‘Ik durf mijn kinderen niet mee te nemen op visite’

04.01.2024 10:38
op visite kinderen Bron: Pexels

Sanne (33) heeft samen met haar man drie zoons van 2, 3 en 5 jaar oud. Een drukke gezellige boel. Haar kinderen stuiteren het huis door en zijn vaak kleine olifantjes in een porseleinkast. Daardoor durft Sanne haar kinderen niet mee te nemen op visite: “Er gaat altijd wel iets kapot.”

“Sinds vijf jaar staat mijn leven op zijn kop. Op een goede manier hoor, want ik ben dol op mijn drie zoontjes. Het zijn alleen wel enorme energieballetjes. Ze rennen en rollen de hele dag door het huis heen met z’n drieën en dat gaat bepaald niet zachtjes.

Geen mooie dingen in huis

Inmiddels heb ik zelf al afscheid genomen van alle mooie dingen in huis. Geen glazen vazen, dure bank of designer vloerkleed voor mij. De kans dat er een glas limonade omver gaat, of dat er modderschoenen door de kamer vliegen is namelijk nogal groot.

Daar heb ik zelf volledig vrede mee, ik wil dat mijn kinderen lekker kind kunnen zijn. Ook al betekent dat dat we de komende jaren uit plastic bekers drinken. Natuurlijk probeer ik ze wel manieren bij te brengen. Ze moeten hun lege borden en bekers naar de keuken brengen en hun schoenen bij de deur uitdoen bijvoorbeeld.

Toch ben ik met veel andere dingen erg makkelijk. Het maakt me niet veel uit wanneer ze de bank als springkussen gebruiken, of dat ze eten aan de salontafel. Bij slecht weer laat ik ze zelfs een potje voetballen binnen.

Keerzijde van vrije opvoeding

Mijn vrije opvoeding heeft echter een wel een keerzijde. Mijn kinderen kunnen zich namelijk bij andere mensen thuis niet netjes gedragen. Sterker nog, soms lijken ze daar nog wel meer losgeslagen dan in ons eigen huis. Daardoor durf ik ze nauwelijks nog mee te nemen op visite.

Laatst waren we naar de verjaardag van het zoontje van mijn beste vriendin. Niet alleen stootte mijn middelste een glas rode wijn van tafel, zo op het witte vloerkleed. Mijn oudste zoon schoot ook nog eens vaas kapot met een speelbal van de baby van mijn vriendin.

Mini bulldozers

En dat is niet de enige keer dat dit gebeurt. Eigenlijk gaat er altijd wel iets kapot als we op visite gaan. In de zomer gaat het nog wel, dan laat ik ze buiten of in de tuin rondrazen, maar in de winter is het echt een probleem. Terwijl er juist dan veel sociale verplichtingen zijn.

De enige waar ik ze nog met een gerust hart mee naartoe neem zijn de opa’s en oma’s. Die zijn dol op de kinderen en maken zich er niet druk om als er iets vies wordt of omvalt. Maar praktisch al onze vrienden wonen in perfect ingerichte huizen, met designmeubelen die zeker niet bestand zijn tegen het geweld van mijn drie mini bulldozers.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.