Lente (48) is bewust alleenstaande moeder: ‘Geen kinderen krijgen was geen optie voor mij’

21.03.2023 10:30
bewust alleenstaande moeder parttime werken Beeld: Getty Images

Lente de Vries (48) is moeder van de tweeling Mirre en Jip (9) en van Siebe (6). Ze werkt als finance manager bij Unilever en is de enige senior manager binnen het concern die minder dan vier dagen werkt.

“Geen kinderen krijgen was geen optie voor mij. Eigenlijk was het heel biologisch, een hormoongevoel dat ik tot in mijn poriën voelde: ik wilde ooit moeder worden. Mijn ex-man en ik waren veertien jaar samen. Baby’s waren in het begin nog geen onderwerp van gesprek, daarna schoven we dat gesprek steeds voor ons uit. Hij stond er anders in dan ik, merkte ik. En dus moest ik een keuze maken: blijven zonder kinderen of weggaan en alleen een gezin stichten. Het werd het laatste.

Bewust alleenstaande moeder

Omdat ik altijd aan mijn carrière heb gewerkt, was ik in staat om een mooi huis te kopen. Ik meldde me op mijn 37e bij een kliniek voor een donor en twee jaar later werd ik moeder. Pas later dacht ik: wat heb ik gedaan? Ik heb een behoorlijk grote beslissing voor mijn kinderen genomen, door ze bewust te krijgen en op te voeden zonder vader.

Toch doe ik het niet helemaal alleen. De eerste weken met de tweeling bleef elke nacht een andere vriendin slapen, mijlpalen deel ik live of via Skype met familie en ik heb een gastouder voor de dagen dat ik werk. Op woensdag gaat ze met de jongste naar zwemles.

Parttime hoger management

Omdat het thuis goed loopt, kan ik me 28 uur per week ook echt op mijn werk storten. Er wordt vaak gedacht dat je in hogere managementposities niet parttime kunt werken, maar ik heb op een dag gewoon een balletje opgegooid en dat balletje is gaan rollen. Ik ben bij de Nederlandse tak van Unilever sowieso de enige senior manager die 28 uur werkt, misschien zelfs wel wereldwijd. Maar dat betekent niet dat ik na vijf uur ’s middags niet meer bereikbaar ben. En ja, het komt voor dat ik op mijn vrije dinsdag toch even een paar uur aanschuif voor een belangrijke meeting. Maar ik ga op een werkdag ook weleens kijken bij een uitvoering op school, en daarna snel terug naar kantoor. Als je wilt dat je werkgever flexibel is, moet je dat zelf ook zijn.

Ik heb niet het gevoel dat ik op de werkvloer minder serieus word genomen omdat ik minder werk dan collega’s op eenzelfde positie. Ze vinden het zelfs stoer dat ik bewust alleenstaande moeder ben. Mijn werk doe ik graag, en graag goed. Maar ik bewaak mijn tijd en taken zorgvuldig. Dat betekent dat ik soms een extra project of een promotie afsla, omdat ik niet over de 28 uur wil gaan. Nou ja, in elk geval niet meer vier of vijf dagen werken zoals ik voorheen wel deed. De tijd die ik met mijn kinderen heb, is me veel te dierbaar.

Lees ook
Mirjam heeft een regenbooggezin: ‘In het begin begreep niet iedereen dat’ >

Tijd voor jezelf

Het is echt precies zoals ik vooraf had gehoopt. Hoe fijn dat het me gegund is om moeder van drie gezonde en gelukkige kinderen te zijn. Ik geniet intens van het moederschap. Van knusse weekendjes thuis of kamperen in de bergen. Op vakantie laad ik echt op, en daar heb ik eindelijk ook tijd voor mezelf. Ik sla zelfs het aanbod om wijn te drinken met de buren op de camping af, zodat ik een boek kan lezen als de kinderen slapen. Dat is wellicht de grootste uitdaging als je alleen kinderen opvoedt naast een drukke baan: tijd voor jezelf nemen. Maar net als bij opvoeden en carrière maken staat of valt ook dat met goed management en grenzen stellen.”
Dit artikel staat in Kek Mama 03-2021.

 

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.