Omdat haar man van de strakke planning is, kan tv-presentator Sofie van den Enk (35) lekker door het leven fladderen.

Haar man is nog altijd blij dat haar zusje na driekwart jaar rommelen tegen Sofie zei dat ze moest kappen met al haar bezwaren. Want: “Eigenlijk ben je hartstikke verliefd.” André was zo atypisch voor de mannen op wie Sofie viel, dat ze zich ertegen verzette. “Ik viel op acteurs, artsen. Mannen met wie je naar klassieke concerten kunt en moeilijk toneel en daar dan over napraten.” Het is dat ze buren waren in een Utrechtse galerijflat, anders hadden ze elkaar nooit ontmoet. De sex was geweldig, maar verder? “Hij keek naar Formule 1, had alle cd’s van de Vengaboys. Ik dacht niet: dat is mijn man.” Of zoals André het zelf zegt: “Ik kende het oeuvre van Jacques Brel niet uit mijn hoofd.” Sofie, proestend: “Hij wist niet eens wie dat was. Jacques wieeeee?”
Dankzij haar zus en vrienden viel het kwartje. “Een vriendin zei: je wordt niet verliefd op de ander, maar op het gevoel dat iemand je geeft. En ik voelde me bij André veilig, volslagen gewild en heel mooi. Een soort godin. André kan zonder met zijn ogen te knipperen zeggen: ‘Ik aanbid je en ik kus de grond waarop je loopt.’ Dat vind ik heel grappig, welke man zegt dat nou. En het is niet dat hij geen kritiek op mij heeft. Totaal niet. We kunnen knetterende ruzies hebben, maar tegelijkertijd steunt hij me compleet in wat ik doe.”

Slashy

Als je de agenda van Sofie ziet, vraag je je af waar ze überhaupt de tijd nog vandaan haalt om te ruziën met André of die geweldige sex te hebben. Ze schrijft columns, presenteert Keuringsdienst van waarde, is geregeld te zien als Amerika-deskundige bij praatprogramma Pauw én heeft net een boek gemaakt over borstvoeding: De melkfabriek. Wat een ramvolle agenda, en wat een uitersten. Hoewel, zegt Sofie lachend: “Presidentskandidaten Trump en Sanders hebben allebei uitspraken gedaan over borstvoeding. Trump vindt het disgusting. En Sanders heeft zijn moeder bedankt voor de borstvoeding. Al heel lang doe ik compleet verschillende dingen naast elkaar. Laatst las ik dat je dat een slashy noemt: en/en/en. Dat past me, het klinkt wel lekker plat. Hou ik van.”

Baby's hangen aan borsten

Of ze niet bang was om in een hoek te worden gedrukt door met De melkfabriek te komen. Dat het voor altijd zou zijn: Sofie van den Enk, die van de borstvoeding. “Ja daar was ik wel bang voor. Maar het verhaal was belangrijker dan dat. Ik wil een lans breken voor borstvoeden in het openbaar en op het werk. Maar ook dat het oké is als je vindt dat borstvoeding niet bij je past of als het niet lukt. Dat elke vrouw het op haar eigen manier kan doen. Dat lijkt me zo’n logische boodschap, maar het was gewoon nog nergens verteld. Als ik daar een prijs voor moet betalen door voor altijd het etiket ‘die moeder die over borstvoeding schrijft’ te hebben – het zij zo. Ik vind het belachelijk dat borstvoeding als truttig onderwerp wordt bestempeld. Ik heb me er zelf ook schuldig aan gemaakt. Maar de mensheid plant zich voort en baby’s hangen aan borsten. Klaar.”

Geen gevoel voor tijd

Hij is van de planning, Sofie helemaal niet. Of zoals André het zegt: “Je hebt mensen zonder ritmegevoel, maar Sofie heeft geen gevoel voor tijd.” Geen idee hoelang iets duurt, of dat het onhandig is op een zondag drie afspraken te plannen terwijl ze met het gezin iets zouden doen. Mateloos irritant vindt hij het. Maar hij heeft er wat op gevonden: hij belt bijna dagelijks met Maartje van het management om Sofies agenda af te stemmen. Of dat niet verschrikkelijk is, dat anderen je agenda bepalen. “Voor mij is het prettig. Ik zou het liefst willen dat Maartje ook mijn privé-agenda zou doen, dan zou ik mijn vriendinnen tenminste zien. Maar dat kan ik gewoon niet vragen, het is onvolwassen. Ik moet echt verantwoordelijkheid nemen voor het feit dat ik er van nature niet goed in ben.” Het gaat wel beter sinds de kinderen er zijn. Het moet wel. Maar ook dan gaat het weleens mis en belt de juf dat er nog een jongetje op het schoolplein staat. “Een uur ervoor was ik dan nog bezig met ‘straks is het kwart voor twaalf en moet ik Magnus ophalen’, maar ik ben dat later helemaal kwijt. In studentenhuizen heb ik eieren zo lang laten droogkoken dat ze verkoold in het pannetje zaten. Een cursus mindfulness zal ik nooit nodig hebben. Als ik iets doe, ga ik er volledig in op.”

Lees het hele interview in Kek Mama 05-2016. 

Lees hier alle BN'er interviews.

lifehacks-keuken

Met een hangende peuter aan je been is het zowat onmogelijk om een driegangenmenu op tafel te zetten. Toch helpen deze fijne lifehacks je een hand op weg - kan je ook eens uitpakken als je schoonmoeder op bezoek komt.

Ta(nden)art flossen

Flosdraad is niet alleen goed om je tanden mee te flossen, je kunt het ook prima gebruiken om een taart mee aan te snijden: nooit meer klooien met een taart mes en uit elkaar vallende (scheve) stukken. Overigens kun je deze truc ook gebruiken voor zachte producten als kaas, avocado en cake, maar gebruik wel altijd de geurloze variant zonder mintsmaak.

 

Aangekoekt spul in de magnetron

Krijg je al dat aangekoekte eten in de magnetron met geen mogelijkheid weg? Probeer het eens met een vaatwastablet. Leg 'm in een bakje met kokend water, zet dit in de magnetron en laat deze vijf minuten draaien op vol vermogen. Vervolgens veeg je die spetters zo van de zijkanten. Als je geen vaatwastabletten in huis hebt, kun je het ook met partjes citroen proberen.

 

In een paar seconden kokend water

Gemiddeld kost het zo'n tien minuten om een pan water voor pasta aan de kook te brengen. Met een Quooker kun je in die tijd nog wat groenten blancheren en een flesje voor je kind uitkoken. De Fusion- en Flexkranen hebben een kindveilige dubbel-druk-draai bedieningsknop die het onmogelijk maakt zomaar kokend water uit de kraan te tappen. Bij het tappen van kokend water licht de lichtring rood op, om te waarschuwen dat er kokend water uit de kraan komt. De waterstraal die vervolgens uit de kraan stroomt, is niet massief maar bestaat uit druppeltjes. Hierdoor heb je je hand al teruggetrokken voordat je je echt kunt branden. Lees hier meer over de veiligheid van de Quooker.

 

Gat in het midden

Nog even over de magnetron: wil je eten opwarmen, dan blijft het midden van de maaltijd vaak langer koud - helemaal als het eten net uit de koelkast komt. Wat je kunt doen om dit te voorkomen, is in het midden wat ruimte laten (een soort gat in het eten, dus). 

 

Koud, kouder, koudst

Komt er vanmiddag bezoek, ben je in alle hectiek vergeten de drank koud te zetten: en nu? Maak keukenpapier nat, wikkel het om de flesjes en doe ze in de koelkast, zo zijn de drankjes in no time koud. Vergeet alles na afloop niet uit de vriezer te halen, want als het te lang ligt, kan de boel exploderen en is je vriezer een rommel.

 

Zo wordt ei pellen een eitje

Waar Baking Soda goed voor is? Voor het bakken van een eitje, bijvoorbeeld. Voeg een theelepel toe aan het water als je eieren kookt en de schil gaat vervolgens veel makkelijker los. En sneller.

bruiloft-laat-kind-thuis

Moeder Christine Burke en haar man hebben er een hekel aan als ze kinderen op een bruiloft zien. Op Scary Mommy legt ze uit waarom.

‘Kinderen van directe familie zijn natuurlijk welkom, maar verder moeten de bruid en bruidegom zich volledig kunnen focussen op hún grote dag. Niet op jouw kind dat op een stoel staat en alle aandacht naar zich toetrekt’, schrijft ze.

 

'Iedereen smelt'

Christine vindt kinderen in een mini-pakje of wit jurkje schattig om te zien, maar ze is van mening dat ze te vaak de show stelen op een bruiloft en niet altijd op de goede manier. ‘Iedereen smelt als een klein kind gaat dansen of zichzelf insmeert met taart. Kinderen vragen al snel alle aandacht en dat is oneerlijk voor de bruid en bruidegom, die jaren met hun grote dag bezig zijn geweest. Om over het gehuil of geschreeuw van kinderen nog maar te zwijgen.’

 

Lees ook
Fotoserie: 14x het bewijs dat kinderen de show stelen op een bruiloft >

 

'Kinderen niet welkom'

‘Mijn man en ik hadden bewust op de uitnodiging van ons feest geschreven dat kinderen niet welkom waren’, vervolgt de blogger. ‘Een bruiloft is duur en we wilden dat onze gasten konden eten, drinken en feesten hoeveel ze wilden. Ik vertikte het om te betalen voor een kind dat aan het diner een woedeaanval krijgt omdat hij niet lust wat op tafel staat.’

 

Speelhoek

Daarom heeft Christine een boodschap voor alle ouders: ‘Doe me een lol en laat je kinderen lekker thuis. Wie wordt er nu blij van om tijdens de bruiloft om het kwartier naar de wc te moeten met je peuter. Of je kind steeds weg te moeten trekken van de dansvloer omdat het koppel samen de openingsdans doet. Eerlijk is eerlijk: bruiloften zijn niet voor kinderen bedoeld. Ook niet als er een speelhoek is ingericht.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >