Kek Mama columnist en vader Jan Heemskerk spaart ons niet, en zichzelf nog minder. Hij legt het ons nog één keer uit. Deze maand: iPhone-probleem.

Dit jaar waren we een weekje in de sneeuw met buurman Georg, een knappe, sportieve, alleengaande vader (ik heb zijn nummer) met een dochter (Marie, 9) en een zoon (Tijmen, 7). Je zult hard moeten zoeken om een lievere vader te treffen dan deze brave beer. Zo is er elke maaltijd gedoe rond het kijken op schermen. Alle ouders aan tafel zijn het erover eens: tijdens de maaltijd gaan iPhones en iPads op zwart.

 

Niet zonder slag of stoot

Nu is dat zeker voor jongere kinderen zoiets als het  onverdoofd amputeren van een essentieel lichaamsdeel, dus dat gaat niet zonder slag of stoot. Bij Georg wordt het echter een veldslag.
Georg, vriendelijk: “Tijmen, Marietje,  telefoons uit!”
Tijmen en Marie: (...).
Georg, op gedempte maar dringende toon: “Marie, doe je telefoon uit.”
Marie: (...).  
Georg, nu met enige stemverheffing: “Marieke! Nu! De Telefoon Uit!”
Marie doet alsof ze uit een diepe trance ontwaakt: “Hmm?”
Georg: “Doe je telefoon uit. Je weet wat we hebben afgesproken!”
Marie: “Even nog, ik ben bijna klaar.”
Georg: “Nee, Marie! Nu de telefoon uit!”
Marie: (...).
Georg: “GEEF HIER DIE TELEFOON.”
Marie: “Eén minuutje! Ik ben zo klaar!”
Tijmen: “Pap, mag ik naar de kamer? Ik heb niet zo’n honger.”
Georg: “GEEEFHIERDIETELEFOOOOONS!!!”

 

iPhones aan gruzelementen

En nét als je denkt dat Georg de iPhones met zijn snowboots aan gruzelementen zal trappen, overhandigen beide kinderen met een gekwetste blik hun telefoons aan vader, die door dit warme gebaar binnen vijf seconden van bijna-tia-patiënt afkoelt naar gezellige disgenoot. Wij hebben er bijzonder van genoten.

 

Strenge tiran? Jammer dan

Toch, ik vraag me in situaties als deze af: zijn Marie en Tijmen onhandelbare monsters of doen ze wat ieder kind zou doen, profiteren van de speelruimte die hun lieve, geduldige vader hen geeft? Ik neig naar het tweede. Ik heb het gevoel dat Georg denkt dat met kinderen afspraken zijn te maken omdat ze respect hebben voor hun ouders. Dat is te prijzen, maar getuigt van hopeloos gebrek aan inzicht in de kinderlijke geest. Kinderen doen wat ze het liefst willen, tenzij je ze dwingt iets anders te doen. Met andere woorden: kinderen spelen met hun iPad aan tafel tot ze weten dat het slecht met ze zal aflopen als ze niet gehoorzamen en doen wat je zegt. En dat ze je dan een strenge tiran vinden, is jammer. Later zullen ze snappen dat je gelijk had. Maar ik vind Georg wel heel lief. 

 

Jan Heemskerk (54) is radiopresentator en tvmaker, theaterkneus en boekenschrijver maar eerst en vooral vader van drie prachtzoons bij twee vrouwen. Je mag hem natuurlijk altijd mailen: jan@kekmama.nl.

BN'er-moeders op Instagram

Van het Jeugdjournaal kijken tot ontbijt op bed: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Lekker bankhangen

 

Eindelijk, languit op de bank! #jeugdjournaal #bankhangen #mijnzoon❤️ @mees_kingston

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op

 

Zou die ook eieren leggen?

 

🤔

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op

 

De beste leraar

 

Kan best zwaar zijn, zo'n modellenleven

 

Setlife #modelforaday #SammyRose

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op

 

Alsof het niks is

 

Next level @lisaamil . #tweewaggies #alsoftniksis

Een bericht gedeeld door Tess Milne (@tessmilne_) op

 

Ontbijt op bed

 

Lees ook
Fotoserie: 8x Moederdag fails >

 

Kleine meisjes worden groot

 

So proud❤️ #vallenenopstaan #waarismijnbabygebleven #grotemeid💗

Een bericht gedeeld door Estavana Polman (@estavana) op

 

De beste selfie

 

Onze beste selfie EVER 🐻❤

Een bericht gedeeld door Liza Sips (@lizasips) op

 

Hallo dames...

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geen slechte moeder
Beeld: Unsplash

Iedereen die kinderen heeft, vraagt zich wel eens af: ben ik wel een goede moeder? Blogger Chaunie Brusie is klaar met die twijfels. ‘Ik ben een moeder die haar best doet. En dat is genoeg.’

‘De druk die we onszelf als moeder opleggen, is enorm’, schrijft ze op Babble.
 

Hele lijst

‘Elke avond kan ik een lijstje maken van situaties waaruit blijkt dat ik geen goede moeder ben’, vertelt Chaunie. ‘Ik strijk niet, zet mijn kinderen voor de televisie in plaats van met ze te spelen en breng veel te veel tijd door op mijn telefoon. Des te meer ik stil sta bij alles waarin ik niet goed ben, des te slechter ik als moeder lijk te zijn.'
 

Lees ook:
'Schreeuw jij tegen je kind? Dan ben je heus geen slechte moeder' >

 

Teveel druk

Volgens Chaunie leggen moeders zichzelf een enorme druk op. Ze moeten een goede moeder zijn en een goed mens, omdat de maatschappij dat van ze verwacht. ‘Maar als je aan kinderen begint’, zegt ze, ‘vertelt niemand je hoe je met die druk moet omgaan. We krijgen allerlei praktische tips aangereikt, zoals speciale pyjama’s waardoor je kinderen beter zouden moeten slapen, maar op het mentale vlak staan we er alleen voor. Ons idee ‘Ik ben een slechte moeder omdat ik X, Y of Z doe’, staat snel gelijk aan ‘Ik ben een slecht persoon.’ En dat is een heel moeilijke cirkel om te doorbreken.’
 

‘We doen ons best’

Chaunie vindt dat je eerst genoeg van jezelf moet houden om je kinderen lief te kunnen hebben. En dat betekent dat je de ‘slechte-moeder-gedachten’ in de ban moet doen. ‘We zijn geen ‘slechte’ moeders als we de kinderen even snel in bed stoppen of ongeduldig worden’, zegt ze. ‘En zelfs niet, zoals mijn middelste kind waarschijnlijk nooit zal vergeten, als je hun verjaardag overslaat om zonder hen op reis te gaan naar Mexico. Wij moeders doen ons best. En dat is echt genoeg.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >