zonneallergie kinderen
Beeld: Pixabay

Geniet je eindelijk van een welverdiend dagje in de zon, zit je kind onder de spikkels. Hoe ga je om met zonneallergie bij kinderen?

Om maar meteen realistisch te zijn: tegen de tijd dat je ontdekt dat je kind last heeft van zonneallergie, is het leed meestal al geleden. Hij heeft pijnlijke huiduitslag met jeukende blaasjes, misschien een schilferende huid, wat zwelling. Maar: het strandbezoek was toch al meer dan een dag geleden?

Feit één: zonneallergie hoeft niet meteen tot klachten te leiden. Het kan soms pas dagen nadat de huid is blootgesteld aan de zon de kop opsteken. Meestal aan het begin van de zomer, omdat daarna gewenning optreedt. Het kan wel elk voorjaar opnieuw terugkomen. Feit twee: het gaat vanzelf weer over. Maar leg dat maar eens uit aan je kind, dat gek wordt van die jeukende dermatitis solaris.

O, het goede nieuws: bij kinderen komt het niet heel vaak voor, en zo wel, dan groeien ze er meestal gewoon overheen. Vooral volwassen vrouwen krijgen er last van.

 

Wat is het?

Zonneallergie is een reactie op de ultraviolette straling (UVA) in het zonlicht. Dat is de straling die ervoor zorgt dat je bruin wordt of verbrandt. Plotseling ontstaan rode, opgezwollen vlekken en blaasjes (soms zelfs eczeem) op de huid die in de zon is geweest. Het kan zich ook uitbreiden naar delen van het lichaam die bedekt zijn gebleven. Sommige antibiotica lokken ook zonneallergie uit, net als bepaalde cosmetica of eczeem.

 

Kun je het voorkomen?

Om zonneallergie bij je kind te voorkomen, hoef je weinig anders te doen dan je waarschijnlijk al doet, want veel zonlicht is nooit goed voor een kinderhuid.

 1. Houd je kind uit de zon wanneer die op zijn sterkst is, tussen 11.00 en 15.00 uur.
   
 2. Stel je kind ook niet te lang bloot aan direct zonlicht.
   
 3. Bouw het (beschermd) spelen in de zon langzaam op; hoe meer de huid van je kind went aan UVA, hoe kleiner de kans op een allergische reactie.
   
 4. Trek je kind bedekkende kleding aan en zet een zonnehoedje of pet op.
   
 5. Smeer royaal met een (pH-neutrale) zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Elke twee uur opnieuw, én na het zwemmen.

 

Lees ook:
Lekker smeren in de zomer >

 

Wat kun je ertegen doen?

Krijgt je kind toch klachten? Dan is een beetje hulp wel handig, want krabben maakt de boel alleen maar erger. Je kunt de huid koelen met natte doeken, of de jeuk verzachten door middel van mentholpoeder. Bij de drogist is speciale zonneblaasjescrème te koop. Ook de huisarts kan van alles voorschrijven, in de vorm van spray, crème en zalf. Die bevatten antihistamine, en gaan de allergische reactie tegen. Soms kiest de arts voor grover geschut, in de vorm van een crème of zalf met corticosteroïden.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moeders kinderen meer risico vaders
Beeld: Unsplash

Moeders laten hun kind makkelijker risico’s nemen tijdens het spelen dan vaders. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL en Stichting Opvoeden.nl.

Laat jij je kind tussen de 5 en 7 jaar een lucifer afsteken? Drie meter naar beneden springen? Een scherp mes gebruiken? Het zijn zomaar wat vragen uit het onderzoek. Wat blijkt: dertig procent van de moeders zegt haar kinderen aan te moedigen risico’s te nemen tijdens het spelen, tegen zestien procent van de vaders.

Op de vraag of ouders hun kind zouden laten doen wat ze zelf vroeger deden, zegt 58 procent van de vaders nee, tegen 41 procent van de moeders. Of het feit dat meisjes doorgaans nu eenmaal minder risicovol spelen hierin meeweegt, vermeldt het onderzoek nog niet. Net zo min als het waaróm vaders minder risico durven nemen bij het spelen.
 

Lees ook
‘Kinderen moeten meer risicovol buitenspelen’ >

 

Gezond

Volgens een onderzoek van TNS-NIPO beseffen ouders dat risicovol spelen belangrijk is voor de ontwikkeling van hun kind, maar in de praktijk zijn ze vaak bang dat hij zich bezeert. Vorig jaar startte VeiligheidNL een campagne om ouders advies te geven over hoe ze ‘risicovol spelen’ vaker in de praktijk kunnen brengen.

Volgens ander, Noors onderzoek is risicovol spelen goed voor kinderen. Het zou zorgen voor meer zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en de sociale vaardigheden en fysieke gezondheid van kinderen bevorderen.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderseries-van-vroeger

Nu scrolt je kind moeiteloos door -tig verschillende series op Netflix, in jouw tijd was dat wel anders. Toe aan wat nostalgie? Bekijk dit lijstje kinderseries van vroeger - daar is Dora niets bij.

De Fabeltjeskrant (1868 - 1992)

Al een oudje, maar niet zo gek dat deze serie in 2005 werd uitgeroepen tot Beste Kinderprogramma Aller Tijden: zowat ieder kind keek net voor bedtijd naar de gebeurtenissen in het Grote Dierenbos. In 1985 kwam de producent met nieuwe afleveringen, die meteen weer een groot succes werden. 

 

Bassie en Adriaan (1978 - 1997)

En die angstaanjagende plaaggeest waar je nu nog nachtmerries van krijgt. De twee broers begonnen als acrobaten in een circus. Hierna besloot Bas zich als clown te verkleden en ontstonden de karakters Bassie en Adriaan. In 1978 verscheen hun televisieserie voor het eerst op tv.

 

Peppi en Kokki (1972 - 1978)

Zeg je Peppi en Kokki, dan zit hun intro de rest van de dag in je hoofd. De verhalen draaiden om de twee matrozen die korte avonturen beleefden en op zoek waren naar een baan. Eigenlijk waren ze de Nederlandse versie van Laurel en Hardy.

 

Lees ook
Éven rust: 9x Netflix-films en series voor volwassenen >

 

Nils Holgersson (1980 - 1981)

Een tekenfilm en zeker niet de minste. Deze serie (gebaseerd op het gelijknamige boek) speelt zich af in Zweden. De veertienjarige Nils is een nietsnut die alleen maar kattenkwaad uithaalt en dieren pest, maar op een dag vangt hij een kabouter die hem voor straf zelf in een kabouter verandert. En de rest van het verhaal ken je.

 

Tik Tak (1981 - 1991)

Het succesprogramma voor kinderen tot 4 jaar. Programmamaker Mil Lenssens ontdekte toevallig dat peuters geboeid keken naar de lottotrekking met zijn de kleurrijke bollen, voorspelbare bewegingen en leuke muziekjes. En toen kwam het idee voor Tik Tak.

 

Villa Achterwerk (1984 - 2014)

Deze serie is jaren meegegaan. In 1984 begon de VPRO met een kinderblok waarvoor door de jaren heen verschillende namen gebruikt zouden gaan worden: Het huishouden van Jan Steen en Bij Nieuwegein rechtsaf. Een paar jaar nadat het kinderblok verschoven was naar de zondagmorgen, ontstond de naam Villa Achterwerk. Hasta la pasta.

 

De Grote Meneer Kaktus Show (1986-1993)

Meneer Kaktus (Peter Jan Rens), die rondloopt in een pyjama met stropdas, tegenspeler Kweetniet, (eerst Tony Maples, toen Larry Jackson, daarna Joost Hes, en vervolgens Hans van der Laarse) in een geel bokstenue én Mevrouw Stemband (Annemieke Hoogendijk) in een jurk met dierenprint: je krijgt ze niet van je netvlies.

 

Oppassen!!! (1991 - 2003)

Niet per se een jongerenserie, maar toch keken er ook genoeg kinderen naar het wel en wee van de twee opa Willem en Henry. Samen bestierden zij het huishouden en pasten ze op hun tienerkleinkinderen terwijl hun eigen kinderen carrière maakten.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >