Handig om te weten: hier moet je op letten bij onweer

08.11.2020 10:02
hier op letten bij onweer Beeld: Shutterstock

Als het onweer losbarst, ben je binnen natuurlijk het veiligst. Maar wist je dat er ook in huis een aantal dingen zijn waar je goed op moet letten als het dondert en bliksemt?

In ons land onweert het ongeveer 25 dagen per jaar. Dat gebeurt als warme lucht stijgt en koude lucht sterk daalt: door die wrijving ontstaat onweer.

De luchtstromen gaan dan met een snelheid van maximaal honderd kilometer per uur langs elkaar heen, waarbij de wolk wordt ‘opgeladen’. Daardoor worden ontladingen mogelijk tussen de onweerswolk en andere wolken – of tussen de onweerswolk en de aarde. Zo ontstaat bliksem en donder.

Zoek buiten dekking

Voor de meeste mensen is het bekend ze bij onweer beter niet buiten kunnen zijn. Vooral in een open veld, onder bomen en op het water ben je in gevaar. Het beste kun je schuilen in bijvoorbeeld een auto of je anders zo klein mogelijk maken (hurken).

Lees ook:
Kind bang voor onweer? Zó ga je ermee om >

 

De veiligste plek is natuurlijk binnen, zoals je eigen huis. Je zou denken dat je dan niets kunt overkomen als het buiten flink tekeer gaat. Toch is het belangrijk dat je alert bent op een aantal zaken. Wij zetten ze voor je op een rij:
 

Sluit je deuren en ramen

Zo maak je de kans (nog) kleiner dat bliksem bij je inslaat, want bliksem wordt aangetrokken door tocht.
 

Ga niet douchen

Het lijkt een fabeltje, maar dat is het niet. De kans dat je onder de douche geraakt wordt door het onweer is weliswaar erg klein, maar water geleidt elektriciteit. Dus je kunt voor de zekerheid beter even wachten met douchen of afwassen tot de bui voorbij is.
 

Schakel elektrische apparaten uit

Kom niet in de buurt van koperen leidingen of elektrische kabels en haal alle stekkers uit het stopcontact. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld je televisie of laptop het begeeft, mocht de bliksem inslaan. Bel dus ook niet met je telefoon terwijl die in het stopcontact zit.
 

Neem een bliksemafleider

Wie een bliksemafleider op het dak van z’n huis heeft staan, voorkomt (zoveel mogelijk) schade aan z’n huis bij een inslag. Het apparaat leidt de stroom namelijk naar de grond.

Bron: Quest, ANWB en Radar