Promotie

Miriam (36) is juriste en eigenaresse van het blog meervanmir.eu. Ze woont samen, is moeder van Sanne (4) en Veerle (2) en 32 weken zwanger.

“Na mijn tweede bevalling begon het. Ik merkte dat ik vochtiger was. Aan urine dacht ik niet meteen: tijdens de zwangerschap verloor ik ook meer afscheiding dan ik gewend was. Toen ik mijn vriend erover vertelde, was hij degene die zei dat ik plas verloor. Hij is arts en rook al eerder een urinelucht toen hij mijn ondergoed in de wasmand deed. Ik barstte in huilen uit, schaamde me dood. En wat als het voor altijd was? Gelukkig was mijn vriend heel begripvol en nuchter. Als arts wist hij dat urineverlies erbij hoorde na de bevalling en dat het ook weer over zou gaan.

Ik baalde er wel van. Het is knap lullig als je moet niezen en je een paar druppels urine voelt lopen. Ik heb het zelfs per ongeluk twee keer laten lopen in mijn slaap. Ga je partner dan maar eens wakker maken en uitleggen dat de lakens moeten worden verschoond. Natuurlijk verloor ik niet de hele dag door urine, maar ik was er wel de hele dag mee bezig.

Toen dacht ik ook: ik ben niet de enige, ik hoef me nergens voor te schamen.

Toen ik een half jaar na mijn bevalling weer aansloot bij mijn hardloopclubje en we moesten springen, riep een vrouw: ‘Dat doe ik niet hoor, dan plas ik in mijn broek.’ Het was de eerste keer dat ik iemand er openlijk over hoorde praten. Wát een verademing. Toen dacht ik ook: ik ben niet de enige, ik hoef me nergens voor te schamen.

Inmiddels ben ik zwanger van de derde. Ik vermoed dat ik soms al een druppeltje urine verlies, dus ik hou er rekening mee dat ik er na de bevalling opnieuw mee te maken krijg. Ik maak er zelfs grappen over. ‘Als de jongste zindelijk is, neem ik haar luiers over', grinnik ik dan tegen mijn vriend. Natuurlijk: het is vervelend, maar ik laat mijn leven er niet langer door bepalen. Dat vind ik zonde. Zeker omdat het weer over gaat.”

lights by TENA
Ook weleens last van het verlies van enkele druppels urine? Het lights by TENA-assortiment is speciaal ontworpen om je, anders dan normale
inlegkruisjes en maandverband, ertegen te beschermen. Bovendien houd je een lekker fris en droog gevoel. Wel zo fijn. Zelf proberen? Ga naar lightsbytena.nl voor een proefpakket.

Benieuwd naar het blog van Miriam? op meervanmir.eu schrijft zij over het leven als moeder.

BN'er-moeders op Instagram

Van stedentrips tot klussen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Prachtige foto


Het gouden uurtje meepakken


Wandelen met papa

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trots aan de wandel met papa 💙 #inlove #dadandson #otis @jonkarthaus #perfectsaturday

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Ah, daar is de make up

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oooow ok.... daar is mijn Make Up! #trendsetter #wenkies

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) opLees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 


Aan het klussen

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klussen klussen klussen💪🏻🙌🏻 #familiehuis #verbouwen

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


Nieuw familielid

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verliefd! 🖤🐾🖤 @luckysmit1

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op


Genieten in New York

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onwijs aan het genieten in NY! The big 🍏 Samen met m’n lieve zus @jettekevanlexmond

Een bericht gedeeld door Lieke van Lexmond (@liekevanlexmond) op


En softijs in Tokio

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Softijs in Japan is niet gewoon🍦Zoals met alles in dit land masteren ze alles tot in perfectie. De baguette is hier beter dan in Frankrijk, de pizza beter in Italië en de vis bij de supermarkt verser dan bij onze viswinkel. Dit ijsje is van rauwe melk gemaakt maar ze hebben ook smaken zoals cheesecake. De smaak en structuur is off the ying yang. Ik heb hier softijs gegeten met 35% vet wat het zou moeten classificeren als slagroom. Het soms bijna stressvol hoeveel goed eten er is. Je kan nooit alles eten🤦🏻‍♀️ Maar ik zal proberen zoveel mogelijk te eten en te laten zien aan je. Binnenkort op @24kitchen_nl 😘 #japan #softserve #cheesecake #milk #tokyo #icecream

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

column-malu
Beeld: Marco Kolanus

De kinderarts van het consultatiebureau vindt dat Mack qua spierkracht achterloopt ten opzichte van andere baby’s, maar als ze ons vervolgens naar de fysio doorverwijst, blijkt er niets met ‘m aan de hand…

Ik schrik me kapot als we op het consultatiebureau een brief vol ingewikkelde Latijnse benamingen in onze handen gedrukt krijgen. “Extra oefeningen heeft-ie echt nodig hoor”, zegt de arts. “Dat nekje wiebelt mij te veel. En trouwens, vanuit liggende positie neemt hij z’n hoofd nog niet mee en dat zou hij wel al moeten kunnen.” Mijn vraag of dit niet te maken heeft met het feit dat Mack met 37 weken geboren is, wuift ze vluchtig weg.

 

Goed, fysio. ‘Kan vast geen kwaad’, denk ik maar zodra we weglopen.

 

'Te lage spierspanning'

Eenmaal thuis kom ik er na wat speurwerk achter dat de niet-te-ontcijferen termen in de verwijsbrief zoveel betekenen als ‘slappe baby’ en ‘te lage spierspanning’. En toegegeven: ik hoef nog net niet aan de zuurstof. Mankeert hij nu iets ernstigs? Moeten we hem dagelijks uitputten met lastige oefeningen? En wat nu als hij op z’n eerste verjaardag nog niet zelfstandig kan zitten? Gelukkig heb ik een vriend die, ook al zou ons complete appartementencomplex in de hens vliegen, de kalmte bewaart: hij stelt me gerust en maakt een afspraak met een fysiotherapeut in de buurt.

 

Vakantiefoto's op Facebook

Een paar dagen later zitten we met Mack bij Eline. Ze stelt zich voor, vertelt wat ze doet, waar ze vandaan komt (wat ik overigens al lang weet, want een uur eerder bladerde ik nog door haar vakantiefoto’s op Facebook - ik móet immers weten wie er aan de ledematen van m’n kind gaat sjorren…) en legt Mack op de behandeltafel. Na nog geen drie minuten stelt ze ons gerust: “Geen zorgen, ik zie niets geks bij ‘m. Hij doet het prima.”

 

Lees ook
Alles wat je wilt weten over de bezoekjes aan het consultatiebureau >

 

'Geef 'm de tijd'

Hoor ik dit nu goed? Niets geks? Prima? En waar kwam dat ‘slappe baby’- en ‘lage spierspanning’-verhaal dan vandaan? Eline legt uit: “Je moet Mack even de tijd geven om te doen wat je van ‘m vraagt en die tijd hebben ze op het consultatiebureau nu eenmaal niet. Na één keer tillen denken ze misschien dat-ie het niet kan, maar kijk: hij tilt z’n hoofd gewoon op hoor, zonder hulp.”

 

Bezorgd voor niets

Vriend knikt tevreden en ik haal opgelucht adem. En als Eline vervolgens oppert een brief naar het consultatiebureau te sturen met daarin háár bevindingen, kan mijn dag helemaal niet meer stuk. Zie je wel: dagenlang bezorgd voor niets. Maar goed, ook daar ben je moeder voor…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >