‘Ik krijg regelmatig een kind met honger thuis omdat het niet voldoende tijd had om zijn trommel leeg te eten’

21.12.2023 17:08
Beeld: Getty Images

De discussie laait op: waarom wordt er zo vaak televisie gekeken tijdens de lunch op school, terwijl televisie kijken tijdens het eten helemaal niet zo goed is volgens artsen? Wij vroeg de pauzes bij jullie op school worden ingedeeld en jullie reageerden massaal.

Sindia: “Ik ben het er niet mee eens! Ze krijgen 15 minuten om te eten en wie het niet op heeft, heeft eigenlijk gewoon een beetje pech en kan niet zijn maaltijd opeten. En als kers op de taart wordt er dus bijna altijd Jeugdjournaal opgezet en de kinderen zijn dan eigenlijk enorm afgeleid, waardoor ze al minder snel eten. Ik begrijp oprecht niet waarom er zo weinig tijd en aandacht wordt besteed aan het samen eten met elkaar. Juist gezond en rustig eten zorgt ervoor dat een brein beter zal werken.”

Marianne: “Ja, je kan niet alles hebben. Aangezien wij met een continurooster geen pauze hebben, wil ik in ieder geval in redelijke rust mijn lunch eten, zodat ik daarna weer aan de slag kan met mijn lessen. Gewoon een keer ergens geen probleem van maken en accepteren dat het is zoals het is.”

Annemarie: “Ik als juf heb al een paar keer ouders gehad die kwamen klagen dat er tijdens het eten tv werd gekeken, ik heb toen even uitgelegd dat we eerst 10/15 minuten eten. En als er tijd over lijkt te zijn en het meeste eten op is, dan gaat Schooltv aan. Vroeger keken we Schooltv altijd aan het einde van de dag, nu plan ik korte leerzame filmpjes vaak even op die momenten zodat de laatste restjes gegeten of gedronken worden (want sommige kinderen krijgen 4 sneetjes brood, het liefst nog wat snoep of snoepjes en mega grote flessen drinken mee en tja, daar hebben ze wel even de tijd voor nodig).”

Miriam: “Eerst eens kijken hoe vaak een kind thuis bij een scherm geïnstalleerd wordt alvorens er geklaagd wordt over schermgebruik op school. Tegenwoordig wordt overal over geklaagd, maar men kijkt niet meer naar zichzelf.”

Maybritt: “Voor onze kinderen (sowieso 2 van de 3) veel te afleidend, en soms ook misselijk makend. Ze kijken voornamelijk Klokhuis en daar was laatst een filmpje over koeienmagen, koeienpoep, maden en andere dingen waarvan ik snap dat je trek meteen vervolgen is. Buitenspelen tijdens het eten zou ook niks zijn voor mijn kinderen, dan zouden ze ook vergeten te eten. De oudste kan meerdere dingen tegelijk maar de jongste 2 nee, dan mag ik blij zijn als er een half broodje in gaat.”

Petra: “In mijn klas is het op vrijdag, filmdag. Dan gaat er een filmpje op bij de lunch. We spelen eerst 35 minuten buiten en dan 35/40 minuten in de klas. 15 minuten verplicht aan tafel voor eten. Als het eten op is, kun je daarna gaan spelen. Behalve op vrijdag dus, dan een filmpje in plaats van spelen.”

​​Tess: “Juist super fijn voor die kids. Even lekker rust in de klas met een lekker filmpje. Even ontspannen. Perfect!”

Marianne: “Ik ben overblijfkracht, bij ons hebben ze een uur lunchpauze. In de praktijk eten ze ongeveer een kwartiertje, ze kijken een kwartiertje tv en spelen een half uur buiten. Sommige groepen gaan eerst naar buiten en eten daarna, andere groepen gaan eerst eten en daarna naar buiten. Weinig klachten over, niet van de ouders en niet van de kinderen.”

Sonja: “De tv op zich is niet het probleem. Wel de korte eettijd. Ik krijg regelmatig een kind met honger thuis omdat het niet voldoende tijd had om zijn trommel leeg te eten. Als volwassenen krijg je toch ook een half uur lunchpauze om even rustig te kunnen eten maar kinderen hebben schijnbaar aan 10 minuten voldoende terwijl ze vaak net zoveel eten…”

Merel: “Omdat de eettijd ook onderwijstijd is, maar juf soms ook moet plassen of een hap wil. Dus zetten we een educatief filmpje op, wat doorgaans aansluit bij een les, thema of periode, waar je dan over napraat, een koppeling tussen maakt, woordenschat behandelt, etc.”