Help! Ons kind heeft ons betrapt op seks, wat nu?

26.06.2023 12:39
van bil op wintersport Beeld: Getty Images

Het is gelukt om de kinderen in bed te krijgen, Netflix uit te zetten én lang genoeg wakker te blijven om eindelijk weer eens intiem te zijn met je partner. Jullie zijn net hartstochtelijk bezig als de deur piepend opengaat en je het gevreesde “Mama?” hoort.

Het is hartstikke normaal om seks te hebben met je partner, en het zal dan ook regelmatig voorkomen dat je op heterdaad wordt betrapt door je kind. Dat maakt het niet minder vervelend, maar het betekent ook dat je niet in paniek hoeft te raken als het je overkomt. Er zijn een paar manieren om het wat minder ongemakkelijk te maken voor jou en de kinderen.

De meest sexy tijd

Als je kind klaagt dat ‘ie geluiden hoort, heeft moeder Kate de tip om – met een knipoog – te zeggen dat ‘ie zich gelukkig mag prijzen dat jullie dat nog steeds met elkaar willen doen. (De vraag is natuurlijk hoe gelukkig je kind zichzelf beschouwt).

Een andere tip die Kate deelt is: “Mijn nieuwe tactiek is om seks te hebben als de kinderen een tijdje het huis uit zijn. Het maakt ons allebei veel ongeremder! De nacht is hoe dan ook een domme tijd voor seks… overdag, wanneer de kinderen gegarandeerd weg zijn, is de meest sexy tijd!”

Lees ook: Eindelijk weer seks: ‘We sluiten eerst de ramen, zodat de buren mijn gegil niet horen’

Uiteindelijk is het belangrijk om jouw reactie simpel en eerlijk te houden. In plaats van een groot gesprek over seks te beginnen, gebruik je eenvoudige zinnen om de situatie te erkennen en verder te gaan, zoals: “We hadden seks, iets wat volwassenen doen. We houden de deur gesloten omdat het privé is, maar vervelend als je ons hebt gehoord.” of “Ja, je hebt gehoord dat we seks hebben, iets waar volwassenen van genieten.”

Zijn de kinderen nog erg jong en begrijpen ze niet wat ze hebben gehoord? Stel ze dan gerust met eenvoudige zinnetjes als: “Het klonk misschien alsof we elkaar pijn deden, maar we hadden plezier als volwassenen. Vervelend als je hierdoor bent geschrokken.”

Al lastig genoeg

Je kunt ook vragen stellen en simpelweg zeggen: “Als je meer wilt weten over seks, dan kunnen we erover praten”. Als je de gelegenheid gebruikt om een ​​discussie aan te gaan, heeft dat waarschijnlijk het tegenovergestelde effect. Dr. Emily Kline, klinisch psycholoog, moeder en auteur van The School of Hard Talks: How to Have Real Conversations with Your (Almost Grown) Kids raadt niet aan om zo’n moment te gebruiken als een kans om ze over seks te leren. “Leren over seks is al lastig genoeg zonder je meteen voor te stellen dat je ouders het doen!”

Schaamte

De beste manier om met dit soort situaties om te gaan? Dr. Kline adviseert ouders om ervoor te zorgen dat seks al een open gesprek is binnen het gezin. “Houd boeken bij die lichamen, puberteit en seks in huis beschrijven, zodat kinderen vanaf jonge leeftijd een idee hebben van wat seks is”, zegt ze. Kline raadt aan boeken te kiezen die de informatie en waarden weerspiegelen die je met jouw kinderen wilt delen. Maak deze boeken onderdeel van de verhalen die je je kind vertelt of voorleest. “Zet ze in de verzameling en lees ze als verhaaltjes voor het slapengaan vermengd met de sprookjes en boeken over dinosaurussen”, stelt Kline voor. “Dit verlaagt echt de inzet van één groot ‘sekspraatje’ en de kans op schaamte.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.

Bron: Scary Mommy