Nynke de Jong
Beeld: Masha Bakker

Kek Mama-columnist Nynke de Jong tipt elke maand een serie of programma op tv waar je blij van wordt. 

 

Als je als moeder de wanhoop nabij bent omdat je kinderen je vreselijk vinden en bij alles wat je zegt met hun ogen rollen: wanhoop niet. Ik weet wat je nodig hebt en dat is de Deense serie Rita.

Rita is docente en moeder van drie. Op school probeert ze de kinderen op het rechte pad te houden, maar zelf is ze een wandelend probleem. Ze rookt, drinkt, doet het met jan en alleman en snapt haar eigen kinderen niet. Dat levert een vermakelijke serie op, die wij op Netflix kunnen zien en waar BNN nu een remake van heeft gemaakt. Daarin heet Rita opeens Tessa en ze wordt gespeeld door Thekla Reuten. Lies Visschedijk (Roelien in Gooische Vrouwen) doet ook mee, dus er kan eigenlijk niets meer mis gaan. Ploetermoeders van Nederland: redding is nabij. Tessa gaat jullie laten zien dat het allemaal nog veel erger kan.

TESSA, VANAF 26 NOVEMBER OP NPO1

Nynke de Jong (31) is schrijfster, journaliste, columniste en presentatrice. Samen met haar vriend Tom heeft ze dochter Janne (3 maanden).

acteur_james_van_der_beek_schrijft_emotionele_post_over_miskraam_van_zijn_vrouw

Acteur James van der Beek, bekend van o.a. Dawson’s Creek en Criminal Minds, heeft vijf kinderen. Helaas kreeg zijn vrouw Kimberly daarnaast ook drie miskramen en in een ontroerende post op Instagram staat hij hierbij stil.

Hij vindt dat er een nieuw woord bedacht moet worden voor miskraam: "Want nu lijkt het alsof het verliezen van een ongeboren kind de schuld is van de moeder."

 

Lees ook
'Een miskraam met zes of met twintig weken? Het is net zo erg' >

 

'Pijnlijk en hartverscheurend'

"Alsof ze iets heeft laten vallen of niet heeft gedragen”, schrijft de acteur. “Van wat ik heb geleerd, in alle, maar de meest voor de hand liggende, extreme gevallen, heeft het niets te maken met alles wat de moeder wel of niet heeft gedaan." Vervolgens deelt hij details over hoe de verdrietige aanstaande ouders zich voelen als ze hun kindje verliezen. "Het is pijnlijk en hartverscheurend op niveaus dieper dan je ooit hebt meegemaakt."

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wanted to say a thing or two about miscarriages... of which we’ve had three over the years (including right before this little beauty). First off - we need a new word for it. “Mis-carriage”, in an insidious way, suggests fault for the mother - as if she dropped something, or failed to “carry.” From what I’ve learned, in all but the most obvious, extreme cases, it has nothing to do with anything the mother did or didn’t do. So let’s wipe all blame off the table before we even start. Second... it will tear you open like nothing else. It’s painful and it’s heartbreaking on levels deeper than you may have ever experienced. So don’t judge your grief, or try to rationalize your way around it. Let it flow in the waves in which it comes, and allow it it’s rightful space. And then... once you’re able... try to recognize the beauty in how you put yourself back together differently than you were before. Some changes we make proactively, some we make because the universe has smashed us, but either way, those changes can be gifts. Many couples become closer than ever before. Many parents realize a deeper desire for a child than ever before. And many, many, many couples go on to have happy, healthy, beautiful babies afterwards (and often very quickly afterwards - you’ve been warned 😍). I’ve heard some amazing metaphysical explanations for them, mostly centering around the idea that these little souls volunteer for this short journey for the benefit of the parents... but please share whatever may have given you peace or hope along the way... Along with a new word for this experience. #miscarriage #WeNeedANewName #MoreCommonThanYouHearAbout @vanderkimberly

Een bericht gedeeld door James Van Der Beek (@vanderjames) op

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Tijd voor jezelf Krista Okma
Beeld: Unsplash

Je kunt natuurlijk de hele dag door rennen, maar je kunt ook even stoppen en aan jezelf denken. Daar word je namelijk blijer van.

PEDAGOOG KRISTA OKMA: “Vroeger brachten vrouwen weliswaar meer tijd door met hun kinderen, maar ze waren niet per se meer met de kinderen bezig dan de moeders van nu. Het huishouden kostte toen meer energie en tijd, omdat vrouwen nu meer hulpmiddelen hebben. Ze werken meer, maar spenderen ook meer qualitytime met hun kinderen dan vroeger. En dat is belangrijker: het gaat meer om de echte contactmomenten; om dat wat je doet, en niet om hoeveel en hoe vaak. Dat betekent niet dat je per se wekelijks naar de dierentuin of een pretpark moet. Even oprechte interesse tonen door vragen te stellen is al heel veel waard; zo ervaar je dat je een goede band hebt met je kind. Het prettige bijeffect is dat je kind je weet te vinden als er wat is.
 

1001 kritieke dagen

De hoeveelheid aandacht en de frequentie is afhankelijk van de behoefte van het kind. Krijgt het te weinig, dan zal het op een negatieve manier om aandacht vragen. Sommige kinderen worden dan opstandig, anderen trekken zich juist terug. Vooral de eerste jaren is het belangrijk. We spreken ook wel over de ‘1001 kritieke dagen’ waarin de veilige basis wordt gelegd voor alle levensfasen die nog komen.

Het zijn die echte contactmomenten die het ouderschap leuk maken. Samen een boekje lezen, door de kamer dansen, voetballen. Het is belangrijk om daarvan te genieten. Daar heb je zelf ook wat aan en je krijgt er energie van. Bovendien vaar je op die momenten als het ouderschap even niet zo leuk is.”
 

Lees ook
Psycholoog Najla Edriouch: 'Sociale activiteiten mogen geen moetjes zijn' >
 

TIP VAN KRISTA:

‘WEES EEN IMPERFECTE OUDER’

“Stress mag er zijn, het hoeft niet te worden weggestopt voor kinderen. Ouders mogen zichzelf na een drukke werkdag daarom best wat ruimte geven om even te landen. Zo gek is dat niet; kinderen moeten immers ook bijkomen na een lange dag. Help ze even op weg om iets te gaan doen en ga dan op de bank zitten. Een cliché, maar waar: een ouder kan er niet voor het kind zijn als hij of zij niet goed voor zichzelf zorgt. Door zelf niet perfect te zijn geef je je kind ook de ruimte om fouten te maken. En er is geen betere plek om daarmee te oefenen dan thuis.”

 

Dit verhaal is er één van een interviewserie in Kek Mama 10-2018.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >