Dikke kans dat jij spaart voor de toekomst van je kind. Beleggen in bitcoins kan daar een mooie aanvulling op zijn. Maar hoe zit het nou eigenlijk precies? En kun je in bitcoin beleggen zonder er al te veel verstand van te hebben? Madelon Vos legt het. Zij is actief Bitcoin-expert, met meer dan 70 duizend volgers op YouTube.
Lees verder onder de advertentie
Dit is Bitcoin
“Bitcoin is een digitaal betaalsysteem, waarmee je van persoon tot persoon kunt betalen. Daarbij heb je geen bank nodig of een andere partij. Je kunt zelf Bitcoin versturen naar iedereen in de wereld. En niemand kan daar invloed op uitoefenen. Dat komt door de techniek achter bitcoin, die heet blockchain. Daarin worden alle transacties veilig vastgelegd. Bitcoin is er sinds begin 2009. Op dat moment was er een wereldwijde kredietcrisis en werd duidelijk dat commerciële banken in de problemen kunnen komen en daarmee het spaar- en betaalsysteem geraakt kan worden. De noodzaak voor een digitaal betaalmiddel, zonder tussenkomst van een derde partij, werd daarmee helder.
Lees verder onder de advertentie
De waarde van schaarste
“Valuta, zoals de euro of dollar, kunnen oneindig worden bijgedrukt. Dat betekent dat de munt onderhevig is aan inflatie en dat je geld dus steeds minder waard wordt. Bij Bitcoin is dit niet het geval. We weten dat er maximaal 21 miljoen bitcoins zullen zijn en dan is het ook klaar, daarna komen er geen nieuwe Bitcoin meer bij. De maximale hoeveelheid Bitcoin zal pas in 2140 bereikt zijn. Het principe van een maximum zorgt voor schaarste. En iets wat schaars is, is meer waard.”
Lees verder onder de advertentie
Opwaartse trend
“Ik krijg vaak de vraag hoe je verstandig spaart voor de toekomst van je kind? Als ik nu 100.000 euro op een spaarrekening zou zetten, is dat bedrag over achttien jaar aanzienlijk minder waard. Er staat nog steeds 100.000 op de rekening, maar doordat alles duurder wordt, kun je er minder van kopen. De bitcoinmarkt bestaat nu twaalf jaar en kende fikse koersschommelingen, zowel naar boven als naar beneden. Daar moet je niet van in paniek raken. Want de afgelopen twaalf jaar is de waarde – ondanks die schommelingen – flink toegenomen. Het ziet ernaar uit dat bitcoins alleen maar meer waard zullen worden en daarom is het verstandig om nu al een beetje te sparen.”
Lees verder onder de advertentie
Investeren
“Er zijn verschillende manieren om te beleggen in bitcoins. Je kunt zelf je Bitcoin bewaren in een eigen wallet. Er zijn ook partijen die Bitcoin voor jou bewaren, zoals Bitmymoney. Een goede manier om in te stappen is om periodiek geld in Bitcoin te steken. Door kleinere bedragen verspreid over een langere periode in te leggen, kun je een mooi bedrag sparen in Bitcoin. Het is bewezen dat deze strategie tot een goed resultaat leidt, zelfs bij flinke schommelingen in de koers. Concreet: spaarde je in 2019 voor 100 euro in Bitcoin, dan zou dit nu zo’n 500 euro waard zijn.”
Lees verder onder de advertentie
Sparen voor je kind
Bitmymoney maakt het je makkelijk om elke maand Bitcoin voor je kind te sparen. Met de handige app houd je inzicht in je bezit en kun je op elk moment terug wisselen naar euro op je bankrekening. Open nu een Bitmymoney Kids spaarrekening (0-12 jaar). Kek Mama-lezeressen ontvangen een welkomstbonus van 5 euro in bitcoin. Je maakt ook nog eens kans op een fotoshoot voor je kind.
Lees verder onder de advertentie
Het bovenstaande artikel is geschreven in opdracht van de commerciële afdeling. De Kek Mama-redactie is hier niet bij betrokken.
Nu de meivakantie achter de rug is, gaat het snel: nog maar twee maanden en dan begint de zomervakantie. Gaan jullie dit jaar voor weekje zon, zee en strand in Spanje of met de auto naar Zeeland? De eerste vraag die opborrelt bij het zoeken naar een vakantie is vaak: wat mag het kosten?
Je zegt “nee”, zij horen “misschien”. Jij dacht dat jij de ouder was, maar sinds deze kleine in je leven is, lijkt het alsof jíj bij hém op tijd naar bed moet. Herkenbaar? Dan heb je misschien een kind met een van deze sterrenbeelden – geboren bazen met een flinke wil.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Je denkt misschien dat een relatie zomaar eindigt, maar het tegendeel is waar. Onderzoekers ontdekten dat het einde meestal al jaren van tevoren zichtbaar is – in twee duidelijke fases.
Anouk (35) is samen met met Laurens (37) en moeder van Cato (6) en Emma (4). Haar schoonouders nemen haar dochters bijna elke maand naar een theatervoorstelling of pretpark, terwijl haar eigen ouders het geld hier niet voor hebben. Moet ze ingrijpen om scheve gezichten te voorkomen?
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (4 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.