Dit zijn de verschillende soorten hoesten bij kinderen

11.09.2019 07:32
hoesten kinderen

Een gezond kind hoest gemiddeld tien keer per dag. Als je kind benauwd is of veel vaker hoest, is er misschien meer aan de hand.

Een hoest kan soms best heftig klinken, maar meestal kan het geen kwaad. De oorzaak is doorgaans een virusinfectie, zoals griep of verkoudheid. Dit virus gaat vanzelf over en er is dan ook niet veel wat je eraan kunt doen. Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam: zo maakt je lijf je luchtwegen weer schoon. Tegelijkertijd kan een hoest ook te maken hebben met aandoeningen als COPD en astma.
 

Twee soorten

Grofweg zijn er twee verschillende soorten hoest die voorkomen bij kinderen:

  • Kriebelhoest, ook wel een droge hoest. Hierbij heeft een kind last van een kriebel in de keel en dit wordt meestal veroorzaakt door een virus. Andere oorzaken kunnen luchtvervuiling, hooikoorts, rook of kou zijn.
  • Slijmhoest. In dit geval zit er slijm vast in de keel van je kind. Dit wordt veroorzaakt door het griepvirus of het verkoudheidsvirus.
     

Hoesten voorkomen

Er zijn wel manieren om hoesten – en zeker een kriebelhoest – te voorkomen. Let er bijvoorbeeld op dat er niemand in de buurt van je kind rookt en zorg voor een goede luchtkwaliteit in huis. Ook stof irriteert de luchtwegen, dus hou je huis schoon. En schreeuwen zorgt ook voor irritatie aan de luchtwegen. Slijmhoest is moeilijker te voorkomen, omdat dit veroorzaakt wordt door een virus.
 

Lees ook:
Dit gebeurt er met je lichaam na je zwangerschap >

 

Baby’s

Er is meestal niets aan de hand als een baby hoest. Maar hoest je baby al langer dan drie weken of krijgt hij koorts (meer dan 38 graden), ga dan naar de huisarts. Ga ook naar de dokter als je baby ontroostbaar is, benauwd of minder drinkt dan de helft van wat hij normaal drinkt. Ook als je kind opeens erg suf is en amper wakker lijkt te worden, moet je aan de bel trekken.
 

Siroop

Maar onthoud: elk kind wordt wel eens verkouden of gaat hoesten. Dat hoort erbij. Maak je niet gelijk te veel zorgen. Hoestsiroop of neusspray kunnen ook helpen om de klachten te verminderen. En laat je kind sowieso altijd voldoende drinken: dat is belangrijk om de keel zacht te houden. 
 

Bron: LongFonds

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!