Tijd voor een ijsbad: ‘Mijn dochter kijkt vanaf de kant, zij houdt al niet van douchen’

10.01.2024 05:12
Beeld: privé

Anneke Sliedrecht (47) doucht koud af en geeft ijsbadtrainingen. Ze is samen met Dries (46) en kreeg uit een eerdere relatie dochter Elin (10).

“Mij te zweverig, dacht ik toen Dries voorstelde om het ijsbad in zijn achtertuin te ­proberen. Bovendien had ik het zwemmen in de Noordzee – hij woont op Texel – al stervens­koud gevonden. Toch liet ik me niet kennen en besloot een poging te wagen. Eenmaal omringd door ijsblokjes gebeurde er iets bijzonders. Het werd doodstil in me, er kwam een soort berusting over me heen. De stress van morgen ebde weg, ik was in het hier en nu.

Omgaan met de kou

Het voelde zo goed dat ik het vaker ging doen. Ik kon steeds beter omgaan met de kou en ging er zelfs van genieten. Naar Dries’ voorbeeld begon ik ook met koud afdouchen en ik ging vaker met hem de zee in, ook ’s winters. Met golven en een snijdende wind voelt dat nog rauwer, maar des te groter is het overwinningsgevoel.

Ik zie Dries eens in de twee weken en woon zelf in Utrecht. Daar dip ik geregeld in de Maarsseveense Plassen, waarbij al mijn zintuigen opengaan. Ik voel de wind door mijn haren, geniet van het wuivende riet – hé, is dat de roep van een fuut? –, ik ben één met de natuur.

Vriendinnen die enthou­siast zijn geraakt door mijn ervaringen gaan weleens mee. Dat is niet alleen gezellig, het geeft ook een veilig gevoel. Tot nu toe is het altijd goed gegaan, maar er kan natuurlijk kramp of een cold shock optreden en als single moeder wil ik ­risico’s zoveel mogelijk vermijden.

IJsbaden

Elin gaat soms mee en kijkt dan toe vanaf de kant. Zij houdt al niet van douchen, laat staan dippen in koud ­water. Wel heeft ze een keer een ijsbad geprobeerd op een hete zomerdag. Zonder ijsblokjes, het water was een graad of tien, maar ze deed het met support van haar badeend verrassend goed.

Sinds een jaar geef ik ijsbadtrainingen. Door te focussen op je ademhaling, leer je te dealen met de kou en vind je de ontspanning. Veel mensen worden emotioneel. Alsof de rem eraf is en ze het gevoel krijgen dat ze er gewoon mogen zijn. Zelf krijg ik er mentaal nog steeds een boost van, maar fysiek merk ik ook voordelen. Zo voel ik me fitter en is mijn huid strakker en glanzender. En wist je dat kou het beste anti-katermiddel is? Op een ochtend barstte mijn kop na het uitgaan bijna uit elkaar, maar in het ijswater vloeide de hoofdpijn direct weg. Als ik dat geweten had toen ik jong was…”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.