Jan legt het nog een keer uit: puberteit

26.11.2017 13:16

Kek Mama columnist en vader Jan Heemskerk spaart ons niet, en zichzelf nog minder. Hij legt het ons nog één keer uit. Deze maand: alles wat ze zeggen over de puberteit is waar.

Hoe klein jullie kinderen misschien nog zijn, jullie vinden het vast leuk alvast te weten: alles wat ze zeggen over de puberteit is waar. Bijvoorbeeld: je kinderen worden extreem lui. Met name jongens kunnen de hele dag in bed, bad of op de bank liggen slapen of kijken naar zo’n zwakzinnige vlogger die met zijn achterlijke vriendjes een potje FIFA 2017 speelt. Als ze tenminste niet zelf met een lege blik in de ogen een leger online zombies om zeep helpen.

 

Puberkinderen zijn erg rebels

Puberkinderen zijn vaak heel erg rebels, dat klopt ook, met name meisjes die in opstand komen tegen alles wat het goed met hen voorheeft, en dan met name de ouders, en zeker de moeder, die eerst haar grote voorbeeld was maar nu alles wat de tienerdochter verafschuwt. En dat dan alleen omdat ze niet naar een hardcore feest mocht. Met gratis GHB. In hotpants en tanktopje. Op haar dertiende. Een hel.

 

Leren heeft geen zin

Persoonlijk koester ik de ‘warmste’ herinneringen aan het moment dat zoon één, twee maanden voor zijn eindexamen havo plotseling besloot dat leren geen zin meer had. Wat we ook riepen of beloofden, hij viel niet te vermurwen, en zo werd hij schoolverlater. Het is alleen aan zijn lieve ouders te danken dat hij alsnog een mbo-opleiding heeft voltooid, met het geluk van de duivel een baantje bij een website heeft bemachtigd en uiteindelijk serieus emplooi heeft gevonden bij een internetbank. En dan hebben we het nog niet over zijn liefdesleven en recreatieve bezigheden. Een nachtmerrie.

 

Loodzwaar drukken op de vaderlijke begroting

Zoon twee verging het niet veel beter: getest op gymnasiumniveau presteerde hij het binnen een paar jaar weg te zakken naar de havo, daar te doubleren, alvorens uiteindelijk toch zijn diploma te halen. Zodat hij – nu hij eenmaal weet dat hij tóch een master wil gaan halen – drie jaar langer dan nodig loodzwaar drukt op de vaderlijke begroting. Vreselijk.

 

Het komt goed. Echt waar

Zoon drie gaat momenteel goed, maar we houden het hart vast en de adem in. Maar: laat ik jullie ook vertellen wat ik ervan heb geleerd. Laat je niet gek maken en opfokken. Ga niet de strijd aan met een kind dat per se stomme dingen wil doen. Geef advies als daarom wordt gevraagd, en anders niet of spaarzaam. Laat je niet provoceren. Blijf kalm, al zou je liefst ontploffen. En vooral: neem afstand. Want: het komt goed. Echt waar. Het komt goed. En ook nog vanzelf. Het enige wat je moet doen is loslaten, je openstellen voor je kind, en vertrouwen hebben. Dat ze uiteindelijk zelf ontdekken wat goed voor ze is. En dan spijt hebben dat ze niet eerder naar je hebben geluisterd.

 

Jan Heemskerk (54) is radiopresentator en tv-maker, theaterkneus en boekenschrijver maar eerst en vooral vader van drie prachtzoons bij twee vrouwen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >