Het is de Week van de Teek

11.04.2016 07:19
Beeld: Pixabay Beeld: Pixabay

Reikhalzend keken we uit naar de lente, dus nu de zon eindelijk schijnt gaan we naar buiten ook. Lekker rennen door het bos of spelen op het gras. Toch heeft dat mooie weer één nadeel: de teek is terug van weggeweest. Om die reden start vandaag de Week van de Teek.

De Week van de Teek wordt jaarlijks in het vroege voorjaar georganiseerd door een omvangrijke groep landelijke samenwerkende organisaties. Op de website lees je van alles over de teek en krijg je tips hoe je een tekenbeet kunt voorkomen.

Controleer jezelf

Belangrijk is om jezelf en je kinderen goed te controleren op tekenbeten na een bezoek aan het bos of het park. Maar ook als je kinderen in de achtertuin hebben gespeeld, is het goed om even een snelle check te doen. Teken kunnen namelijk op je lijf komen via bomen, struiken, hoog gras of bladeren die op de grond liggen.

Ziekte van Lyme

Soms kan een teek de ziekte van Lyme met zich meedragen, maar dat is lang niet altijd het geval. Zo’n 3% van de mensen raakt na een beet besmet met de ziekte. Hoe je zo’n beet herkent? Als er na enkele dagen tot maanden een grote rode kring op de huid verschijnt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Als je er op tijd bij bent, is zo’n beet vaak nog goed te bestrijden met antibiotica.

Beeld: Pixabay

Hoe verwijder je een teek?

Als je een teek ontdekt, moet je hem zo snel mogelijk verwijderen. De kans is dan klein dat je daadwerkelijk besmet raakt. Controleer daarna je lijf (of dat van je kind) op eventuele andere teken. Om een teek te verwijderen, kun je het beste een speciale tekentang kopen. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid vast en trek ‘m voorzichtig naar buiten tot dat hij los komt. Let er op dat je het beestje niet kapot knijpt, want dan kan de teek zijn inhoud in je lichaam loslaten. Schrijf na het verwijderen op waar de teek zat en wanneer je ‘m verwijderd hebt. Hou de plek in de maanden erna goed in de gaten. En vooral: ga bij twijfel altijd naar de huisarts.

Meer weten? Kijk op weekvandeteek.nl