Les geven in de warmte: ‘38 graden voelt voor mij nu bijna koud aan’

20.08.2023 19:25
Bikram yoga Kim Beeld: privé

Kim van Workum (38) is samen met Freek (37) en moeder van Mila (6) en Xavi (4). Ze geeft les in bikram yoga.

“Op het kinderdagverblijf doet Xavi op een speelse manier aan yoga. Ook bij Mila op school wordt er aandacht aan besteed, dus de kinderen begrijpen wat ik voor werk doe. Maar het feit dat de studio waarin ik les geef verwarmd is, vinden ze bijzonder.

‘Is dat alles wat je draagt?’ vraagt Mila als ik in een kort broekje en sportbeha verschijn. Maar meer wíl je ook niet aan, want bikram yoga beoefen je in veertig graden. De warmte maakt je spieren soepeler en zorgt ervoor dat je de houdingen makkelijker kunt uitvoeren.

“De warmte maakt je spieren soepeler en zorgt ervoor dat je de houdingen makkelijker kunt uitvoeren”

In het begin kan de hoge temperatuur overweldigend zijn. Sommige mensen worden duizelig of misselijk of ze lopen te hard van stapel. Zo van: dit doe ik wel even, maar dan blijkt het toch zwaarder dan gedacht.

Bikram yoga

Zelf begon ik tien jaar geleden met bikram yoga. Ik vond het meteen leuk, maar zag het in het begin vooral als een sport. Dat komt deels omdat ik toen ook veel hardliep en aan kick­boksen deed, maar de warmte speelde ook een rol. Omdat je flink zweet, voelt het veel meer dan bij gewone yoga als een sportieve prestatie.

Ik wilde bij iedere les tot het uiterste gaan, gaandeweg leerde ik om die drang los te laten. In plaats van in de spiegel te kijken om een houding zo mooi mogelijk te doen, ging ik veel meer voelen: welke spieren gebruik ik, waar ligt mijn grens? Al snel merkte ik welk effect bikram yoga op mijn lichaam had. Ik was altijd een onrustige slaper, maar sliep ineens als een baby en mijn lijf voelde sterker en soepeler. Dat is nog steeds zo – komt goed van pas, nu ik moeder ben van twee kinderen.

Lees ook – Dít zijn de leukste yoga-oefeningen voor kinderen >

Niet heet genoeg

Mila en Xavi zijn nog te jong voor bikram yoga, maar misschien zijn ze er over een paar jaar voor te porren. Mijn vriend is geen fan. Hij is het type dat bij het zoeken naar een vakantie­huisje meteen het vakje ‘airco’ aanvinkt. Mij kan het juist niet heet genoeg zijn. Niets is fijner – ja, ik weet dat het gek klinkt – dan zweetdruppeltjes die in straaltjes van me af lopen. Het gevoel van hard werken, je lichaam reinigen, is heerlijk.

“Het gevoel van hard werken, je lichaam reinigen, is heerlijk”

In de yogastudio is de temperatuur door de energiecrisis onlangs twee tot drie graden verlaagd. Begrijpelijk, en voor een beginneling maakt het geen verschil. Maar ik merk dat dus meteen hè? Ik ben de hitte zo gewend dat het nu zelfs bijna koud aanvoelt.”

Bikram yoga Kim
Bikram yoga Kim

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.