Kek Mama columnist en vader Jan Heemskerk spaart ons niet, en zichzelf nog minder. Hij legt het ons nog één keer uit. Deze maand: alles wat ze zeggen over de puberteit is waar.

Hoe klein jullie kinderen misschien nog zijn, jullie vinden het vast leuk alvast te weten: alles wat ze zeggen over de puberteit is waar. Bijvoorbeeld: je kinderen worden extreem lui. Met name jongens kunnen de hele dag in bed, bad of op de bank liggen slapen of kijken naar zo’n zwakzinnige vlogger die met zijn achterlijke vriendjes een potje FIFA 2017 speelt. Als ze tenminste niet zelf met een lege blik in de ogen een leger online zombies om zeep helpen.

 

Puberkinderen zijn erg rebels

Puberkinderen zijn vaak heel erg rebels, dat klopt ook, met name meisjes die in opstand komen tegen alles wat het goed met hen voorheeft, en dan met name de ouders, en zeker de moeder, die eerst haar grote voorbeeld was maar nu alles wat de tienerdochter verafschuwt. En dat dan alleen omdat ze niet naar een hardcore feest mocht. Met gratis GHB. In hotpants en tanktopje. Op haar dertiende. Een hel.

 

Leren heeft geen zin

Persoonlijk koester ik de ‘warmste’ herinneringen aan het moment dat zoon één, twee maanden voor zijn eindexamen havo plotseling besloot dat leren geen zin meer had. Wat we ook riepen of beloofden, hij viel niet te vermurwen, en zo werd hij schoolverlater. Het is alleen aan zijn lieve ouders te danken dat hij alsnog een mbo-opleiding heeft voltooid, met het geluk van de duivel een baantje bij een website heeft bemachtigd en uiteindelijk serieus emplooi heeft gevonden bij een internetbank. En dan hebben we het nog niet over zijn liefdesleven en recreatieve bezigheden. Een nachtmerrie.

 

Loodzwaar drukken op de vaderlijke begroting

Zoon twee verging het niet veel beter: getest op gymnasiumniveau presteerde hij het binnen een paar jaar weg te zakken naar de havo, daar te doubleren, alvorens uiteindelijk toch zijn diploma te halen. Zodat hij – nu hij eenmaal weet dat hij tóch een master wil gaan halen – drie jaar langer dan nodig loodzwaar drukt op de vaderlijke begroting. Vreselijk.

 

Het komt goed. Echt waar

Zoon drie gaat momenteel goed, maar we houden het hart vast en de adem in. Maar: laat ik jullie ook vertellen wat ik ervan heb geleerd. Laat je niet gek maken en opfokken. Ga niet de strijd aan met een kind dat per se stomme dingen wil doen. Geef advies als daarom wordt gevraagd, en anders niet of spaarzaam. Laat je niet provoceren. Blijf kalm, al zou je liefst ontploffen. En vooral: neem afstand. Want: het komt goed. Echt waar. Het komt goed. En ook nog vanzelf. Het enige wat je moet doen is loslaten, je openstellen voor je kind, en vertrouwen hebben. Dat ze uiteindelijk zelf ontdekken wat goed voor ze is. En dan spijt hebben dat ze niet eerder naar je hebben geluisterd.

 

Jan Heemskerk (54) is radiopresentator en tv-maker, theaterkneus en boekenschrijver maar eerst en vooral vader van drie prachtzoons bij twee vrouwen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Je sterk houden als je verdrietig bent: veel moeders doen het om hun kinderen te beschermen. Maar Karen Johnson, een Amerikaanse blogger en moeder van drie, verbergt haar emoties niet langer.

'Ik leer mijn kinderen dat zelfs de sterkste mensen huilen', schrijft ze op Scary Mommy.

 

Leugen

‘Ik las een interview met Angelina Jolie, waarin ze zei dat ze na de scheiding met Brad onder de douche huilde. Niet voor het oog van haar kinderen, want die moesten denken dat alles goed zou komen’, vertelt Karen. ‘Dat raakte me. Als moeder begreep ik haar – het is toch onze taak om onze kinderen te troosten? Te zeggen dat ze niet bang moeten zijn en dat alles goed komt, zelfs als dat niet zo is?’
Karen herinnert zich dat ze een paar jaar geleden met haar drie kinderen – toen 6, 4 en 2 – in de kelder ging schuilen voor een tornado. ‘Mijn man was niet thuis en ik fluisterde tegen de kinderen: ‘Het komt allemaal wel goed.’ Wat een leugen was, want ik had geen idee. Maar ik dacht: als moeder moet je soms tegen je kinderen liegen om je werk als mama goed te doen.’

 

Lees ook:
Moeders huilen niet: 'Ik vind het moeilijk om mijn kinderen mijn tranen te laten zien' >


 

De waarheid van het moederschap

Inmiddels ziet Karen het anders. ‘Op een dag zagen mijn kinderen me breken. Ze zagen dat ik bang was en dat ik huilde. Ik zei niet dat alles goedkwam. En dat was goed – want weet je wat ik de afgelopen jaren van het moederschap en het huwelijk heb geleerd? Dat het oké is – zelfs noodzakelijk – dat mijn kinderen andere gevoelens bij mij zien dan geluk, vreugde en geduld.’
Karen vindt nog steeds dat moeders sterk, betrouwbaar en geruststellend moeten zijn voor hun kinderen. ‘Maar het is net zo belangrijk dat mijn kinderen weten dat hun moeder menselijk is. Iemand die gevoelens heeft, die soms even breekt, maar ook weer opkrabbelt. Hoe kan ik ze leren dat het goed is om emoties te hebben, als ik die zelf niet uit? Laatst huilde ik, maar daarna waste ik mijn gezicht en stond ik er weer. Dát is de moeder die ik wil zijn. Iemand die haar kinderen soms de waarheid laat zien van het moederschap. Ik wil dat ze weten dat zelfs op hun ergste dagen de wolken zullen verdwijnen en de zon zal doorbreken. Dat ze oké zullen zijn en dat zelfs de sterkste mensen huilen.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

moeders-altijd-boos

Er zijn van die dagen dat je kind maar één sok hoeft te laten slingeren voordat de stoom uit je oren vliegt. En zo vreemd is dat helemaal niet: blogger Karen Jonson legt op Scary Mommy uit waarom.

‘Boosheid komt altijd voort uit een andere emotie’, schrijft ze.

 

Onderzoek

Karen vervolgt: ‘In dit onderzoek wordt uitgelegd dat boos worden vaak een onderliggende oorzaak heeft: je voelt je onbegrepen, onbelangrijk, onzichtbaar of machteloos tegenover anderen. En vervolgens moeten de mensen van wie je houdt het ontgelden.’ Volgens de blogger is praten de beste manier om hier als moeder mee om te gaan. ‘Vertel waar je behoefte aan hebt, zodat je niet hoeft te exploderen om één klein ding.’

 

Lees ook
'Ik vertel mijn kind liever wat er in míj omgaat dan boos te worden' >

 

'Rondje lopen'

Of, schrijft Karen verder, ‘Loop een rondje buiten, haal een frisse neus en bedenk wat het probleem is: ben je oververmoeid? Heb je te veel aan je hoofd? Houden je kinderen zich niet aan hun afspraken? Zet voor jezelf op een rij wat jou boos heeft gemaakt en kijk wat je hiertegen kunt doen. Niemand verdient het om te leven in een huis vol boosheid - je gezin niet en jij niet. Máár: accepteer ook dat je af en toe je dag niet hebt.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >