. Ik wilde net mijn van huis meegenomen bakjes komkommer, gortsalade en snoeptomaten tevoorschijn halen. Want ja: Romy heeft obesitas. En ja: ze at op dat moment een hapje van de kroket die we samen deelden. Het was haar enige eetzonde die maand. Verder staat ze op rantsoen, onder strikte begeleiding van een diëtist. En een psycholoog.

Loeiharde oordelen

Ik was met stomheid geslagen. Heel even dan, want inmiddels ben ik wel gewend dat mensen over ons praten. Maar de brutaliteit blijft me verbazen. ‘Kijk eens hoe dik ze is’, hoor ik mensen fluisteren. Gevolgd door: ‘Ssst, weet jij veel, misschien is dat kind wel ziek.’ En: ‘Welnee joh, kijk dan, haar moeder is net zo.’ Zulke oordelen komen loeihard aan. Zeker omdat ons hele leven draait om het eetprobleem van Romy. Er is geen moment dat ik er niet mee bezig ben.

Sloffen volgepropt met winegums

Als ze bij een vriendinnetje speelt, vraag ik de ouders of ze alsjeblieft geen snoep willen geven. Ze is weleens thuisgekomen van een slaapfeestje met sloffen die ze tot de nok toe had volgepropt met winegums. Het halve kroketje op het vakantie-evenement was het eerste wat ze snoepte in weken. En nog werd ik er keihard op afgerekend.

Het idiote is dat de gemiddelde bemoeial het meestal ook niet zo lekker voor elkaar heeft. Hebben ze een mening over mijn dochter, maar zit hun eigen kind de godganse tijd op de iPad. Of duwt het andere kinderen hardhandig aan de kant terwijl die moeder staat te schreeuwen.”

Dit artikel stond eerder in Kek Mama.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.