De discussie laait op: waarom wordt er zo vaak televisie gekeken tijdens de lunch op school?

15.12.2023 09:55
De discussie laait op: waarom wordt er zo vaak televisie gekeken tijdens de lunch op school?

Uit een peiling van Het Jeugdjournaal blijkt dat 66% van de kinderen weleens televisie kijkt tijdens de lunch op school. Dat terwijl televisie kijken tijdens het eten helemaal niet zo goed is volgens artsen. Het doet de discussie flink oplaaien.

Televisie kijken tijdens de lunch

Het Jeugdjournaal vroeg alle basisscholen in Nederland wat er bij hen in de lunchpauze gebeurt. Wat bleek? Op 99% van de 1000 basisscholen die reageerden, eten alle leerlingen hun lunch op school. Het Jeugdjournaal maakte een top 3 van de activiteiten die er tijdens de lunch worden gedaan. Op nummer 3 staat buitenspelen: de kinderen eten hun lunch dan tijdens het spelen. Op nummer 2 staat voorgelezen worden en, jawel, op nummer 1 staat televisie kijken.

De gevolgen volgens artsen

Kinderarts Edgar van Mil vertelt in de uitzending dat hij dit eigenlijk helemaal geen goed idee vindt: “Er is weinig dat zo afleidt als de televisie. Kinderen worden echt in het scherm gezogen, met als gevolg dat ze vergeten wat ze aan het doen zijn. Als ze naar iets spannends kijken, kan het dat ze steeds sneller gaan eten.” Zo kan het gebeuren dat kinderen meer eten dan ze eigenlijk op kunnen, maar ook dat ze juist te weinig eten omdat ze zo afgeleid zijn. Eten met meer aandacht en focus zou dus beter zijn. Ook ligt er nog iets anders op de loer volgens de kinderarts: “Als kinderen gewend raken aan voor de televisie eten, kan het dat ze voortaan automatisch trek krijgen als ze tv kijken.”

De discussie laait op

Sinds het item van Het Jeugdjournaal is de discussie behoorlijk opgelaaid. Het heeft namelijk ook een boel ouders ervan bewust gemaakt dat hun kind op school televisie kijkt in de lunchpauze. Columnist Anna van den Breemer schreef er een column over voor De Volkskrant. Daarin stelt ze dat de televisie weleens ingeschakeld zou kunnen worden, zodat de leraar van dienst ook pauze heeft. “Zet je de tv uit, dan moeten die aan de bak om orde te houden”, schrijft ze. Eerder hoefde dat niet: “Vroeger gingen de meeste kinderen tussen de middag naar huis om te eten. Nu hanteert meer dan de helft van de basisscholen in Nederland het continurooster.”

Meer calorieën

Kennisrotonde, het nationaal regieorgaan onderwijsonderzoek, liet een rapport opmaken over de kwestie. Hierin komt naar voren dat kinderen die voor de televisie eten beduidend meer eten en meer calorieën tot zich nemen dan kinderen in een soortgelijke situatie die niet voor de buis eten. “Als leerlingen tijdens de schoollunch activiteiten uitvoeren die veel aandacht vragen, zoals tv-kijken, een computerspelletje spelen of een smartphone gebruiken, dan lopen zij het risico ‘gedachteloos’ te eten. De smaakbeleving en het verzadigingsgevoel worden dan niet goed waargenomen. Ook slaan leerlingen geen precieze herinnering op aan het eten, waardoor ze sneller weer een hongergevoel krijgen. Ze eten daardoor mogelijk tijdens de lunch en na schooltijd meer dan ze eigenlijk nodig hebben”, aldus Kennisrotonde.

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >