zonneallergie kinderen
Beeld: Pixabay

Geniet je eindelijk van een welverdiend dagje in de zon, zit je kind onder de spikkels. Hoe ga je om met zonneallergie bij kinderen?

Om maar meteen realistisch te zijn: tegen de tijd dat je ontdekt dat je kind last heeft van zonneallergie, is het leed meestal al geleden. Hij heeft pijnlijke huiduitslag met jeukende blaasjes, misschien een schilferende huid, wat zwelling. Maar: het strandbezoek was toch al meer dan een dag geleden?

More content below the advertising

Feit één: zonneallergie hoeft niet meteen tot klachten te leiden. Het kan soms pas dagen nadat de huid is blootgesteld aan de zon de kop opsteken. Meestal aan het begin van de zomer, omdat daarna gewenning optreedt. Het kan wel elk voorjaar opnieuw terugkomen. Feit twee: het gaat vanzelf weer over. Maar leg dat maar eens uit aan je kind, dat gek wordt van die jeukende dermatitis solaris.

O, het goede nieuws: bij kinderen komt het niet heel vaak voor, en zo wel, dan groeien ze er meestal gewoon overheen. Vooral volwassen vrouwen krijgen er last van.

 

Wat is het?

Zonneallergie is een reactie op de ultraviolette straling (UVA) in het zonlicht. Dat is de straling die ervoor zorgt dat je bruin wordt of verbrandt. Plotseling ontstaan rode, opgezwollen vlekken en blaasjes (soms zelfs eczeem) op de huid die in de zon is geweest. Het kan zich ook uitbreiden naar delen van het lichaam die bedekt zijn gebleven. Sommige antibiotica lokken ook zonneallergie uit, net als bepaalde cosmetica of eczeem.

 

Kun je het voorkomen?

Om zonneallergie bij je kind te voorkomen, hoef je weinig anders te doen dan je waarschijnlijk al doet, want veel zonlicht is nooit goed voor een kinderhuid.

 1. Houd je kind uit de zon wanneer die op zijn sterkst is, tussen 11.00 en 15.00 uur.
   
 2. Stel je kind ook niet te lang bloot aan direct zonlicht.
   
 3. Bouw het (beschermd) spelen in de zon langzaam op; hoe meer de huid van je kind went aan UVA, hoe kleiner de kans op een allergische reactie.
   
 4. Trek je kind bedekkende kleding aan en zet een zonnehoedje of pet op.
   
 5. Smeer royaal met een (pH-neutrale) zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Elke twee uur opnieuw, én na het zwemmen.

 

Lees ook:
Lekker smeren in de zomer >

 

Wat kun je ertegen doen?

Krijgt je kind toch klachten? Dan is een beetje hulp wel handig, want krabben maakt de boel alleen maar erger. Je kunt de huid koelen met natte doeken, of de jeuk verzachten door middel van mentholpoeder. Bij de drogist is speciale zonneblaasjescrème te koop. Ook de huisarts kan van alles voorschrijven, in de vorm van spray, crème en zalf. Die bevatten antihistamine, en gaan de allergische reactie tegen. Soms kiest de arts voor grover geschut, in de vorm van een crème of zalf met corticosteroïden.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

voordelen-tweede-kind

Je staat dan misschien zo nu en dan 'in de schaduw' van je oudere broer of zus en krijgt vaker afdankertjes, maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het tweede kind zijn. Blogger Rochaun Meadows-Fernandez somt ze op.

1. Je leert van ervaringen

"En dus niet op de harde manier - die zes maanden durende straf van je oudere broer of zus, daar zit je immers zelf écht niet op te wachten. Natuurlijk krijg je ook je rebelse fase, maar het motiveert je wel om innovatief te zijn (en om nieuwe manieren te vinden om de regels alsnog te overtreden)."

More content below the advertising

 

2. Je wordt altijd beschermd

"Op school voel je je onaantastbaar, want je hoeft maar één woord te zeggen of je oudere broer of zus komt in actie."3. Je kunt hun spullen gebruiken

"Boeiend als die outfit van je zus van vorig seizoen is, voor jou is-ie nieuw. Daarbij weet iedereen dat je altijd de nieuwste muziek hebt en slechts een muur verwijderd bent van de beste gadgets."

 

Lees ook
Opvoedtip: zo ga je om met ruzies tussen broers/zussen >4. Je ouders zijn milder voor jou

"Hoewel je misschien wat creatiever moet zijn met het overtreden van de regels, zijn je ouders met 'de jongste' vaak stukken milder. Want de oudste overtreffen? Dat gaat je toch niet lukken."5. Jij bent nooit eindverantwoordelijk

"En vooral niet als er iets misgaat. Als jij en je broer of zus vechten, heb jij bijvoorbeeld veel minder kans om in de problemen te raken - zelfs als jij de eerste duw gaf."6. Je weet niet hoe het is om zonder een broer of zus te leven

"En dat is het allermooiste: je bent nooit alleen. Je hebt altijd iemand die op je let, iemand om mee te praten en iemand om steun bij te vinden."

Bron: Scary Mommy
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >