Deze moeders doen het gewoon: ‘Eens in de zes weken spijbel ik een dag’

16.01.2019 12:12
mama spijbelt Beeld: Unsplash

Het valt niet mee een moment voor jezelf te claimen als je een druk gezin hebt. Deze moeders doen het toch. “Eens in de zes weken spijbel ik een dag.”

Dat breekt zo lekker de week

STEFANIE (44): “Toen ik nog in loondienst was, plande ik eens in de zes weken een spijbeldag. Man op zijn werk, kinderen op de crèche, mama op het strand, in een museum of de bioscoop. Of relaxed thuis series kijken. Zo’n dag voelde als een mini-vakantie en daarom plande ik meteen de volgende in. Ik geef die tip ook in mijn boek Geef jezelf een break, mama – het geheim van parttime perfectionisme.

Nu ik zelfstandig ondernemer ben, gaat er een rood kruis door de woensdagochtend in mijn agenda. Dat breekt zo lekker de week. Ik ga dan sporten en rommel wat aan. Ook pak ik mijn cadeaumomenten: mijn man die de kinderen meeneemt naar het tuincentrum, een zakelijke afspraak die uitvalt. Kan ik even whatsappen of een tijdschrift lezen.”
 

Kom, we gaan de heg snoeien

LISA (43): “Mijn man en ik werken fulltime en hebben twee dochters van elf en dertien. Toch heb ik niet het gevoel geleefd te worden. Mijn tip: maak je kinderen zelfstandig. Ik zeg bijvoorbeeld: ‘We gaan zo naar ballet, heb je alles bij je wat je nodig hebt?’ Veel beter dan dat ik degene ben die alles klaarlegt. De meisjes helpen ook weleens in de huishouding. Samen de vaatwasser in- en uitruimen, de heg snoeien, sokken opvouwen, bedden verschonen. Ze worden er niet slechter van en het geeft mij extra tijd.”
 

Pak de rode stip

JOJANNEKE (40): “Toen ik net juf was, kreeg ik een topadvies van een collega: hang een rode stip aan je tafel als de klas je even niet mag storen. Werkt perfect en ik doe het nu ook thuis. Na schooltijd drinken mijn vijfjarige zoon Stijn en ik samen thee, we kletsen en doen een spelletje. Daarna gebruik ik de rode stip om even tijd voor mezelf te hebben.”
 

Een huis voor mij alleen

LIENEKE (38): “Het allerfijnste: als ik geen vergadering heb, om vier uur naar huis fietsen en de meiden pas rond half zes ophalen bij de opvang. Ik werk drie dagen als docent en studeer vijftien uur per week. Die enkele keer dat ik het huis helemaal voor me alleen heb, lig ik languit op de bank met een boek en kop thee.”
 

Spetterende vakantieseks

ANNABEL (35): “Vijftig weken per jaar leef ik voor mijn kind. Ik werk als kleuterzoon Mees op school is of op bed ligt. Ik voed hem alleen op. De hele zomervakantie neem ik vrij, zodat Mees niet naar de BSO hoeft. Gaan we lekker kamperen in Nederland. Supergezellig, maar overdag kom ik amper aan een boek toe.

Als we weer thuiskomen, trekken mijn ouders voor twee weken in mijn huis en vertrek ik voor een verre vakantie. Samen met een vriendin naar Curaçao of zo. Na tien dagen zonnen, relaxen en spetterende seks met een vakantieliefde, kan ik me weer heerlijk op het moederschap storten.”
 

Mama spijbelt een dagje

MARISKA (37): “Elk jaar geeft het kinderdagverblijf ouders een strippenkaart met drie hele of zes halve dagen, die we in mogen zetten als we de kinderen een extra dag willen brengen. Die gebruik ik als ik zin heb om te shoppen of naar de sauna te gaan. Hoe lief mijn driejarige dochter Ella ook is, even alleen zijn is soms echt lekker.”
 

Rennen achter de buggy

JOSINE (38): “Ik heb een zoon van vier en een baby van zeven maanden. Sport is mijn manier om mijn hoofd leeg te maken, maar als dat niet lukt ren ik achter de buggy of doe squads in de tuin met Adam op mijn rug in de draagzak. Ik laad me ook op als ik fiets. Dan luister ik lekker naar een podcast. Soms over werkgerelateerde zaken, maar ook over opvoeden, persoonlijke ontwikkeling of gewoon onzin. Ik fiets het liefst door het bos, zodat ik niet op het verkeer hoef te letten. Soms zing ik in mijn eentje. Als ik daarna thuiskom, is mijn hoofd weer leeg.”
 

Lees ook
Mama spijbelt: ‘Als mijn man er maar niet achterkomt’ >

 

Onder de douche

MILKA (33): “Mijn drie oudste kinderen van tien, negen en zes zorgen elke ochtend dat ik een uur voor mezelf heb. Om zes uur sta ik op, zet hun spullen klaar en smeer de boterhammen. Een uur later nemen zij hun babybroertje mee naar beneden en kan ik fijn in alle rust douchten, me aankleden en opmaken.”
 

Netflix is mijn beste vriend

DANIËLLE (39): “Netflix is mijn beste vriend. Op zondagochtend half zeven dirigeren we een klaarwakkere kleuter naar beneden en kijkt Duncan voor de honderdste keer naar Pokémon – de film. Kunnen mijn man en ik lekker uitslapen tot een uur of acht. Op woensdagmiddag of in de vakantie mag Duncan ook weleens een aflevering Lego Ninjago zien. Ga ik heerlijk in bad liggen en genieten van 22 minuten absolute rust.”
 

Zonnen op de trampoline

MARIEKE (47): “De beste aankoop ooit: onze trampoline. Na drie uur ’s middags staat de zon er pal op en dan is het heerlijk zonnen op dat ding.”
 

Op naar de grote stad

KATJA (41): “In geval van nood moet je in een vliegtuig eerst je eigen zuurstofmasker opzetten voordat je je kind helpt. Een eyeopener – eigenlijk een metafoor voor het hele leven. Mijn zoon Jonas is zeven. Voor zijn geboorte heb ik twaalf jaar over de wereld getrokken. Dat wilde ik niet opgeven toen ik moeder werd. Af en toe regel ik een oppas en ga een paar dagen naar een grote stad.

Twee keer per jaar gaan Jonas en ik samen naar Los Angeles, waar zijn vader woont. Ik probeer dan altijd een paar dagen in mijn eentje weg te gaan. Zo ben ik al in Joshua Tree, New Orleans en Mexico geweest. Het is zo fijn dat ik even niks moet en met niemand rekening hoef te houden. Het geeft me de broodnodige zuurstof.”
 

Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >