Manon kreeg een tweeling én een drieling (en ze eten bijna alles!)

04.11.2021 08:30
manon proper en haar kinderen

Je kind zonder tegenstribbelen een voedzame maaltijd voorschotelen kan al een hele klus zijn, laat staan als je vijf kinderen hebt. Toch krijgt Manon Proper, moeder van een tweeling en een drieling, het voor elkaar.

Van Thaise curry tot venkelsalade: wie Manon op Instagram volgt, kan zien dat haar kinderen bijna alles eten. Pure mazzel? Zeker niet. “Ik heb ze al op jonge leeftijd kennis laten maken met kruiden”, vertelt ze. “We bouwden uiteraard langzaam op – dan gebruikte ik in plaats van twee theelepels een kwart, bijvoorbeeld – maar ik vind dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met smaken toevoegen aan het eten.” Daarbij maakt Manon het hiermee een stuk makkelijker voor zichzelf. “Want hoe vervelend is het om dubbel te moeten koken? Op deze manier konden onze kinderen al snel met de pot mee eten.”

 

Boterham met pindakaas

Natuurlijk zijn de tweeling en drieling niet altijd engeltjes aan tafel – het blijven kinderen -, maar toch krijgen ze bewust geen alternatief als ze weigeren om te eten. “Ik snap dat je je kind een boterham met pindakaas of extra toetje wil geven als-ie niet goed eet, maar met vijf kinderen is daar geen beginnen aan. Krijgt de één een boterham? Dan wil de rest ook. Daarbij geloof ik er heilig in dat als een kind écht honger heeft, hij heus wel eet. Soms moet je je poot gewoon stijf houden.” En dat blijkt, want waar Manons kinderen eerder niets moesten weten van tomaten, verslinden ze nu drie keer per week een tomatensalade.

Lees ook
Onderzoek: 50% van de kinderen eet te weinig groente >

Simpele taken

Samen koken; ook dat helpt Manon om haar kinderen een gezonde relatie met eten te laten krijgen. “Het is heus niet zo dat we elke avond met z’n allen in de keuken staan. Maar door ze af en toe wat simpele taken te geven (roeren, kruiden in een bakje doen en groenten snijden), zitten ze ’s avonds stuk voor stuk glunderend aan tafel als ik ze overlaad met complimenten over hun ongelofelijke kookkunsten ;).”

 

Als Manon doorkrijgt dat haar Instagramolgers het maar wat bijzonder vinden dat ze haar dreumesen geen bloemkoolprakjes maar Marrokkaanse linzen voorschotelt, besluit ze meer recepten te gaan delen. Het resultaat volgt een paar jaar later: Bistro Manon, een kookboek vol recepten voor het hele gezin, dat zelfs is genomineerd voor Kookboek van het jaar 2021. Manon: “Zo’n nominatie is fantastisch, maar waar ik helemaal blij van wordt, zijn de berichtjes die ik van ouders ontvang. Dat ze sprakeloos zijn dat hun kind plots geroosterde spruitjes eet en de frustratie aan de eettafel een stuk minder is – daar doe je het voor.”

Wil jij Bistro Manon bestellen? Dat kan hier.

 

Beeld: Jeroen van der Spek