Leanne: ‘Mijn vaginawand was zo slap dat mijn darmen alle kanten opgingen’

19.06.2024 09:02
verzakking vaginawand Bron: Unsplash

Dat de boel down under een flinke opdoffer krijgt tijdens de bevalling is logisch, maar de ravage waar sommige moeders jaren mee hebben rondgelopen is om te huilen.

Leanne (39, media-adviseur) heeft een relatie met Thijs (36, procesoperator) en is moeder van Merel (5) en Pim (3). “Voor de geboorte Merel werd ik ingeleid en ingeknipt. In de hechting die daarop volgde is tijdens de genezing een zenuwknoop ontstaan. Het gevolg was dat ik na de bevalling veel pijn had met fietsen en zitten. Ook sex was pijnlijk. 

Opnieuw gehecht

De gynaecoloog dacht aan bekkenbodemproblemen, maar de fysio die ik hiervoor bezocht kwam al snel tot de conclusie dat zij hier niets aan kon doen. Ik moest opnieuw gehecht worden en het herstel zou een maand duren. We wilden graag een tweede kindje en ik vroeg me af of het verstandig was de operatie nu te laten uitvoeren. Aan de andere kant; doordat sex zo pijnlijk was, zou een eventuele tweede er niet eens komen…

Een jaar na Merels geboorte werd ik geopereerd. De pijn verdween inderdaad en eind 2019 was ik in verwachting van Pim. Hij was een huilbaby en aan mezelf kwam ik amper toe.

Bal uit mijn vagina

Dat ik met poepen moest ‘tegendrukken’ en dat ik soms ook ontlasting verloor, nam ik voor lief. Dit hoort er misschien bij, dacht ik. Als ik een tampon indeed, leek ie wel horizontaal te zitten en ik had dagelijks bekkenpijn waarvoor ik veel naar de fysio moest. En als je zomaar ontlasting verliest, wordt de sex er uiteraard ook niet leuker op. Als mijn darmen vol zaten, voelde het alsof er een soort bal uit mijn vagina hing. Ik besprak mijn problemen met niemand. Ergens had ik ook het gevoel dat ik me aanstelde.

‘Dat ik soms ook ontlasting verloor, nam ik voor lief’

Toen ik werd opgeroepen voor een uitstrijkje, zag ik mijn kans schoon mijn problemen aan te kaarten. De huisarts stuurde mij direct door naar de gynaecoloog en ik onderging een plas- en poeponderzoek. Hiervoor moest ik een heel dagboek bijhouden. Ze zagen aanvankelijk niets extreems. Pas na nog meer onderzoeken werd duidelijk dat ik een verzakking had en dat mijn vaginawand zo slap was dat mijn darmen alle kanten opgingen. Er was als het ware een holle ruimte ontstaan achter mijn vaginawand. Ik heb al heel lang last van het prikkelbaar darmsyndroom en dacht dat mijn darmproblemen daardoor kwamen. 

Operatie

Ik kreeg uitleg over een mogelijke operatie en er werd me op mijn hart gedrukt dat de hersteltijd heel lang zou zijn. ‘Wil je dat echt’, vroeg de arts. Ik twijfelde geen seconde. Ja, ik wilde het echt. Ik had dagelijks last en was niet van plan hier mijn hele leven mee rond te blijven lopen. Ik wilde weer sporten en zorgeloos leven. Het werd tijd dat ik eens aandacht aan mezelf zou gaan besteden.

Lees ook: Kay: ”Ik ben je excuses verschuldigd’, zei de gynaecoloog’

De eerste week na de operatie ben ik mijn bed niet uit geweest. Ik had veel pijn. In mijn vagina zat een enorme wond en ook mijn anus had veel tijd nodig te herstellen. Pas na een kleine maand liep ik mijn eerste rondje buiten weer. Na acht weken probeerden Thijs en ik voor het eerst weer sex te hebben, maar dat werd ’m nog niet helemaal…

Zoals het hoort

De operatie is nu drie maanden geleden en inmiddels voel ik me weer beter. De bekkenpijn waar ik dagelijks last van had is ook verdwenen. Dat had dus ook met die verzakking te maken. Als ik nu naar het toilet ga, komt het weer zoals het hoort. En Thijs en ik gaan weer vaker met elkaar naar bed, bepaalde standjes zijn alleen nog iets te gevoelig. 

Het was een pittige ingreep, maar ik zou het zo opnieuw doen. Inmiddels spreek ik er wel regelmatig over en ik krijg er eigenlijk alleen maar positieve reacties op. Het werd me duidelijk dat ik niet de enige ben die klachten overhoudt na een bevalling. Al gaat er maar één iemand door het lezen van mijn verhaal naar een arts toe, dan is mijn doel bereikt.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.