Kek Mama columnist en vader Jan Heemskerk spaart ons niet, en zichzelf nog minder. Hij legt het ons nog één keer uit. Deze maand: alles wat ze zeggen over de puberteit is waar.

Hoe klein jullie kinderen misschien nog zijn, jullie vinden het vast leuk alvast te weten: alles wat ze zeggen over de puberteit is waar. Bijvoorbeeld: je kinderen worden extreem lui. Met name jongens kunnen de hele dag in bed, bad of op de bank liggen slapen of kijken naar zo’n zwakzinnige vlogger die met zijn achterlijke vriendjes een potje FIFA 2017 speelt. Als ze tenminste niet zelf met een lege blik in de ogen een leger online zombies om zeep helpen.

 

Puberkinderen zijn erg rebels

Puberkinderen zijn vaak heel erg rebels, dat klopt ook, met name meisjes die in opstand komen tegen alles wat het goed met hen voorheeft, en dan met name de ouders, en zeker de moeder, die eerst haar grote voorbeeld was maar nu alles wat de tienerdochter verafschuwt. En dat dan alleen omdat ze niet naar een hardcore feest mocht. Met gratis GHB. In hotpants en tanktopje. Op haar dertiende. Een hel.

 

Leren heeft geen zin

Persoonlijk koester ik de ‘warmste’ herinneringen aan het moment dat zoon één, twee maanden voor zijn eindexamen havo plotseling besloot dat leren geen zin meer had. Wat we ook riepen of beloofden, hij viel niet te vermurwen, en zo werd hij schoolverlater. Het is alleen aan zijn lieve ouders te danken dat hij alsnog een mbo-opleiding heeft voltooid, met het geluk van de duivel een baantje bij een website heeft bemachtigd en uiteindelijk serieus emplooi heeft gevonden bij een internetbank. En dan hebben we het nog niet over zijn liefdesleven en recreatieve bezigheden. Een nachtmerrie.

 

Loodzwaar drukken op de vaderlijke begroting

Zoon twee verging het niet veel beter: getest op gymnasiumniveau presteerde hij het binnen een paar jaar weg te zakken naar de havo, daar te doubleren, alvorens uiteindelijk toch zijn diploma te halen. Zodat hij – nu hij eenmaal weet dat hij tóch een master wil gaan halen – drie jaar langer dan nodig loodzwaar drukt op de vaderlijke begroting. Vreselijk.

 

Het komt goed. Echt waar

Zoon drie gaat momenteel goed, maar we houden het hart vast en de adem in. Maar: laat ik jullie ook vertellen wat ik ervan heb geleerd. Laat je niet gek maken en opfokken. Ga niet de strijd aan met een kind dat per se stomme dingen wil doen. Geef advies als daarom wordt gevraagd, en anders niet of spaarzaam. Laat je niet provoceren. Blijf kalm, al zou je liefst ontploffen. En vooral: neem afstand. Want: het komt goed. Echt waar. Het komt goed. En ook nog vanzelf. Het enige wat je moet doen is loslaten, je openstellen voor je kind, en vertrouwen hebben. Dat ze uiteindelijk zelf ontdekken wat goed voor ze is. En dan spijt hebben dat ze niet eerder naar je hebben geluisterd.

 

Jan Heemskerk (54) is radiopresentator en tv-maker, theaterkneus en boekenschrijver maar eerst en vooral vader van drie prachtzoons bij twee vrouwen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van het Jeugdjournaal kijken tot ontbijt op bed: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Lekker bankhangen

 

Eindelijk, languit op de bank! #jeugdjournaal #bankhangen #mijnzoon❤️ @mees_kingston

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op

 

Zou die ook eieren leggen?

 

🤔

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op

 

De beste leraar

 

Kan best zwaar zijn, zo'n modellenleven

 

Setlife #modelforaday #SammyRose

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op

 

Alsof het niks is

 

Next level @lisaamil . #tweewaggies #alsoftniksis

Een bericht gedeeld door Tess Milne (@tessmilne_) op

 

Ontbijt op bed

 

Lees ook
Fotoserie: 8x Moederdag fails >

 

Kleine meisjes worden groot

 

So proud❤️ #vallenenopstaan #waarismijnbabygebleven #grotemeid💗

Een bericht gedeeld door Estavana Polman (@estavana) op

 

De beste selfie

 

Onze beste selfie EVER 🐻❤

Een bericht gedeeld door Liza Sips (@lizasips) op

 

Hallo dames...

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geen slechte moeder
Beeld: Unsplash

Iedereen die kinderen heeft, vraagt zich wel eens af: ben ik wel een goede moeder? Blogger Chaunie Brusie is klaar met die twijfels. ‘Ik ben een moeder die haar best doet. En dat is genoeg.’

‘De druk die we onszelf als moeder opleggen, is enorm’, schrijft ze op Babble.
 

Hele lijst

‘Elke avond kan ik een lijstje maken van situaties waaruit blijkt dat ik geen goede moeder ben’, vertelt Chaunie. ‘Ik strijk niet, zet mijn kinderen voor de televisie in plaats van met ze te spelen en breng veel te veel tijd door op mijn telefoon. Des te meer ik stil sta bij alles waarin ik niet goed ben, des te slechter ik als moeder lijk te zijn.'
 

Lees ook:
'Schreeuw jij tegen je kind? Dan ben je heus geen slechte moeder' >

 

Teveel druk

Volgens Chaunie leggen moeders zichzelf een enorme druk op. Ze moeten een goede moeder zijn en een goed mens, omdat de maatschappij dat van ze verwacht. ‘Maar als je aan kinderen begint’, zegt ze, ‘vertelt niemand je hoe je met die druk moet omgaan. We krijgen allerlei praktische tips aangereikt, zoals speciale pyjama’s waardoor je kinderen beter zouden moeten slapen, maar op het mentale vlak staan we er alleen voor. Ons idee ‘Ik ben een slechte moeder omdat ik X, Y of Z doe’, staat snel gelijk aan ‘Ik ben een slecht persoon.’ En dat is een heel moeilijke cirkel om te doorbreken.’
 

‘We doen ons best’

Chaunie vindt dat je eerst genoeg van jezelf moet houden om je kinderen lief te kunnen hebben. En dat betekent dat je de ‘slechte-moeder-gedachten’ in de ban moet doen. ‘We zijn geen ‘slechte’ moeders als we de kinderen even snel in bed stoppen of ongeduldig worden’, zegt ze. ‘En zelfs niet, zoals mijn middelste kind waarschijnlijk nooit zal vergeten, als je hun verjaardag overslaat om zonder hen op reis te gaan naar Mexico. Wij moeders doen ons best. En dat is echt genoeg.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >