Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: een pittige peuter.

Onze zoon van tweeënhalf is een pittige peuter. De laatste tijd slaat en schopt hij zelfs ons of de hond. Wij zetten hem dan na een x aantal waarschuwingen op de gang om even af te koelen. Sinds kort heeft deze strafmethode geen zin meer. Meneer neemt namelijk de controle over. Eenmaal op de gang wil hij niet meer weg en wordt mama weggestuurd want het is zijn gang. Help!

 

Eigenlijk heel zielig

U en uw man zijn vast hoogopgeleid, u bent verbaal begaafd en u streeft naar een open verhouding met uw kind. Dat kunnen belemmerende factoren zijn in de opvoeding. Vraag maar aan docenten van scholen in Amsterdam-Zuid. Die kampen met extreem assertieve leerlingen die ooit allemaal pittige peuters waren. Dat komt omdat hun ouders met hen overleggen. Ze vragen bijvoorbeeld: “Wat vind je zelf een goede bedtijd?” Hier volgt een peptalk die u vaak moet overlezen. Dan krijgt u vanzelf een houding die respect afdwingt bij uw zoon. Daar gaat-ie. Een peuter de controle laten overnemen is eigenlijk heel zielig. In zijn hart vindt hij al die macht namelijk doodeng. De wereld is groot en onbekend en een kind snakt naar veiligheid. Die krijgen ze alleen als u de baas bent.

 

'Omdat ik het zeg'

Stel dat u midden in Japan zou worden gedropt zonder geld. U kent de Japanse tekens niet, hebt geen idee waar u bent. Dan snakt u naar een gids die u onder zijn hoede neemt. Iemand die zeker is van zijn zaak en u niet vraagt of u de ene kant op wil of liever de andere. Hoezo haalt uw zoon het in zijn schattige hoofdje dat uw gang van hem is? Zeg vriendelijk: “Nee hoor, dit is mijn gang en mijn huis”, en loop door, ga koffiezetten, dans de samba, maar ga niet in discussie met een tweejarige. Wij propageren de terugkeer van de zin: ‘Omdat ik het zeg’. U hoeft hem niet uit te leggen waarom u wil dat hij iets doet. Hij moet het gewoon doen. Linksom of rechtsom. Zeg hem dat hij moet zorgen dat hij gauw groot wordt, dan mag hij de hele dag doen waar hij zin in heeft. Maar nu nog niet. Wijs hem erop dat klein zijn veel voordelen heeft. Hij hoeft nooit te koken, geen centjes te verdienen, hij wordt voorgelezen, ingestopt en geknuffeld. In ruil daarvoor doet hij wat u zegt. WAAROM? DAAROM. Mediteer dagelijks op deze mantra. Zet hem op! De tantes staan achter u!

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.

Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

positief opvoeden
Beeld: Pexels

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die positief worden opgevoed, een grote kans hebben om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen met veel zelfvertrouwen. Makkelijk gezegd, maar hoe pak je zoiets aan?

Wij hebben als handvat de vijf basisprincipes op een rij gezet.
 

1. Een veilige en stimulerende omgeving bieden

Een hele logische. Als je kind zich vrij kan bewegen en zich veilig voelt, zal het veel gaan ontdekken en uitproberen. En dit helpt om z'n vaardigheden te ontwikkelen. Wat hierbij heel belangrijk is? Een veilig huis. Berg medicijnen goed op, leg gevaarlijk spul buiten bereik van je kind en zet hekjes voor de trappen. Zo kun jij ook wat meer ontspannen en hoef je geen politieagent te spelen.
 

2. Laten leren door positieve ondersteuning

Je hoeft echt niet elke minuut van de dag met je kinderen te spelen, maar het is wel belangrijk dat je er voor ze bent wanneer ze naar je toe komen voor hulp of om te praten. Daarnaast vinden kinderen het prettig om te horen wat ze goed doen en om aangemoedigd te worden om nieuwe dingen te leren: een schouderklopje op z'n tijd is altijd fijn.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: complimenten >

 

3. Een aansprekende discipline hanteren

Stel duidelijke regels op en leg op een heldere manier uit wat je kind fout doet wanneer hij of zij zich niet aan deze regels houdt. Belangrijk hierbij is: reageer snel en doortastend. Dit zorgt ervoor dat je kind weet wat-ie kan verwachten en zich zeker en veilig voelt. Extra tip: je hoeft niet altijd meteen op elk klein probleem in te gaan. Negeer het gedrag waarvan je denkt dat het eigenlijk aandacht vragen is. Geef het niet te veel aandacht, dan stopt het vanzelf.
 

4. Realistische verwachtingen hebben

Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier, én in hun eigen tempo. Je koter moet er dan ook aan toe zijn om iets nieuws te leren. Als je te veel van je kind vraagt, is de kans groot dat hij ongewenst gedrag gaat vertonen. Blijf realistisch en onthoud dat niemand perfect is. Oh, en wees ook niet te streng voor jezelf.
 

5. Goed voor jezelf zorgen

Dit is een hele belangrijke: als je goed voor jezelf zorgt, wordt de opvoeding van je kind daar ook makkelijker en leuker van. Doe eens iets wat je leuk vindt, zonder dat je kinderen erbij zijn en je zult zien dat je rustiger en geduldiger bent wanneer je kind je nodig heeft.

Bron: Positiefopvoeden.nl

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >