Dit moet je weten over je zwangerschapsstreep

11.10.2019 08:45
zwangerschapsstreep Beeld: Shutterstock

De één schrikt zich rot wanneer ze op een dag naar beneden kijkt op haar zwangere buik, de ander kíjkt hem er bijna op: de zwangerschapsstreep. Wat is die verticale lijn van je navel tot je schaambeen eigenlijk?

Vooropgesteld: iedere vrouw heeft hem, zelfs als ze niet zwanger is. De zwangerschapsstreep is namelijk niets meer dan een verkleuring van je linea alba, die doorgaans onzichtbaar is. Op die ‘witte lijn’ zijn de twee helften van je rechte buikspier aaneengehecht. Wanneer je zwanger bent, kunnen ze uit elkaar wijken, om plaats te maken voor de baby.
 

Linia nigra

Onder invloed van zwangerschapshormonen, verandert je pigment. Daardoor kun je een zwangerschapsmasker krijgen wanneer je met je gezicht in de zon komt, je tepels worden donkerder, maar je kunt dus ook een donkere linea alba krijgen. Dat gebeurt bij driekwart van de vrouwen, en dan heet-ie opeens linea nigra. Wanneer je met je buik in de zon komt, is de kans dat je zwangerschapsstreep donkerder wordt groter dan wanneer je hem bedekt houdt.
 

Lees ook:
Wat je allemaal kunt verwachten tijdens het tweede trimester van je zwangerschap >

 

Zwangerschapstest

Donkere vrouwen krijgen vaker een zwangerschapsstreep dan blanke, simpelweg doordat zij meer pigment hebben. Bij de meesten ontstaat hij ongeveer halverwege de zwangerschap. Logisch, want dan begint je buik te groeien. Maar het is geen wet: er zijn vrouwen die al een zwangerschapsstreep krijgen voordat ze overtijd zijn. Handig, zo’n gratis zwangerschapstest.
 

Jongen of meisje

Vaak is een zwangerschapsstreep wel een centimeter breed. Hij kan ook tot helemaal bovenaan je buik lopen, in plaats van tot alleen je navel. Een bakerpraatje luidt dat je aan de hand van je zwangerschapsstreep kunt voorspellen of je een jongen krijgt of een meisje. Bij een streep tot je navel zou je in verwachting zijn van een jongen, wanneer de streep doorloopt tot daarboven van een meisje.
 

Borstvoeding

Geen zorgen: een zwangerschapsstreep zit er, anders dan striae, niet voor altijd. Meestal verdwijnt hij binnen een jaar na je bevalling weer, en bij veel vrouwen al direct na de bevalling. Hoe langer je borstvoeding geeft, hoe groter de kans dat hij langer zichtbaar blijft, omdat je hormoonhuishouding dan nog niet terug is op zijn normale peil.

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram.