schoonmaak als kind wakker
Beeld: Pixabay

Slaapt je kind nog overdag? Kan jij mooi het huis opruimen of de badkamer schoonmaken. Handig, zou je denken, maar dat vindt blogger Elisa Cinelli niet. Zij doet net als haar dochter een middagdutje en maakt alleen schoon als haar dochter wakker is. En daar voelt ze zich totaal niet schuldig over.

'Ik wil mijn kind alvast leren dat hard werken in huis er toe doet', schrijft ze op Scary Mommy.
 

Anderhalf uur

Als het voor haar dochter tijd is voor een middagdutje, gaat Elisa zelf ook even rusten: in de zon, of op de bank met een goed boek. Ze doet alle behalve schoonmaken. ‘Begrijp me niet verkeerd: ik maak veel schoon en draai twee keer per dag een was. Als ik alles optel, ben ik dagelijks minstens anderhalf uur bezig met koken en schoonmaken. En dan tel ik boodschappen doen en afspraken maken nog niet eens mee. Wanneer ik dat allemaal doe? Heel simpel: als mijn dochter wakker is.’

 

Samen dansen

Elisa heeft een vaste routine. Na het ontbijt en in de middag besteedt ze aandacht aan haar dochter door met haar boekjes te lezen en te spelen. Daar tussendoor doet ze het huishouden, terwijl haar dochter zichzelf zal moeten vermaken. ‘Het kan me niet echt schelen wat ze doet. Soms helpt ze me, andere keren maakt ze het bed op voor haar eigen knuffels. Als ze huilt, vind ik soms een manier om haar vast te houden terwijl ik aan het poetsen ben. Of ik zet de muziek aan en dan gaan we samen dansen, wat trouwens echt handig is als je aan het schoonmaken bent.’
 

Lees ook
'Stop met schoonmaken voordat een vriendje komt spelen’ >

 

Genoeg quality-time

Elisa gunt zichzelf een verwenmomentje zodra haar dochter slaapt en geeft prioriteit aan het huishouden als zij wakker is. Maakt haar dat een slechte moeder? ‘Nee’, zegt Elisa. ‘Ik ben niet bang dat ik niet genoeg quality time aan m’n meisje besteed. Ik heb het aantal uren geteld op een dag dat ik met haar speel, één op één, en dat zijn er veel. We zitten nauwelijks op schermen, maar tekenen veel en lezen boeken. Samen. Dat ik de rest van de dag het huishouden doe, zal wel moeten. Mijn man en ik worden chagrijnig van een rommelig huis. En vaak genoeg helpt mijn dochter mee. Zo leert ze alvast hoe ze de was moet vouwen en waar alles in huis precies hoort. Ik wil dat ze weet dat hard werken er toe doet.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

mama is verbrand

Zelf hebben ze hun littekens volledig geaccepteerd, maar sinds ze kinderen hebben is het soms een issue. Want wat als vriendjes ervan schrikken?

Marjorie Holtus (38) is getrouwd met Maarten (43) en moeder van Roosmarijn (7), Sebastiaan (6) en Benjamin (3)

“Mensen reageren heel verschillend als ze me zien. Sommigen slaan hun ogen neer, anderen stoten elkaar aan en beginnen te fluisteren. Ik ben
er inmiddels wel aan gewend. Ergens snap ik het ook, het is een primaire reactie – zelf kijk ik ook weleens op als ik iemand met een handicap of in een rolstoel zie. Toch raken die reacties me als ik minder goed in mijn vel zit – als ik ’s ochtends bijvoorbeeld haast heb en ik mijn make-up snel op moet doen, of mijn haar nog nat is van het douchen als ik de deur uit ga.
 

'Eén vriendje had een aansteker bij'

Als tienjarige speelde ik met twee vriendjes in een papiercontainer. Eén vriendje had een aansteker bij zich en voor we het wisten stond de container in lichterlaaie. Mijn vriendjes konden op tijd wegrennen, maar ik werd omringd door vuur. Ik had brandwonden op mijn gezicht, buik, benen en op delen van mijn armen en handen. Uiteindelijk heb ik vier maanden in het ziekenhuis gelegen en ben ik 42 keer geopereerd.
 

Brandwondenkamp

Mijn man leerde ik kennen toen we allebei als begeleider meegingen op brandwondenkamp; binnen de kortste keren waren we hartstikke verliefd. Gek genoeg waren mijn littekens voor hem best confronterend. Hij had nog niet zolang daarvoor zelf brandwonden opgelopen aan zijn onderbenen en wilde het liefst niet elke dag iemand zien met littekens zoals die van mij. Na veel gesprekken met mij en vrienden realiseerde hij zich dat die littekens niet belangrijk zijn: hij viel echt op mijn innerlijk.
 

Lees ook
Rachel ‘De Huismuts’ Siwaletti over het moederschap, de liefde en vloggen >

 

Vloggende moeder

Mijn kinderen vinden het normaal dat ik littekens heb, ze zijn er niet zo mee bezig. Al merk ik dat Sebastiaan het steeds interessanter vindt om erover te praten: als klasgenoten me vragen wat er met mijn gezicht is, springt hij ertussen om het zelf te vertellen. Dat ik sinds kort vlog over mijn leven met brandwonden, vinden mijn kinderen helemaal te gek: ze hebben maar mooi een vloggende moeder.
 

Korte broeken

Ik heb mijn littekens volledig geaccepteerd, maar draag bijna nooit korte broeken. Als mensen ook nog eens naar mijn benen gaan staren, voel ik me net een attractie. Maar afgelopen zomer was zo warm dat ik zelfs naar het schoolplein een korte broek droeg. De reacties vielen mee, mensen vonden het alleen maar stoer. Bijkomend voordeel: mijn melkflessen werden eindelijk weer eens bruin.”
 

De vlogs van Marjorie zijn te vinden op brandwondenstichting.nl/vlogs
 

Een kwart van de patiënten in de drie Nederlandse brandwondencentra is jonger dan vijf jaar. In ruim 90% procent van de ongevallen bij jonge kinderen is de oorzaak hete thee of koffie. De Nederlandse Brandwonden Stichting is daarom een voorlichtingscampagne gestart, waarbij ouders preventie- en eerste hulp tips kunnen ontvangen, afgestemd op de leeftijd van hun kind in de vorm van mailalerts en een gratis boekje vol tips. Kijk op www.brandwondenstichting.nl/boekje om dit aan te vragen of voor meer informatie.

 

De hele portrettenserie staat in Kek Mama 13-2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

winterhoroscoop Maagd

Een romantisch cadeau onder de boom, een fijne skivakantie of een gulle bonus van je baas. Lees wat de sterren voorspellen op het gebied van liefde, gezin, geld en werk.

Maagd

24 augustus – 22 september
 

Liefde & gezin

Romantiek en een druk gezinsleven vormen niet echt een goede combi, maar de sterren voorspellen meer passie. Daar moet je echter wel tijd voor vrijmaken. De meningsverschillen zijn niet helemaal verdwenen, maar met een beetje goodwill van beide kanten komen jullie er beslist uit. In december zal je de balans opmaken van de afgelopen jaren. Je bent aan het veranderen en dat proces gaat nog wel een tijdje door. Je kiest duidelijker voor jezelf en je gezin. En je gaat nog meer veranderingen doorvoeren in jullie leefwijze.
 

Lees ook
Zes seconden zoenen per dag is goed voor je relatie >

 

Werk & geld

Op je werk doe je wat er van je wordt verwacht – uiteraard op de bekende Maagd-manier: secuur, doeltreffend en efficiënt. Dit is niet het beste moment om je zin door te drukken, tenzij het je taak is mensen aan te sturen. Let op je woorden, beloof niet meer dan je kunt waarmaken en zorg voor voldoende nachtrust.
 

En dan nog dit

Je hebt nogal last van een kort lontje. Vooral als je onder druk staat, reageer je soms te fel. Zoek een uitlaatklep: bijvoorbeeld meer sporten. Een win-winsituatie.
 

Deze horoscoop staat in het Kek Mama Winterboek 2018.
 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >