thuisblijfmoeder nanny
Beeld: Pexels

Thuisblijfmoeder Eden heeft een nanny voor haar drie kinderen, en geeft daar een uitstekende reden voor.

De moeder met wie ze stond te kletsen, bleef er bijna in, toen moeder Eden vertelde dat ze thuisblijfmoeder is, maar niet kookt en ook nog eens drie dagen per week een nanny heeft. “Zo dan”, zei de moeder, “heb je ook een butler?”

Mocht ze willen, schrijft Eden op Babble, maar ze geeft het ruiterlijk toe: ze betaalt een vrouw om mee te gaan naar de dierentuin, en laat al haar – overigens biologische - maaltijden bezorgen. Dus als ze thuiskomt van haar dubbel begeleide dagje uit, kan haar gezin zo aanschuiven.

Kleine nuance: ‘Ik heb een pasgeboren baby en twee oudere kinderen die meer zorg nodig hebben dan de meeste kinderen. Ik werk parttime vanuit huis en run een stichting’, schrijft Eden. ‘Ik heb het druk – maar ik weet ook wel dat dat geldt voor iedere moeder.’ Wat ze zich alleen afvraagt: waarom heeft haar omgeving er in vredesnaam zo’n probleem mee dat zij een deel van de zorg uitbesteedt?

 

Mag ik even delegeren?

Thuisblijfmoeder is grofweg een beroep dat een samenraapsel is van chauffeur, chef, huishoudster, financieel planner, personal shopper, verpleegkundige en lerares, vindt Eden. Hallo, mag je dan misschien een beetje delegeren? ‘Dokters hebben toch ook verpleegkundigen die ze helpen, en directeuren assistenten? En dan zou je de moeilijkste baan ter wereld, het moederschap, in je eentje moeten klaren?’

Alsof we nog in de fifties leven, zegt ze. ‘Toen de hond uitlaten nog gold als een naschoolse activiteit. Nu moeten we speelafspraakjes regelen, naar sport- en knutselclubs rijden en huiswerk begeleiden – en dat alles vaak náást een baan en een man die meer dan fulltime werkt.’
 

Lees ook:
'Ik huur een oppas zodat ik lekker niets kan doen' >

 

Happy mom, happy home

Tuurlijk kun je ook wat snijden in je dagelijkse activiteiten en die van de kinderen, maar waarom, als je ook hulp kunt inhuren? Oké, het hakt wel in op het gezinsbudget, maar in haar situatie kan het. ‘En dan knuffel ik liever met mijn kinderen en lees ze verhaaltjes voor, dan dat ik pannen sta te roeren en schrobben.’ Of, zoals een vriendin van haar zei: “Alsof je dochter ziet wie haar kamer heeft schoongemaakt. Wat zíj ziet is dat mama mee kon op schoolreisje. Niemand kan alles tegelijk.” Een andere vriendin sprak de wijze woorden dat zonder een schoonmaakster haar huwelijk het nooit had overleefd.

Eden: ‘Het leven is stukken gezelliger zonder stress. En kinderen voelen de stress van hun ouders. Dus het is vrij simpel: happy mom, happy home.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Busy Philipps tweets klassenouder
Beeld: BrunoPress

Je kent het wel: eerst lijkt iets een heel goed idee, tot je er realistisch naar kijkt en beseft dat je er totáál geen tijd voor hebt. En ja, ook beroemde actrices hebben daar last van, zo blijkt uit de berichten van Busy Philipps. 

Moeders denken dat ze alles maar moeiteloos kunnen combineren: hun werk, sociale leven, de kinderen, het huishouden en o ja, gezellig meedoen op de school van de kinderen. Actrice Busy Phillipps (bekend van Dawson's Creek, en onlangs speelde ze in de film I Feel Pretty) is daarop geen uitzondering. Ook zij denkt soms superkrachten te hebben, terwijl ze in werkelijkheid veel te druk is. Onlangs overwoog Busy, ondanks haar volgepropte schema, om klassenmoeder te worden op de school van haar kinderen. Ze schrijft op Twitter dat ze even dacht dat ze werkelijk álles kan, maar toen besefte dat dit niet het geval is. En: dat dat oké is.

 

 

LEES OOK
10 momenten waarop ik helaas niet perfect ben >

 

Alles tegelijk

Dat Busy dit überhaupt overwoog is al opmerkelijk te noemen, want momenteel is ze druk met de voorbereidingen van haar late night talkshow, er komt een boek uit én er staan andere zakendeals op stapel. Dus tja, ze doet haar voornaam wel eer aan. Klassenmoeder worden, dat zit er nu even niet in, realiseerde ze zich gelukkig op tijd. 

 

 

Gewoon mens

En zo die je maar: ook Hollywood-sterren zijn maar gewone mensen. We doen als ouders allemaal ons best en nemen soms iets te veel hooi op onze vork. En daar is helemaal niets mis mee. 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

stop zeggen 18 zomers kinderen
Beeld: Unsplash

Blogger Nikki Pennington wordt er helemaal gek van: mensen die zeggen dat ze 'moet' genieten van elk moment met haar kinderen, want voor je het weet zijn ze uitgevlogen... Ze schreef er een rake Facebook-post over.

'Je hebt maar 18 jaren met je kinderen,' zo luidt het gezegde waar Nikki, blogger en moeder van drie kinderen, zich dood aan ergert. Oftewel: 18 zomers, 18 verjaardagen, 18 keer kerst. Natuurlijk heb je daarna nog veel mooie momenten met je kinderen, maar de gedachte achter deze opmerking is dat kinderen na die leeftijd hun eigen leven gaan leiden. En dat je dus van ieder moment samen moet genieten. En juist dát stuit Nikki tegen de borst, zo schrijft ze: 'Stop met zeggen dat ik slechts 18 zomers met mijn kinderen heb. Dat ik slechts 940 zaterdagen met ze heb. Dat ik van alles moet genieten. Ik krijg er stress van omdat ik alleen maar aan het rekenen ben hoeveel weekenden, zomers of mooie momenten ik van met mijn kinderen heb en hoeveel ik er al blijkbaar heb gemist.'

 

 

Geen garantie

Nikki vertelt in een interview aan Babble dat ze vindt dat er hiermee te veel druk op ouders wordt gelegd. Ook vindt ze zulke opmerkingen pijnlijk voor sommige mensen: 'Er zijn ouders die veel werken of die gescheiden zijn en hun kinderen de helft van de tijd niet zien.' In haar post benadrukt ze ook dat niemand weet hoeveel tijd hij nog heeft op deze aarde: 'Niemand krijgt de garantie van nog een minuut, nog een dag, nog een zaterdag, nog een zomer of zelfs nog een moment om wel of niet van te genieten.' Ook zegt ze dat het onzin is dat moeders van elk moment moeten genieten, zelfs als ze het aan de stok hebben met een krijsende peuter of chagrijnige tiener.

 

Lees ook
Moeder zet brief aan partner op Facebook: 'Ik heb meer hulp nodig' >

 

Niet meer tellen

De blogger eindigt haar post met de woorden: 'Herinner me eraan dat ik mazzel heb als ik al een mooie zomer of zaterdag met mijn lieve kinderen heb gehad, en dat ik gezegend ben als er ik nog veel meer beleef. Dus stop ermee om te zeggen dat het allemaal eindigt en dat ik er maar beter van moet genieten, want daar krijg ik meer stress van dan van het moederschap zelf. Ik ben niet langer de dagen aan het tellen en ik hoop dat jij dat ook niet doet. In plaats daarvan beleef ik iedere minuut die mij gegeven is in het hier en nu.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >