hij smeet met geld ik bezuinigde

 


Vicky (35) en Léon (38) leidden een financieel zorgeloos leven, met twee fulltime banen en een huurwoning. Maar toen hun zonen (5 en 7) ter wereld kwamen en hun vaste lasten stegen, werd geld steeds vaker de oorzaak van irritaties in hun relatie. “Hij smeet met geld, terwijl ik bezuinigde om rond te komen.”

Vicky: “Léon was een bon vivant toen ik hem ontmoette. Achterin de twintig, had net zijn eigen softwarebedrijf gestart, en het leven lachte hem toe. Ik werkte al een paar jaar als vestigingsmanager van een uitzendbureau. Mooie kleding, auto van de zaak; heel comfortabel. Binnen drie maanden woonden we samen, en we genoten van alles wat het leven te bieden had. Met een gezamenlijk netto maandinkomen van ruim zesduizend euro en nul verantwoordelijkheden, hoefden we niets te laten. We kochten wat we leuk vonden, gingen vier keer per jaar op reis, minstens drie keer per week uit eten en liepen alle festivals en concerten af. Sparen deden we niet echt. Waarom zouden we? Voor het onderhoud aan onze huurwoning werd gezorgd, en onze pensioenen waren geregeld. Ik begreep niet hoe anderen zich altijd maar zorgen maakten over ‘de toekomst’.

Maar toen raakte ik – overigens heel gewenst – zwanger. Ook onze baby mocht het aan niks ontbreken. Dus kochten we de nieuwste kinderwagen, bespaarden niet op meubels voor de babykamer, en boekten een ‘babymoon’ naar Curaçao. Het leven kon alleen maar mooier worden.

 

Een maandinkomen armer

Wat we níet hadden voorzien, was dat met de komst van onze oudste zoon, ik minder moest gaan werken. Een weloverwogen keus, want Léon verdiende meer dan ik. Wanneer hij gas zou terugnemen op zijn werk, zou dat ons kapitalen kosten. We regelden ook twee dagen kinderopvang. Daar bestaat natuurlijk kinderopvangtoeslag voor, maar die is inkomensafhankelijk. Met onze verdiensten kwamen we daar dus nauwelijks voor in aanmerking. Met de kosten van onze zoon, en de daling van mijn inkomen, gingen we er al snel een dikke vijftienhonderd euro per maand op achteruit – ik weet het: voor veel mensen een volledig maandinkomen.

Onze tweede zoon werd geboren, we kochten een huis, en waar onze kosten alleen maar toenamen, moesten we óók nog een spaarpot aanleggen voor onvoorziene kosten. Want wat als het dak ging lekken? De riolering klapte? Of de fundering zou verzakken?

 

Gezamenlijke rekening

Léon maakte zich nergens zorgen over, want zíjn inkomen was onveranderd. Wat hij niet zag, doordat we geen gezamenlijke rekening hadden, was dat ík ondertussen mijn volledige netto inkomen kwijt was aan ons gezin. De boodschappen waren twee keer zo duur geworden, onze hulp in de huishouding moest vaker komen. Ik had steeds meer onvoorziene kosten als cadeautjes voor juffen van de kinderopvang, verjaardagen van vriendjes, de eigen bijdrage aan orthopedagogische ondersteuning van onze oudste zoon die op school niet helemaal lekker meekwam. Ik hield geen cent voor mezelf meer over. Hij smeet met geld, terwijl ik moest bezuinigen om rond te komen.

We besloten een gezamenlijke rekening in het leven te roepen waar we ieder maandelijks en naar rato een vast bedrag op stortten, en waarvan we alle kinderkosten plus de woonlasten en verzekeringen zouden betalen. Hoe hoog dat bedrag – alles bij elkaar opgeteld – werkelijk was, had geen van ons beiden voorzien. Elke maand kwamen we geld tekort. Er was voldoende inkomen om bij te storten, maar dat we ons uitgavepatroon moesten aanpassen, stond als een paal boven water.

 

Lees ook:
‘Ik check bijna elke dag mijn saldo’ >

 

Ruzies

Léon zette zijn riante levensstijl desondanks onverminderd voort – en dan met name voor zichzelf. Nieuwe schoenen, een nieuwe iPad, de zoveelste avond naar een luxe bar met vrienden; hij gaf er zonder nadenken honderden euro’s per maand aan uit. Ondertussen wilde ik weleens op vakantie met de kinderen, iets wat nu, met z’n vieren, twee keer zo duur was als vroeger. Bovendien had ík geen enkele financiële ruimte om iets voor mezelf te doen. Een avond naar de sauna bijvoorbeeld, of een keer een nieuwe jurk kopen.

Het herzien van ons uitgavepatroon was onbespreekbaar met Léon. Na de nodige ruzies, vertrokken we vorige zomer toch drie weken naar een Franse camping. Hij schrok zich rot van wat het kostte. Toen pas stond hij ervoor open om eens kritisch naar onze geldzaken te kijken. Bij thuiskomst zijn we meteen een avond gaan zitten en hebben onze inkomsten en uitgaven tot op de laatste cent in kaart gebracht. We schrokken van hoe hoog ons inkomen eigenlijk nog steeds was, maar nog veel erger van hoe hoog onze kosten waren.

 

Even slikken

Sinds we ons bewuster zijn van onze financiële situatie, zijn de ruzies over geld zo goed als verleden tijd. Wel merk ik dat Léon het even slikken vindt, dat onze riante levensstijl van vroeger evengoed tot het verleden behoort: de kinderen worden voorlopig alleen maar duurder. We verkeren natuurlijk nog steeds in een luxe positie als het gaat om ons inkomen. Het is een opluchting dat we daar nu allebei een realistisch, helder en bovenal hetzélfde beeld van hebben.”

 

Goed met Geld

Vicky en Léon zijn niet de enigen die geen realistisch beeld hadden van hun geldzaken. Veel stellen blijken niet goed op de hoogte van hun financiële situatie. Hoeveel pensioen ze hebben opgebouwd bijvoorbeeld, en of dat wel voldoende is voor later. En of hun verzekeringen wel up-to-date zijn. Hoe goed ben jíj eigenlijk met geld? Doe de Goed met Geld-test van Aegon en krijg meteen handige tips.

Zelf kijken? Doe alvast de Goed Met Geld Test.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van stedentrips tot klussen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Prachtige foto


Het gouden uurtje meepakken


Wandelen met papa

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trots aan de wandel met papa 💙 #inlove #dadandson #otis @jonkarthaus #perfectsaturday

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Ah, daar is de make up

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oooow ok.... daar is mijn Make Up! #trendsetter #wenkies

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) opLees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 


Aan het klussen

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klussen klussen klussen💪🏻🙌🏻 #familiehuis #verbouwen

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


Nieuw familielid

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verliefd! 🖤🐾🖤 @luckysmit1

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op


Genieten in New York

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onwijs aan het genieten in NY! The big 🍏 Samen met m’n lieve zus @jettekevanlexmond

Een bericht gedeeld door Lieke van Lexmond (@liekevanlexmond) op


En softijs in Tokio

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Softijs in Japan is niet gewoon🍦Zoals met alles in dit land masteren ze alles tot in perfectie. De baguette is hier beter dan in Frankrijk, de pizza beter in Italië en de vis bij de supermarkt verser dan bij onze viswinkel. Dit ijsje is van rauwe melk gemaakt maar ze hebben ook smaken zoals cheesecake. De smaak en structuur is off the ying yang. Ik heb hier softijs gegeten met 35% vet wat het zou moeten classificeren als slagroom. Het soms bijna stressvol hoeveel goed eten er is. Je kan nooit alles eten🤦🏻‍♀️ Maar ik zal proberen zoveel mogelijk te eten en te laten zien aan je. Binnenkort op @24kitchen_nl 😘 #japan #softserve #cheesecake #milk #tokyo #icecream

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

column-malu
Beeld: Marco Kolanus

De kinderarts van het consultatiebureau vindt dat Mack qua spierkracht achterloopt ten opzichte van andere baby’s, maar als ze ons vervolgens naar de fysio doorverwijst, blijkt er niets met ‘m aan de hand…

Ik schrik me kapot als we op het consultatiebureau een brief vol ingewikkelde Latijnse benamingen in onze handen gedrukt krijgen. “Extra oefeningen heeft-ie echt nodig hoor”, zegt de arts. “Dat nekje wiebelt mij te veel. En trouwens, vanuit liggende positie neemt hij z’n hoofd nog niet mee en dat zou hij wel al moeten kunnen.” Mijn vraag of dit niet te maken heeft met het feit dat Mack met 37 weken geboren is, wuift ze vluchtig weg.

 

Goed, fysio. ‘Kan vast geen kwaad’, denk ik maar zodra we weglopen.

 

'Te lage spierspanning'

Eenmaal thuis kom ik er na wat speurwerk achter dat de niet-te-ontcijferen termen in de verwijsbrief zoveel betekenen als ‘slappe baby’ en ‘te lage spierspanning’. En toegegeven: ik hoef nog net niet aan de zuurstof. Mankeert hij nu iets ernstigs? Moeten we hem dagelijks uitputten met lastige oefeningen? En wat nu als hij op z’n eerste verjaardag nog niet zelfstandig kan zitten? Gelukkig heb ik een vriend die, ook al zou ons complete appartementencomplex in de hens vliegen, de kalmte bewaart: hij stelt me gerust en maakt een afspraak met een fysiotherapeut in de buurt.

 

Vakantiefoto's op Facebook

Een paar dagen later zitten we met Mack bij Eline. Ze stelt zich voor, vertelt wat ze doet, waar ze vandaan komt (wat ik overigens al lang weet, want een uur eerder bladerde ik nog door haar vakantiefoto’s op Facebook - ik móet immers weten wie er aan de ledematen van m’n kind gaat sjorren…) en legt Mack op de behandeltafel. Na nog geen drie minuten stelt ze ons gerust: “Geen zorgen, ik zie niets geks bij ‘m. Hij doet het prima.”

 

Lees ook
Alles wat je wilt weten over de bezoekjes aan het consultatiebureau >

 

'Geef 'm de tijd'

Hoor ik dit nu goed? Niets geks? Prima? En waar kwam dat ‘slappe baby’- en ‘lage spierspanning’-verhaal dan vandaan? Eline legt uit: “Je moet Mack even de tijd geven om te doen wat je van ‘m vraagt en die tijd hebben ze op het consultatiebureau nu eenmaal niet. Na één keer tillen denken ze misschien dat-ie het niet kan, maar kijk: hij tilt z’n hoofd gewoon op hoor, zonder hulp.”

 

Bezorgd voor niets

Vriend knikt tevreden en ik haal opgelucht adem. En als Eline vervolgens oppert een brief naar het consultatiebureau te sturen met daarin háár bevindingen, kan mijn dag helemaal niet meer stuk. Zie je wel: dagenlang bezorgd voor niets. Maar goed, ook daar ben je moeder voor…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >