‘Ik haat dagelijks voorlezen, dus doe ik het niet meer’

21.07.2022 15:02
voorlezen kind gezond

De Amerikaanse moeder Vanessa Loder heeft een godsgruwelijke hekel aan voorlezen. En dus besloot ze het gewoon minder vaak te doen. Ze deelt haar gedachten over leuke en minder leuke ouder-taken met jou.

‘Ik hou niet van voorlezen. Ook niet voor mijn kinderen. Zelfs niet als ik weet dat het ze in hun jonge jaren zo kan helpen bij hun ontwikkeling. Als het mijn beurt is om een verhaal te kiezen voor het slapengaan zijn het aantal woorden en humor mijn belangrijkste criteria. Natuurlijk hebben we allemaal dagen waarop we doodmoe zijn en zo snel mogelijk die kinderkamer uit willen vluchten, maar zelfs op mijn beste dagen, bomvol energie, vind ik het gewoon niet leuk.

Schuldgevoel

Ik doe nog liever push-ups dan dat ik twintig minuten lang een hoofdstuk van een boek moet gaan lezen. Ik voel me er schuldig over, alsof ik nu geen goede moeder ben of niet om mijn kinderen geef. Het voorlezen is een belangrijk stuk van het ouderschap. Studies hebben aangetoond dat baby’s die worden voorgelezen hoger scoren op taalvaardigheid en cognitieve ontwikkeling. De wetenschap mag dan duidelijk zijn: mijn hoofd denkt er blijkbaar niet zo over…

Maargoed, we hebben allemaal dingen in de opvoeding die we niet leuk vinden. De een heeft een godsgruwelijke hekel aan knutselen, de ander kan niet koken en de volgende vindt het verschrikkelijk om vies te worden tijdens het buitenspelen. En zo hebben we allemaal wat. Belangrijk is om het te erkennen. In welke dingen ben je een briljante ouder en in welke totaal niet. Geef jezelf toestemming om je op het eerste te concentreren en het laatste lekker los te laten (als dat mogelijk is).

Ieder z’n ding

Er zijn als ouder dingen waar je hart sneller van gaat kloppen, maar ook dingen die sneller energie uit je zuigen dan in de wacht staan bij de klantenservice van je vliegmaatschappij. Een van mijn vriendinnen vond het bijvoorbeeld leuk om zelf puree te maken voor haar baby. Alle combinaties werden uit de kast getrokken: werd ze enthousiast van. Ik moet er niet aan denken! Maar ik vind het heerlijk om met mijn kinderen te wandelen, bakken of knutselen.

Vaak denken we dat we alle aspecten van het ouderschap leuk moeten vinden of onder de knie moeten hebben. Ontdekken wat je het leukst vindt? Dat is vrij simpel: let goed op! Merk op wanneer je opleeft, wat je energie geeft. Wat geeft je voldoening? Focus je daarop.

Natuurlijk kun je niet alle minder leuke dingen overslaan of uitbesteden (ik lees nog steeds meerdere avonden per week voor), maar daar staat wel een potje kietelen of knuffelen tegenover waar ik wél blij van word. Want aan het eind van de dag willen je kinderen gewoon dat jij ook gelukkig bent.’

Bron: Scarymommy

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.