Halleluja, de zomer is voorbij: ‘Ik ben allergisch voor de zon’

14.10.2023 13:59
zomer voorbij allergisch zon Beeld: Getty Images

Er zijn mensen die zich lamlendig door de zomer worstelen en pas opkikkeren als de regen op de ramen klettert of nog beter: het flink gaat sneeuwen.

Vivian Acquah (38), moeder van Orlando (5):

“Ik ben allergisch voor de zon. Van de stralen krijg ik een krokodillenhuid – overal bobbels. Het voelt alsof je je hand boven een vuurtje houdt, het brandt en jeukt. Ik schaam me voor hoe het eruitziet. Op warme zomerdagen voelt het alsof mijn huid wordt gebarbecued. Zelfs met factor 50 verbrand ik.

“Op warme zomerdagen voelt het alsof mijn huid wordt gebarbecued”

Ik heb ermee leren leven, maar dat wordt moeilijker nu Orlando ouder wordt en in de zomer veel naar buiten wil. De combinatie zon en zwembad is voor mij funest, dat doet mijn man met onze zoon.

Zonneallergie

De afgelopen zomer ben ik zo veel mogelijk binnen gebleven. Ik ging ’s avonds op pad met Orlando of naar een indoor speeltuin. Ik moet mijn huid zo min mogelijk blootstellen aan de zon. Toen ik vergat mijn blote voeten in te smeren, verschenen meteen blaasjes.

In de zomer loop ik vaak met een paraplu. Dat ziet er raar uit, maar dat moet dan maar. Ik heb altijd een sjaal in mijn tas om mijn huid te bedekken en ik schuifel dicht langs gebouwen omdat daar de meeste schaduw is.

Koele, bewolkte of regenachtige dagen: halleluja. In de herfst kan ik weer van het leven genieten. En ik ben dol op de winter. Binnen is het gezellig met stamppot, warme chocomelk en fijne films. Buiten kunnen we een sneeuwballengevecht houden en het bos in. Heerlijk.”

Lees ook – Ziek van de zon: ‘Mijn dochter kan alleen onder een tent op het schoolplein spelen’ >

‘Soms doe ik alsof’

Lotte Keizer (28), moeder van Junus (3) en Boaz (6 maanden):

“Hoe vroeger de pepernoten in de schappen liggen, hoe fijner ik dat vind. Ik snap niet dat mensen zich daarover opwinden. Het betekent dat de zomer eindelijk voorbij is.

“Hoe vroeger de pepernoten in de schappen liggen, hoe fijner ik dat vind”

Ik hou van regen, lekker door de plassen stampen. Druppels op mijn wangen. Heerlijk. Ik vind de winter gewoon gezelliger. Soms doe ik alsof het al winter is. Dan ga ik onder een dekentje op de bank liggen.

De brandende zon

Hoe warmer het in de zomer is, hoe meer zin ik krijg in warme chocomelk met slagroom. Mijn man vindt dat raar. Dus ga ik stiekem in mijn eentje naar een café om het te drinken. Ik zie me nog lopen afgelopen zomer: baby in de wagen, drie tassen, op mijn ene arm een peuter en aan de andere zijn loopfiets waar hij niet op wilde. En dat in de brandende zon.

Vertel mij maar wat daar leuk aan moet zijn. Ik ben panisch dat de huidjes van de kinderen verbranden en blijf ze insmeren. Het huis is niet koel te krijgen, en zelfs zonder kleren heb ik het heet. Ik slaap het liefst onder een dekbed, maar als het ’s nachts boven de twintig graden is, is een laken al te warm.

Het strand vind ik ook vreselijk. Lig je daar hutjemutje, nadat je eerst drie kwartier naar een parkeerplek hebt gezocht. Op kou kun je je kleden. Je kunt je handen warmen aan een kop thee. Ultiem geluk: thuiskomen op een winteravond, in bed stappen en langzaam voelen hoe dat opwarmt.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.