Diarree tijdens de zwangerschap: hierdoor ontstaat het (en dit doe je eraan)

20.10.2020 11:32
diarree tijdens de zwangerschap komt hierdoor oorzaak Beeld: Shutterstock

Verstopping komt bij een zwangerschap vaak voor. Maar wist je dat veel zwangere vrouwen juist ook last hebben van diarree? Hoe dat zit, leggen we je hier uit.

Als je zwanger bent, rust er meer druk op je blaas en je darmen. Daarom is de kans dat je een darminfectie oploopt, groter. Een gevolg van een darminfectie kan zijn dat je diarree krijgt. Dit kan voorkomen tijdens de hele zwangerschap, maar meestal hebben zwangere vrouwen er aan het begin en aan het einde last van.

Kan het kwaad?

In principe niet, als je er maar voor zorgt dat je voldoende vocht binnen krijgt. Als je veel last hebt van diarree is er namelijk een kans dat je uitdroogt. Drink daarom wat extra glazen water op een dag. Ook ORS, orale rehydratievloeistof, kan je vochtbalans weer op peil brengen.
 

Nog meer tips tijdens je zwangerschap?
Volg ons op Facebook en Instagram >

Blijft de diarree aanhouden? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts. Die kunnen eventueel medicatie voorschrijven die je tijdens je zwangerschap veilig (kortdurend) kunt gebruiken, zoals loperamide.

Waar moet je op letten?

Als je richting je uitgerekende datum gaat en last krijgt van diarree, moet je alert zijn. Het kan namelijk een teken zijn dat je bevalling gaat beginnen. Je lichaam bereidt zich daarop voor door je darmen te legen. Houd ook de andere signalen in de gaten die je kunnen vertellen dat het niet lang meer gaat duren.

Bron: Zwangerschapsloket & Bijwerkingencentrum Lareb

 

Lees ook:
’23 dingen die je écht niet wilt horen als je zwanger bent’ >