mama spijbelt
Beeld: Unsplash

Het valt niet mee een moment voor jezelf te claimen als je een druk gezin hebt. Deze moeders doen het toch. “Eens in de zes weken spijbel ik een dag.”

Dat breekt zo lekker de week

STEFANIE (44): “Toen ik nog in loondienst was, plande ik eens in de zes weken een spijbeldag. Man op zijn werk, kinderen op de crèche, mama op het strand, in een museum of de bioscoop. Of relaxed thuis series kijken. Zo’n dag voelde als een mini-vakantie en daarom plande ik meteen de volgende in. Ik geef die tip ook in mijn boek Geef jezelf een break, mama – het geheim van parttime perfectionisme.

Nu ik zelfstandig ondernemer ben, gaat er een rood kruis door de woensdagochtend in mijn agenda. Dat breekt zo lekker de week. Ik ga dan sporten en rommel wat aan. Ook pak ik mijn cadeaumomenten: mijn man die de kinderen meeneemt naar het tuincentrum, een zakelijke afspraak die uitvalt. Kan ik even whatsappen of een tijdschrift lezen.”
 

Kom, we gaan de heg snoeien

LISA (43): “Mijn man en ik werken fulltime en hebben twee dochters van elf en dertien. Toch heb ik niet het gevoel geleefd te worden. Mijn tip: maak je kinderen zelfstandig. Ik zeg bijvoorbeeld: ‘We gaan zo naar ballet, heb je alles bij je wat je nodig hebt?’ Veel beter dan dat ik degene ben die alles klaarlegt. De meisjes helpen ook weleens in de huishouding. Samen de vaatwasser in- en uitruimen, de heg snoeien, sokken opvouwen, bedden verschonen. Ze worden er niet slechter van en het geeft mij extra tijd.”
 

Pak de rode stip

JOJANNEKE (40): “Toen ik net juf was, kreeg ik een topadvies van een collega: hang een rode stip aan je tafel als de klas je even niet mag storen. Werkt perfect en ik doe het nu ook thuis. Na schooltijd drinken mijn vijfjarige zoon Stijn en ik samen thee, we kletsen en doen een spelletje. Daarna gebruik ik de rode stip om even tijd voor mezelf te hebben.”
 

Een huis voor mij alleen

LIENEKE (38): “Het allerfijnste: als ik geen vergadering heb, om vier uur naar huis fietsen en de meiden pas rond half zes ophalen bij de opvang. Ik werk drie dagen als docent en studeer vijftien uur per week. Die enkele keer dat ik het huis helemaal voor me alleen heb, lig ik languit op de bank met een boek en kop thee.”
 

Spetterende vakantieseks

ANNABEL (35): “Vijftig weken per jaar leef ik voor mijn kind. Ik werk als kleuterzoon Mees op school is of op bed ligt. Ik voed hem alleen op. De hele zomervakantie neem ik vrij, zodat Mees niet naar de BSO hoeft. Gaan we lekker kamperen in Nederland. Supergezellig, maar overdag kom ik amper aan een boek toe.

Als we weer thuiskomen, trekken mijn ouders voor twee weken in mijn huis en vertrek ik voor een verre vakantie. Samen met een vriendin naar Curaçao of zo. Na tien dagen zonnen, relaxen en spetterende seks met een vakantieliefde, kan ik me weer heerlijk op het moederschap storten.”
 

Mama spijbelt een dagje

MARISKA (37): “Elk jaar geeft het kinderdagverblijf ouders een strippenkaart met drie hele of zes halve dagen, die we in mogen zetten als we de kinderen een extra dag willen brengen. Die gebruik ik als ik zin heb om te shoppen of naar de sauna te gaan. Hoe lief mijn driejarige dochter Ella ook is, even alleen zijn is soms echt lekker.”
 

Rennen achter de buggy

JOSINE (38): “Ik heb een zoon van vier en een baby van zeven maanden. Sport is mijn manier om mijn hoofd leeg te maken, maar als dat niet lukt ren ik achter de buggy of doe squads in de tuin met Adam op mijn rug in de draagzak. Ik laad me ook op als ik fiets. Dan luister ik lekker naar een podcast. Soms over werkgerelateerde zaken, maar ook over opvoeden, persoonlijke ontwikkeling of gewoon onzin. Ik fiets het liefst door het bos, zodat ik niet op het verkeer hoef te letten. Soms zing ik in mijn eentje. Als ik daarna thuiskom, is mijn hoofd weer leeg.”
 

Lees ook
Mama spijbelt: 'Als mijn man er maar niet achterkomt' >

 

Onder de douche

MILKA (33): “Mijn drie oudste kinderen van tien, negen en zes zorgen elke ochtend dat ik een uur voor mezelf heb. Om zes uur sta ik op, zet hun spullen klaar en smeer de boterhammen. Een uur later nemen zij hun babybroertje mee naar beneden en kan ik fijn in alle rust douchten, me aankleden en opmaken.”
 

Netflix is mijn beste vriend

DANIËLLE (39): “Netflix is mijn beste vriend. Op zondagochtend half zeven dirigeren we een klaarwakkere kleuter naar beneden en kijkt Duncan voor de honderdste keer naar Pokémon – de film. Kunnen mijn man en ik lekker uitslapen tot een uur of acht. Op woensdagmiddag of in de vakantie mag Duncan ook weleens een aflevering Lego Ninjago zien. Ga ik heerlijk in bad liggen en genieten van 22 minuten absolute rust.”
 

Zonnen op de trampoline

MARIEKE (47): “De beste aankoop ooit: onze trampoline. Na drie uur ’s middags staat de zon er pal op en dan is het heerlijk zonnen op dat ding.”
 

Op naar de grote stad

KATJA (41): “In geval van nood moet je in een vliegtuig eerst je eigen zuurstofmasker opzetten voordat je je kind helpt. Een eyeopener – eigenlijk een metafoor voor het hele leven. Mijn zoon Jonas is zeven. Voor zijn geboorte heb ik twaalf jaar over de wereld getrokken. Dat wilde ik niet opgeven toen ik moeder werd. Af en toe regel ik een oppas en ga een paar dagen naar een grote stad.

Twee keer per jaar gaan Jonas en ik samen naar Los Angeles, waar zijn vader woont. Ik probeer dan altijd een paar dagen in mijn eentje weg te gaan. Zo ben ik al in Joshua Tree, New Orleans en Mexico geweest. Het is zo fijn dat ik even niks moet en met niemand rekening hoef te houden. Het geeft me de broodnodige zuurstof.”
 

Dit artikel staat in Kek Mama magazine en is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

schoonmaken weekend
Beeld: Pexels

Het huis opruimen en soppen: wie geen schoonmaakster heeft, moet zelf aan de slag. Blogger Mandy Roussel stelde het zo lang mogelijk uit, tot ze de troep niet langer kon aanzien.
 

‘Maar toen ik alles had schoongemaakt, voelde ik me verschrikkelijk’, schrijft ze op Scary Mommy.

 
Verdwaalde druif

Een vieze douche, stof in alle hoeken en gaten en een verdwaalde druif onder de stoel: Mandy negeerde alle tekenen dat haar huis toe was aan een flinke schoonmaak. Ze vertelt: ‘Hoewel ik er de tijd voor had – we hadden eindelijk eens een weekend zonder verplichtingen – betekende dit nog niet dat ik het ook moest doen. Toch?’
 

Lees ook:
Dit is dé tip voor moeders die rommel in huis zat zijn >

 

Vernietiging

Op vrijdag en zaterdag lukt het haar prima om door de troep heen te kijken. Ze hangt op de bank, neemt haar kinderen mee naar het park en gaat ’s avonds een potje bingewatchen. Ze verheugt zich op een regenachtige zondag voor een Harry Potter-marathon met het hele gezin, maar het loopt anders. ‘Opeens scheen de zon’, zegt Mandy, ‘en zag ik de vernietiging: overal lag speelgoed, borden van het ontbijt en de lunch nog in de woonkamer en door alle kruimels leek het alsof de druif onder de stoel zorgvuldig geplaatst was in het interieur. Ik wist: dit hou ik niet veel langer uit.’

 

‘Waarom doe ik dit?’

Mandy verzamelt moed en begint aan de schoonmaak. ‘Na drie kwartier was ik klaar en voelde ik me verschrikkelijk. Waarom deed ik dit? Waarom kon ik niet gewoon ontspannen?’ Volgens haar zijn er twee redenen: ‘Wij moeders hebben het zo druk, dat we ergens de controle over moeten houden om niet gek te worden. Of misschien is ons leven zo chaotisch dat we orde in huis moeten scheppen om wat rust te vinden. Als ik als moeder een superkracht zou kunnen kiezen, weet ik het wel: het negeren van een vies huis. Maar helaas is die superkracht alleen beschikbaar voor vaders – en ik kan me niet voorstellen dat zij het willen ruilen voor borstvoeden.’

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

foto's social media kinderen
Beeld: Pexels

Van het eerste stapje tot de eerste schooldag: we zijn apetrots op ons kind en posten bijna elke mijlpaal op social media. Blogger Lorna Rose deed dat ook, maar toen haar tweede kind werd geboren ging ze nadenken over de gevolgen.  

‘Wie geeft mij toestemming om informatie over mijn kinderen, laat staan hun privacy, online te zetten?’, schrijft ze op Scary Mommy.

 
Alles vastleggen

Toen Lorna voor het eerst moeder werd, plaatste ze allerlei foto’s van haar zoon op Facebook. ‘Zijn eerste badje, een foto dat hij sliep, de trap op kroop en voor het eerst spaghetti at: ik wilde elk moment vastleggen en het vervolgens delen op Facebook’, vertelt Lorna. ‘Ik wilde mijn moederschap naar de wereld schreeuwen.’

 

Lees ook:
'Kap eens met dat 'mooie' social media-plaatje: geen kind is perfect' >

 

Lelijke pony

Tweeënhalf jaar later werd haar dochter geboren. Na een tijdje merkte Lorna dat ze minder over haar dochter op social media postte. ‘Ik ging erover nadenken: was het omdat dit de tweede ronde van het moederschap was en ik niet de behoefte voelde om het van de daken te schreeuwen? Was het omdat zij een meisje was?’ Lorna realiseerde zich dat ze zelf als kind ook niet op internet stond. ‘Mijn lelijke pony van toen ik 12 jaar oud was en de dikke onderlip die ik als tiener had stonden niet op Facebook, want dat bestond toen niet. En daar ben ik nu opgelucht om. Dus waarom doe ik dat mijn kinderen nu wel aan?’

 

'Denk eerst na'

Lorna kwam tot de conclusie dat het posten van een kwetsbaar moment van haar kinderen, hoe eng of gedenkwaardig ook, niet langer alleen hun gezinsmoment is. ‘Het wordt onderdeel van de Facebook-machine’, zegt ze. ‘Ik heb niet langer controle over wie het ziet, wie het gebruikt en met welk doel.’ Ze wil nog steeds foto’s en video’s delen om verre vrienden en familieleden op de hoogte te houden en steun te ontvangen als het niet goed gaat met haar kinderen. Maar ze denkt nu goed na vóórdat ze iets post: ‘Ik vraag mezelf steeds af: zou dit mijn kind op een dag in verlegenheid kunnen brengen? Of is er een andere manier dan Facebook om steun van mijn omgeving te ontvangen?’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >