Vrolijke opvoedtantes Els en Do over een pittige peuter

08.03.2017 12:33

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: een pittige peuter.

Onze zoon van tweeënhalf is een pittige peuter. De laatste tijd slaat en schopt hij zelfs ons of de hond. Wij zetten hem dan na een x aantal waarschuwingen op de gang om even af te koelen. Sinds kort heeft deze strafmethode geen zin meer. Meneer neemt namelijk de controle over. Eenmaal op de gang wil hij niet meer weg en wordt mama weggestuurd want het is zijn gang. Help!

 

Eigenlijk heel zielig

U en uw man zijn vast hoogopgeleid, u bent verbaal begaafd en u streeft naar een open verhouding met uw kind. Dat kunnen belemmerende factoren zijn in de opvoeding. Vraag maar aan docenten van scholen in Amsterdam-Zuid. Die kampen met extreem assertieve leerlingen die ooit allemaal pittige peuters waren. Dat komt omdat hun ouders met hen overleggen. Ze vragen bijvoorbeeld: “Wat vind je zelf een goede bedtijd?” Hier volgt een peptalk die u vaak moet overlezen. Dan krijgt u vanzelf een houding die respect afdwingt bij uw zoon. Daar gaat-ie. Een peuter de controle laten overnemen is eigenlijk heel zielig. In zijn hart vindt hij al die macht namelijk doodeng. De wereld is groot en onbekend en een kind snakt naar veiligheid. Die krijgen ze alleen als u de baas bent.

 

‘Omdat ik het zeg’

Stel dat u midden in Japan zou worden gedropt zonder geld. U kent de Japanse tekens niet, hebt geen idee waar u bent. Dan snakt u naar een gids die u onder zijn hoede neemt. Iemand die zeker is van zijn zaak en u niet vraagt of u de ene kant op wil of liever de andere. Hoezo haalt uw zoon het in zijn schattige hoofdje dat uw gang van hem is? Zeg vriendelijk: “Nee hoor, dit is mijn gang en mijn huis”, en loop door, ga koffiezetten, dans de samba, maar ga niet in discussie met een tweejarige. Wij propageren de terugkeer van de zin: ‘Omdat ik het zeg’. U hoeft hem niet uit te leggen waarom u wil dat hij iets doet. Hij moet het gewoon doen. Linksom of rechtsom. Zeg hem dat hij moet zorgen dat hij gauw groot wordt, dan mag hij de hele dag doen waar hij zin in heeft. Maar nu nog niet. Wijs hem erop dat klein zijn veel voordelen heeft. Hij hoeft nooit te koken, geen centjes te verdienen, hij wordt voorgelezen, ingestopt en geknuffeld. In ruil daarvoor doet hij wat u zegt. WAAROM? DAAROM. Mediteer dagelijks op deze mantra. Zet hem op! De tantes staan achter u!

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.

Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >