Als je kind net geboren is, gaat al je aandacht naar dat kleine hummeltje. Logisch. Maar in hoeverre heb je als moeder aandacht voor jezelf? Veel te weinig, aldus Hanny (37), moeder van Jens (6) en Niels (3). “Moeders moeten durven om ook voor zichzelf te kiezen.”
Lees verder onder de advertentie
Hanny zet zich als online mamacoach in voor moeders die te weinig aan zichzelf denken. Ze doet dat met een rede, want ze ervaarde het zelf ook. “Ik had verwachtingen van het moederschap, die uiteindelijk niet klopten. Zo was ik ervan overtuigd dat ik borstvoeding ging geven. Maar na een tijdje bleek dat er te weinig melk uitkwam. Daar werd ik onzeker van. Zeker als je baby de hele nacht huilt en je geen druppel kunstvoeding in huis hebt. Mijn borstvoedingsritueel duurde anderhalf uur. Als je dan acht voedingen op een dag hebt, is je halve dag alweer voorbij.”
Lees verder onder de advertentie
Stress
Hanny durfde soms de deur niet uit met haar baby, omdat ze bang was dat hij honger kreeg. “Ik kreeg hier gewoon al stress van. Ik wandelde veel met hem, maar soms huilde hij na tien minuten al, terwijl hij net had gegeten. Ik vond het lastig om daarmee om te gaan.” Van de kraamverzorgster en verloskundige hoorde Hanny dat alles er goed uitzag. Dat nam ze dan ook aan. “Je bent net moeder geworden en je hebt geen idee wat je moet voelen. Dus vertrouw je op wat zij zeggen. Na zes weken mag je op controle. Bij mij vroeg ze niet meer dan: ‘hoe gaat het met je en hoe gaat het met je kindje?’ Ze controleerden niet of fysiek ook alles goed was. Als dit de gemiddelde ervaring is, dan moet er wat mij betreft nog wel wat gebeuren.”
Lees verder onder de advertentie
Voor jezelf zorgen
“In die tijd vergat ik om voor mezelf te zorgen. Voordat ik zwanger was, sportte ik vier á vijf keer in de week. Ik dacht dat ik het sporten na de bevalling wel weer op zou pakken. In mindere mate natuurlijk, maar ik wilde dat graag. In de eerste weken was ik blij als ik één keer in de week even de deur uit kon. Dan heb je in ieder geval een momentje dat je even kan ontladen, al is het maar twintig minuten of een half uurtje. Na zes weken mag je officieel weer sporten, maar er is niemand die checkt of je daar dan al aan toe bent.” Hanny is zichzelf na de bevalling flink tegengekomen. Ze besefte dat ze niet altijd meer kon doen waar ze op dat moment zin in had. “Veel vrouwen hebben vooraf een beeld van het moederschap. Meestal is dat wat ze van hun eigen moeder meekrijgen of wat ze bij andere moeders in hun omgeving zien. Of wat op social media voorbijkomt. Maar vaak past dat helemaal niet bij jou. Iedere moeder is anders en daar moet je je eigen weg in vinden. De enige manier om dat te doen, is om te voelen wat jij nu op dit moment nodig hebt.”
Een goede voorbereiding op de kraamtijd en het moederschap is volgens Hanny erg belangrijk. Zij adviseert om van tevoren een plan te maken en te kijken wat je daarvoor nodig hebt. “Ook als het gaat om je fysieke herstel. Hoe zorg je ervoor dat je rust pakt? Wat voor oefeningen kun je al doen in de eerste weken? Hoe kan je partner je ondersteunen in je herstel? Wat doen de kraamzorg en de verloskundige? Als je je niet goed voorbereid op die kraamtijd, dan word je geleefd. Als jij een plan hebt, voorkomt dat een hoop stress. En als als jij gestrest bent, is je baby dat ook en dat bevordert elkaar niet. Hoe minder stress je ervaart, hoe meer energie je hebt en hoe geduldiger je naar je baby bent. Voor mij helpt het om te sporten en gezond te leven. Daar krijg ik energie van. Ik sta op tijd op om te sporten, zodat het niet ten koste gaat van mijn kinderen. Ik vond sporten altijd belangrijk, maar nu heb ik ook geleerd wat het met me doet. Rust nemen en tijd voor jezelf inplannen is zó belangrijk.”
Lees verder onder de advertentie
Durf
Met coaching helpt Hanny andere moeders om zich goed voor te bereiden op de kraamtijd en het moederschap. Dat doet ze door middel van trainingen, zowel individueel als in groepen. “Ik wil moeders meegeven dat ze moeten durven om voor zichzelf te kiezen. Durf erop te vertrouwen dat jouw gevoel goed is. Negeer al die goedbedoelde adviezen of rare blikken die je soms van andere mensen krijgt. Jij weet wat het beste voor je kindje is én voor jezelf is. Als jij het gevoel hebt dat je nu even de deur uit moet, omdat je dat nodig hebt, dan moet je dat doen. Durf je kindje even aan je partner te geven. Als ik dit aangeef bij mijn man weet hij ook dat het beter is voor hem én de kinderen. Dus bespreek dat met je elkaar, je doet het immers met z’n tweeën. Je partner is net zo’n goede verzorger als jij, je hoeft het niet alleen te doen. Alles wat buiten je comfortzone ligt, maakt je onzeker, maar leert je ook het meest.”
Wil jij meer weten over de coaching van Hanne? Neem dan een kijkje op haar website. Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Wat als je ontdekt dat het kindje dat je liefdevol in je armen wiegt genetisch niet van jou is? Dit overkwam twee koppels in Californië, nadat hun IVF-kliniek een gruwelijke fout had gemaakt: ze hadden elkaars embryo’s ingebracht gekregen.