In samenwerking met Kek Mama

‘Ik hoef me nergens voor te schamen’

Miriam (36) is juriste en eigenaresse van het blog meervanmir.eu. Ze woont samen, is moeder van Sanne (4) en Veerle (2) en 32 weken zwanger.

“Na mijn tweede bevalling begon het. Ik merkte dat ik vochtiger was. Aan urine dacht ik niet meteen: tijdens de zwangerschap verloor ik ook meer afscheiding dan ik gewend was. Toen ik mijn vriend erover vertelde, was hij degene die zei dat ik plas verloor. Hij is arts en rook al eerder een urinelucht toen hij mijn ondergoed in de wasmand deed. Ik barstte in huilen uit, schaamde me dood. En wat als het voor altijd was? Gelukkig was mijn vriend heel begripvol en nuchter. Als arts wist hij dat urineverlies erbij hoorde na de bevalling en dat het ook weer over zou gaan.

Ik baalde er wel van. Het is knap lullig als je moet niezen en je een paar druppels urine voelt lopen. Ik heb het zelfs per ongeluk twee keer laten lopen in mijn slaap. Ga je partner dan maar eens wakker maken en uitleggen dat de lakens moeten worden verschoond. Natuurlijk verloor ik niet de hele dag door urine, maar ik was er wel de hele dag mee bezig.

Toen dacht ik ook: ik ben niet de enige, ik hoef me nergens voor te schamen.

Toen ik een half jaar na mijn bevalling weer aansloot bij mijn hardloopclubje en we moesten springen, riep een vrouw: ‘Dat doe ik niet hoor, dan plas ik in mijn broek.’ Het was de eerste keer dat ik iemand er openlijk over hoorde praten. Wát een verademing. Toen dacht ik ook: ik ben niet de enige, ik hoef me nergens voor te schamen.

Inmiddels ben ik zwanger van de derde. Ik vermoed dat ik soms al een druppeltje urine verlies, dus ik hou er rekening mee dat ik er na de bevalling opnieuw mee te maken krijg. Ik maak er zelfs grappen over. ‘Als de jongste zindelijk is, neem ik haar luiers over’, grinnik ik dan tegen mijn vriend. Natuurlijk: het is vervelend, maar ik laat mijn leven er niet langer door bepalen. Dat vind ik zonde. Zeker omdat het weer over gaat.”

lights by TENA
Ook weleens last van het verlies van enkele druppels urine? Het lights by TENA-assortiment is speciaal ontworpen om je, anders dan normale
inlegkruisjes en maandverband, ertegen te beschermen. Bovendien houd je een lekker fris en droog gevoel. Wel zo fijn. Zelf proberen? Ga naar lightsbytena.nl voor een proefpakket.

Benieuwd naar het blog van Miriam? op meervanmir.eu schrijft zij over het leven als moeder.