Natuurlijk ben je druk met werk, kinderen, je relatie, sociale leven én het huishouden. Maar er is nóg een reden waarom je altijd zo ongelooflijk moe bent.
Lees verder onder de advertentie
‘Vorige week had ik een paar uur het huis voor mezelf alleen,’ zo begint Scary Mommy-schrijfster Christine Organ haar relaas. ‘Hoewel dat de droom van iedere moeder is, voelde ik me ongemakkelijk. Was er niet nog een werkproject waar ik aan moest werken? Misschien, maar niet per se nu. Moest ik nog mails beantwoorden? Een paar, maar niets dringends. Moest ik het huis schoonmaken? Altijd, maar alles was ‘goed genoeg’ op orde.’
Lees verder onder de advertentie
Nooit echt klaar
Christine schrijft hoe ze tv had kunnen kijken, een boek had kunnen lezen of een lange douche had kunnen nemen. ‘Maar wat deed ik? Ik maakte me druk over alles wat ik zou moeten doen, verzon projecten voor mezelf en liet mijn geest op hol slaan met angsten en mijn hart kolken met emotionele energie.’ En dát is volgens haar precies de reden waarom veel moeders altijd zo moe zijn. ‘Onze hoofden stoppen nooit met denken. We zijn nooit echt ‘klaar’. Er is altijd iets wat je van onszelf ‘moeten doen’. En onze harten stoppen nooit met voelen.’
‘Wij moeders maken ons druk om vanalles. Als ik niet bij mijn kinderen ben, maak ik me zorgen of ze wel gezond hebben gegeten. Als ik niet werk, vrees ik dat ik iets vergeten ben of iets zou moeten doen zodat ik nog beter werk lever. Als ik nee zeg tegen vrijwilligerswerk, ben ik bang dat ik iemand teleurstel. Wat ik ook doe, ik voel dat het nooit goed genoeg is.’ Die continue druk doet ons weinig goeds, zo concludeert ze tot slot: ‘Daarom zijn moeders altijd zo druk, en daarom zijn we steeds zo verdomde moe. Omdat we zelfs als we een paar uur niets te doen hebben, we onszelf uitputten met ons zorgen maken. Omdat we het emotionele gewicht van de hele freaking wereld op onze schouders dragen.’
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.