Oma heeft favoriet kleinkind: ‘Voor Max gooit ze álles om, voor Keet is ze altijd te druk’

02.04.2024 17:17
grootouders-favoriete-kleinkind

Saar dacht dat haar dochter Keet* (1,5) de liefste oma van de wereld zou krijgen, net zoals Max* die heeft. Niets bleek minder waar.

“Mijn schoonmoeder kán de liefste oma ter wereld zijn. Dat zag ik aan hoe ze omging met Max, de inmiddels driejarige zoon van mijn zwager. Na zijn geboorte stond ze direct op de stoep met de ene na de andere ovenschotel, geen wasje was te veel. Toen Max nog geen zes weken was, bleef hij al bij oma logeren zodat de kersverse ouders samen een nachtje weg konden. Hartstikke lief. Oppassen doet ze nog altijd twee vaste dagen in de week en dan doen ze de leukste dingen: geen indoor speelparadijs is te druk, geen dierentuinkaartje te duur. Toen ik een positieve test in mijn handen had, wist ik één ding zeker: een toegewijde oma zou mijn kind zeker krijgen. Een hele fijne gedachte, want mijn ouders wonen niet om de hoek.

Twee persoonlijkheden

Nou, niets is minder waar. Het lijkt wel alsof ze twee persoonlijkheden heeft; zo anders is ze als oma voor Keet. De bevalling was heftig en met complicaties behoorlijk spannend. Toch kwam ze pas aan het einde van de kraamweek kijken. Ik hoopte dat Keet ook bij haar terecht zou kunnen, zodra ik weer aan het werk ging. Omdat ik zag hoe liefdevol ze dat voor Max doet.

Maar nee, een oppasdag voor Keet zit er niet in. Twee kinderen vindt ze te druk. Snap ik best, twee kleine kinderen zijn ook intens. Daarom stelde mijn man voorzichtig voor of Max dan misschien naar één dag in de week zou kunnen, zodat onze Keet ook een dagje bij oma kon zijn. Geen denken aan, ‘dat was zielig voor Max’. Ze vertelde mijn man ‘dat we natuurlijk altijd konden bellen’ als we hulp konden gebruiken. ‘Ze doet toch haar best’ zegt mijn man sindsdien, maar dat is niet waar. Ik zie toch dat ze voor Max al haar plannen omgooit, ook last minute nog, en dat voor Keet haar agenda al anderhalf jaar te vol om ook maar één nachtje te mogen logeren.

Lees ook – ‘Ik ben teleurgesteld in mijn moeder als oma’ >

Anders lief

Ze is heus lief, maar wel overduidelijk ánders lief. Een knuffel krijgt Keet zeker, maar nooit zó’n dikke pakkerd als Max. Als Max de porseleinen beeldjes nog net niet van de kast ramt, is ‘het echt een jongetje’ en lacht ze. Loopt Keet te dicht langs, wordt ze er meteen op aangesproken. Mijn schoonmoeder heeft last van haar rug, tillen doet zeer. Heel vervelend, maar gek dat het altijd opspeelt als Keet in de buurt is en ze Max toch altijd oppakt. Ze heeft nog geen verjaardag van haar kleinzoon gemist, maar Keets allereerste wel omdat ze ‘toevallig een weekend weg was met vriendinnen’. 

Favoriet

Ik vind het lastig voor Keet. Nu heeft ze het nog niet zo door, maar wat als ze ouder is? Hoe verklaar ik dat Max altijd grotere cadeaus krijgt? En dat oma met hem wel overal naartoe gaat, maar met haar bijna nooit? Moet ik haar vertellen dat hij haar favoriet is en ze maar niet te veel moet verwachten?

Ik merk dat ik het mijn schoonmoeder steeds meer kwalijk neem en dat mijn band met mijn zwager en schoonzus erdoor verandert. Zij zien toch ook dat Max overduidelijk het lievelingetje is? Waarom zeggen zij er niets van? Ik heb het na dat oppasdagincident wel aangesneden… maar ze ontkent gewoon dat ze Max voortrekt.

Natuurlijk verwacht ik niet van een oma dat ze er altijd maar is voor haar kleinkind. Dat hoeft ook helemaal niet. Sommige oma’s zijn niet zo en dat is natuurlijk prima. Maar dat mijn schoonmoeder wél de perfecte oma wil zijn voor het andere kleinkind? Dat steekt.”

De namen Keet* en Max* zijn wegens privacyredenen gefingeerd.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.