‘Ik moet er niet aan denken om onze wedstrijdcavia’s weg te doen’

16.09.2019 10:59
portret Marianne Bolt caviawedstrijd

Prijzen binnenhalen met je huisdier doe je niet zomaar, daar gaat heel wat toewijding aan vooraf. En dan maar hopen dat je toppertje geen drol achterlaat onder het oog van de jury.

Marianne Bolt (28) is verloofd met Alexander en moeder van Sterre (1,5).

“Op mijn vijfde kreeg ik een cavia van mijn tante. Ze had er zelf ook een paar, waarvan Japie mijn favoriet was. ‘Nu heb je je eigen Japie’, zei ze. Al snel kreeg ik meer cavia’s – één was maar alleen, vonden mijn moeder en ik. Ook ging ik als vrijwilliger bij de caviaopvang werken. Daar kreeg ik een oude caviaflat mee naar huis die ik opknapte voor nog meer cavia’s – ik geloof dat ik er vijftig had toen ik ging samenwonen. Mijn vriend vond het geen probleem dat ik mijn cavia’s meenam. Hij is gek op beesten en heeft een klein dierenparkje aan huis, met onder meer eekhoorns, otters, beverratten en stinkdieren. Ook fokte hij lange tijd ratten en muizen. Inmiddels fokken we samen cavia’s en hebben we er meer dan honderd, verdeeld over veertig hokken en een aantal buitenverblijven in onze schuur en tuin. Een paar staan trouwens in de huiskamer, zodat onze dochter er ook mee kan knuffelen.
 

Caviashows

Via Alexander kwam ik in aanraking met caviashows. Tijdens zo’n show worden cavia’s op een tafel gezet en beoordeeld op hun ras, bouw en kleur. Ik neem alleen mijn mooiste borstelcavia’s mee, want die vallen het meest op. Ze moeten er wel piekfijn uitzien, dus vooraf borstel ik ze en zorg ik dat hun kruintjes netjes op een rij staan. Win ik een wedstrijd, dan glim ik van trots. Ik steek zo veel liefde en energie in mijn cavia’s, dus die winst voelt als een soort erkenning. De belangrijkste bekers en certificaten staan in een kast in de woonkamer – telkens als ik daar langsloop, word ik weer blij.
 

Lees ook
11x jullie kinderen met hun huisdier >

 

Tijd

Mensen vragen weleens hoeveel tijd ik kwijt ben aan mijn cavia’s, maar het valt mee: gemiddeld kost het anderhalf uur om ze te voeren. Het schoonmaken van de hokken besteed ik uit aan vrijwilligers: dat duurt minstens een dag en die tijd heb ik niet meer sinds ik moeder ben. Mijn dochter vindt het overigens geweldig dat we zo veel huisdieren hebben en blijft het liefst de hele dag bij ze. Wat heet: als ze de cavia’s in de schuur heeft geaaid en het tijd is voor haar middagslaapje, krijst ze de hele buurt bij elkaar.
 

Dure hobby

Het is wel een dure hobby. Dagelijks gaat er alleen al een voederzak van 25 kilo doorheen en daar komen maandelijks nog vierhonderd kilo groenten bij – gemiddeld kost het ons duizenden euro’s per jaar. Alexander en ik praten weleens over hoeveel geld we zonder al die cavia’s zouden overhouden, maar kappen zo’n gesprek snel weer af. We moeten er niet aan denken om ze weg te doen; dan zouden we diep ongelukkig worden.”
 

Dit portret is deel van een portrettenserie in Kek Mama 09-2019.

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!