Kimberley Klaver open en bloot: ‘Ik maakte mezelf gek met allerlei angstige gedachten’

26.03.2024 11:39
Kimberley Klaver BN'er interview

Beste vriendinnen Kimberley Klaver en Kim Feenstra delen al tien jaar lief en leed met elkaar, maar nu ook met luisteraars. In hun kakelverse podcast Kim en Kim Open en Bloot leggen ze alles op tafel. Kek Mama sprak met de eerste Kim.

Een podcast, vertel!
“Kim en ik bespreken al tien jaar álles met elkaar: open, bloot en altijd eerlijk over waar we tegenaan lopen. En dat is nogal wat: zo zijn we allebei getrouwd op dezelfde locatie en weer gescheiden – de schuld van de locatie dus – en zijn we een nieuwe liefde en kinderen verder. Waar wij tegenaan lopen, zullen andere moeders of dertigers ook tegenaan lopen. We wilden deze podcast echt maken alsof we een waarheidsserum hebben geslikt en onze volgers te betrekken bij onze vriendschap en onze gesprekken zoals we die anders ook hebben. De microfoon negeren we. Misschien herken je je er helemaal in, misschien een beetje of helemaal niet. Misschien inspireren we je, motiveren we je of lokken we een discussie uit. We gaan deze keer niets uit de weg.”

Horen we een andere Kimberley dan normaal?
“Ik ben vaak wel wat terughoudender in wat ik zeg. Voor je het weet, wordt er weer clickbaitquote uit de context getrokken en staan er grote headlines. Nu laten we dat helemaal los, het kan ons niet schelen wat er wordt geschreven en dat zal vast wel gebeuren. Wij kleuren echt niet altijd binnen de lijntjes, zijn niet perfect. Wie wel?”

Kun je dat écht loslaten?
“Ik word daar wel steeds beter in. Ik ben nu 38 en het interesseert me al veel minder wat mensen nu van me denken. Dat was een paar jaar geleden wel anders, maar door schade en schande leer je er toch steeds beter mee omgaan. Het lag in mijn aard om te pleasen en mensen geen ongemakkelijk gevoel te geven. Nu realiseer ik mij dat het niet mijn taak is en dat die mensen met zichzelf aan de bak moeten wanneer ze zich ontzettend opwinden over iets of iemand. Kim is daar al verder in: die heeft echt het hart op de tong, het kan haar niets schelen wat anderen van haar vinden. Nu zullen we straks heus wel een keer denken: oh, oh, was dit té? Ik weet zeker dat we de moedermaffia wel een paar keer op ons dak zullen krijgen, maar dat is dan maar zo.”

Lees ook – Kimberley Klaver over haar samengestelde gezin: ‘Je kiest nou eenmaal niet op wie je verliefd wordt’ >

Waar zal die moedermaffia zich over opwinden?
“We hebben het over seks, drugs en rock & roll en in hoeverre die drie nog steeds een rol spelen. Wanneer je moeder bent liggen je prioriteiten anders, dat is ook goed. Het moederschap temt je, maar wij zijn nooit helemaal te temmen hoor, dat zal je terughoren in podcast. Daar zal men wat van vinden; als moeder hoor je immers achter de piepers of aan de thee op de bank. Dat doen wij ook, maar dat betekent niet dat we niet meer los gaan op een feestje. Dat je moeder bent, betekent niet dat je hele persona verdwijnt. En als moedermaffia daar op aanslaat, dan moeten ze dat lekker doen.”

“Als moeder hoor je achter de piepers of aan de thee op de bank”

Wat vind jij van de moedermaffia?
“Ik snap vooral niet zo goed waarom moeders elkaar zo moeten veroordelen. Werk je veel, is het schandalig dat je niet bij je kind bent. Ben je veel met je kinderen, ben je al snel die totaal afhankelijke cliché-huisvrouw. Zeker op social media ben je als moeder al snel een soort stootkussen. Kim deelde laatst foto’s van de hele mooie lingerielijn die ze had ontworpen en kreeg een opmerking dat zo’n sexy foto niet meer kon. Dat is zo ontzettend bekrompen en seksistisch ook nog. Alsof je als moeder niet meer sexy kan en mag zijn.

Als ik op date night ben met mijn man, hoor ik: waarom heb je dan kinderen genomen? Deel ik iets met mijn kinderen, omdat ik dat leuk of bijzonder vind, zou ik dat alleen doen voor de aandacht. Mannen doen dat niet hoor, die reageren echt niet onder een foto: ‘wat een stomme zwembroek heb jij aan’, haha. Waarom moeders dat wel doen, snap ik echt niet. We zitten misschien niet precies op dezelfde boot, maar toch ook wel weer in hetzelfde schuitje. We dealen met zoveel dezelfde dingen… dat ik denk dat we
elkaar in het licht moeten zetten in plaats van onderuit te halen. Ik hoop dat onze podcast bijdraagt aan sisterhood en inspireert.”

Jullie bespreken al tien jaar alles met elkaar. Heeft Kim je nog verrast?
“Je denkt precies te weten wat er bij de ander speelt, maar we kwamen erachter dat dat toch vooral de grote lijnen zijn en dat we voor de details vaak toch te weinig tijd hebben. Je zit in een restaurant, net iets te dicht op het andere tafeltje om je hart helemaal te luchten of de kinderen zijn erbij. Er is altijd ruis of tijdsdruk. Voor het eerst hadden we nu echt de tijd om samen de diepte in te gaan. Zo wist ik wel over het IVF-traject van Kim en hoe graag ze een tweede kindje had gewenst… maar wat dat écht met haar doet als ze een test in haar handen heeft die negatief is of positief… dan is dan toch ook weer nieuw voor mij. De podcast heeft onze vriendschap verdiept, dit nieuwe avontuur samen geeft toch weer een nieuwe dimensie.”

Waar loop jij in het moederschap tegenaan?
“Ik struggle ook met die eeuwige balans tussen mijn carrière en het moederschap. Werk ik te veel, zie ik mijn kind te weinig. Doe ik te weinig, zou ik meer moeten doen om toch financieel mijn mannetje of dus vrouwtje wil staan. Het is voor mij ook zoeken. Toen ik net moeder was had ik last van neuroses. Ik maakte mezelf gek met allerlei angstige gedachten: toch weer even dat bedje controleren, toch weer even kijken. Die angsten waren irreëel, maar maakten me helemaal gek.

“Ik maakte mezelf helemaal gek met angstige gedachten”

Het had mij heel erg geholpen wanneer een andere moeder daar open over had gesproken en had aangegeven dat het normaal is om onzekerheid en angsten te hebben, zeker in die eerste periode. Ik denk dat ik daar veel aan zou hebben gehad en nog steeds. Ik denk dat Kim en ik in deze podcast op ons eerlijkst en meest kwetsbaar zijn en soms ook grofgebekt, zoals we dat samen kunnen zijn. Een dikke lach en soms ook een traan, je hoort het allemaal. We geven ons helemaal, open en bloot.”

Iedere dinsdag luister je weer een nieuwe aflevering van Kim en Kim Open en Bloot via Podimo.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.