De crèche van Sophia’s dochter (2) ging van de één op andere dag dicht nadat er verschillende medewerkers waren besmet met het coronavirus. Peuter Alysia zit nu twee weken thuis – en zie als ouders dan maar eens aan werken toe te komen.
Lees verder onder de advertentie
“Het was wel even slikken toen ik op zondagavond een mailtje van crèche kreeg met als aanhef ‘BELANGRIJK’”, vertelt Sophie. “Drie medewerkers, onder wie de juf van mijn dochter, waren besmet met het coronavirus en dus gooiden ze de tent twee weken dicht. Ze drukten ons op het hart dat we ons geen zorgen hoefden te maken, maar we moesten Alysia’s gezondheid wel in de gaten houden. Want ook zij was de dagen ervoor in contact geweest met een van de besmette medewerkers.”
Lees verder onder de advertentie
Logistieke puzzel
Er is nu een week voorbij, Alysia heeft geen klachten en gelukkig gaat het ook met de crècheleidsters goed, maar voor Sophia en haar partner is het nog altijd een logistieke puzzel. “Ondanks dat Alysia waarschijnlijk niet besmet is, brengen we haar niet met een gerust gevoel naar onze (schoon)ouders op leeftijd”, legt Sophie uit. “Mijn man kon de komende twee weken geen vrij krijgen – zijn collega’s wuifden het probleem zelfs een beetje weg – dus heb ik al mijn afspraken buiten de deur voor de komende twee weken moeten cancelen.” Haar overige werk? Dat doet Sophie vooral ’s avonds, zodra Alysia op bed ligt.
“Gelukkig heb ik de mogelijkheid om thuis te werken, maar als de opvang vaker (of voor langere tijd) dichtgaat, kan dit voor ouders met een vitaal beroep lastig worden”, vervolgt Sophie. “Natuurlijk vinden we het fijn dat de crèche het zekere voor het onzekere neemt, maar we hopen niet dat dit straks door heel Nederland ‘normaal’ wordt. Want dan hebben veel ouders écht een probleem.”
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.