Interview Beertje van Beers: “Een luier ziet er zo onesthetisch uit”

08.10.2015 19:55

Beertje van Beers (43) denkt dat het bij Tigerlily (8) blijft, maar één ding weet ze zeker: als er nog een kind zou komen, gaat ze niet meer aan het werk. Daarvoor is moeder zijn veel te leuk.

Toen dochter Tigerlily in haar jongenskledingfase zat, kreeg Beertje van Beers veel blikken en blijken van medeleven. Want kijk toch eens hoe dat meisje (Tijgertje voor intimi) erbij liep: glittertruien van Cool Cat, gympen met flikkerende lampjes, baggy jeans. Het hart van haar moeder, immer perfect gestyled, zou dus wel bloeden. Die lachte er hartelijk om. “Welnee. Ik stimuleerde het juist. Ging met haar naar de jongensafdeling van kledingwinkels. Liet haar video’s zien van skateboarders uit de jaren zeventig. Want als het dan zo moest, dan moest het wel goed.”
Beertje is in een Amsterdams hotel neergevlijd op een kleine sofa. Ze draagt een grijs jurkje, hoge laarzen, veel haar en nog veel meer glimlach. “Ik heb zelf ook zo’n sportieve periode gehad. Ik was denk ik even oud als Tiger nu. Ik vroeg centjes aan mijn moeder en kocht een strakke Club de France-jeans, gele Nike-gympen, een gele sweater en op mijn voorhoofd zat een zweetband met daarop het Fame-logo, van de tv-serie. Mijn moeder, die me daarvoor in allerlei zelfgenaaide asymmetrische jurkjes kleedde, vond het prima. Ik moest mijn eigen smaak ontwikkelen. Je hoopt dat je kind in sommige fases van haar leven naar jou trekt, dat ze een voorbeeld aan je neemt. Maar tegelijkertijd hoop je ook dat ze een zelfstandig denkende persoonlijkheid wordt.” En dat kan dus ook in een glittertrui en Van’s gympen, in plaats van een minirokje en pumps.

Geen luiers en fopspenen

Beertje houdt niet van luiers en fopspenen. Die zitten maar in de weg. En niet alleen letterlijk, ook figuurlijk. “Ik heb Tigerlily zo snel mogelijk zindelijk gemaakt, ze was twee. Het zag er zo… onesthetisch uit met zo’n dikke luier. En de speen heb ik zo weinig mogelijk gegeven. Dat belemmerde haar bij het spreken.” Beertje gaat er eens goed voor zitten. “Kijk, ik zie mezelf als gastvrouw. Ik wil mijn dochter wegwijs maken in het leven, haar veerkracht geven voor als het tegenzit. Ik kan haar geen geluk beloven, maar wil wel het gevoel hebben dat ik iemand op de wereld heb gezet die haar steentje bijdraagt om er een mooiere plek van te maken. Daarom vind ik het belangrijk dat Tigerlily de juffrouw een hand geeft en aankijkt als ze de klas ingaat. Dat ze kassapersoneel complimentjes maakt. Als je respect hebt voor anderen, word je daar zelf gelukkig van.”

Lees het hele interview met Beertje in Kek Mama 11-2015.