Dit is het beste opvoedadvies voor moeders

13.08.2019 10:55
Helene van Santen editorial

Helene van Santen (38) is hoofdredacteur van Kek Mama. Ze woont samen met Navin en hun zoontjes Milo en Oliver (1).

“Wat heeft jouw kind vandaag aan?” Dit soort luttele vragen appte ik vrijwel dagelijks naar mijn vriendinnen, in de maanden vlak na de geboorte van Milo en Oliver. Mijn vriend Navin deed het opvoeden vanaf dag één ‘op gevoel’, maar ik kon een uur lang twijfelen of de jongens nou wel of geen jasje aan moesten. En dus ging ik regelmatig bij vriendinnen te raad. (Zij waren zo lief om mij steeds te beantwoorden. En om mijn vriendinnen te blijven).
 

Volgens het boekje

Ik wilde het allemaal zo graag goed doen, ‘volgens het boekje’, maar al snel kwam ik erachter dat ‘het boekje’ helemaal niet bestaat. Je moet het allemaal zelf uitvogelen. Dankzij mijn vriendinnen leerde ik: iedereen doet maar wat.

Waar ik ook al snel achter kwam: weten ‘hoe het heurt’ is één ding, het in de praktijk brengen iets heel anders. Zo was ik vastbesloten dat Milo en Oliver maar een halfuurtje televisie per dag mochten kijken. Dat ene halfuurtje waarin ze stilzaten had ik het hardst nodig rond etenstijd, want dan kon ik rustig koken. Maar de ochtenden waren daardoor vaak een drama.
 

Lees ook
‘Opvoeden? Ik doe maar wat’ >

 

‘Dat doet iedereen’

Tot een collega mij vertelde dat haar dochter iedere ochtend even op de iPad mocht, want ‘ik moet me toch ook aankleden?’ “Gewoon doen, hoor”, was haar advies. “Dat doet iedereen.” Of dat laatste waar is, weet ik niet, maar ik doe het sindsdien wel. En wat een verademing om te kunnen douchen zonder constant gejengel aan de andere kant van de deur te horen (al komen de Teletubbies dicht in de buurt). Nog een belangrijke les geleerd: af en toe met de wind meebuigen, mag best.

Maar lap die zogenaamde lessen van mij vooral aan je laars. Ik doe tenslotte ook maar wat.
 

Iedere moeder doet wel iets om de lieve vrede in huis te bewaren: iedere avond met de kinderpot mee eten of nooit meer op vakantie gaan omdat je zoon zo’n heimwee heeft. Je leest de verhalen in Kek Mama 08-2019.

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!