column-malu-kraamzorg-regelen

Ben je koud twaalf weken zwanger, moet je al kraamzorg regelen - Kek Mama's Malu vond het wel een dingetje.

'Klinkt naïef'

Je komt erachter dat je zwanger bent, voelt je de eerste periode wat misselijk, vertelt het na twaalf weken tegen je familie en vervolgens kun je een paar maanden languit. Af en toe wat verplichte zaakjes regelen tussendoor (je wilt die zwangerschapsuitkering immers niet mislopen en vader in spé moet ook rechten krijgen), leuke babykleertjes kopen en dat is het dan wel. Klinkt naïef, maar zo ging ik de eerste weken van m'n zwangerschap in. Tot de verloskundige me na drie maanden vriendelijk noch dringend verzocht om kraamzorg te regelen.

 

Fruitkunstwerken voor moeder

Goed. En dan moet je op zoek naar een geschikt kraambureau. Toegegeven: ik had geen idee waar ik moest beginnen. Ik Googelde wat naar 'kraamzorg Rotterdam' en checkte recensies op Facebook. Ik zag de mooiste foto's van complete fruitkunstwerken voor moeder voorbijkomen. Lief hoor, maar m'n vriend en ik moesten ons hier niet door laten beïnvloeden en na een middag commentaren te hebben gelezen (van 'Deze kraamhulp deed werkelijk niks: ze ging zelfs bij m'n visite zitten!' tot 'We hebben zó veel geleerd') maakten we een keuze - natuurlijk wel nog even gekeken of de zorgverzekering dit bureau zou vergoeden.

 

Lees ook
Column Malu: 'Ik belde panisch naar het visserijbedrijf dat op de verpakking stond' >

 

'Ik had geen honger meer'

Een paar dagen later kwam Lisette langs om kennis te maken. Een vriendelijke, maar pittige vrouw uit Rotterdam-Zuid. Ze schoof een boekje onder onze neus en vertelde in geuren en kleuren hoe zo'n kraamweek eruitziet: van het verzorgen van de hechtingen, het controleren van de ontlasting en het checken van mijn afscheiding tot het behandelen van de navelstomp - ik had geen honger meer. En misschien ligt 't aan mij (of aan m'n hormonen), maar ik kreeg ineens de kriebels. Wilde ik wel een week lang een 'vreemde' over de vloer? Zou ze niet in de weg lopen? Kon ik m'n moeder niet vragen om een handje te helpen? En even eerlijk: wie gaat mij nu vertellen hoe ik m'n éigen kind moet verzorgen? Kom nou...

 

'Alles wat nieuw is'

Gelukkig trok dit gevoel meteen weg toen ze zei dat ze m'n bed de hele week gaat verschonen, de hond uitlaat als het moet, de visite bezighoudt, het huishouden overneemt en zelfs maaltijden klaarmaakt. Elke dag schiet ze een polaroid die ze in een boekje plakt, zodat we na afloop een mooie herinnering hebben. En nog belangrijker: ze leert ons alles wat voor ons nieuw is over de baby en probeert ons zoveel mogelijk te ontlasten.

Ik keek naar de uren op de lijst, vervolgens naar m'n vriend en vroeg me af of we haar niet wat langer dan een week konden 'inhuren'. Helaas.

 

Wanneer kraamzorg aanvragen?

Het liefst zo snel mogelijk als je weet dat je zwanger bent. Je kunt contact opnemen met je zorgverzekeraar en die geeft je een lijst met bureaus waarmee ze samenwerken. Zo weet je zeker dat de kraamzorg (op de wettelijke eigen bijdrage na) vergoed wordt. 

Handig om te weten: standaard heb je recht op 49 uur kraamzorg, verdeeld over acht dagen. In overleg met de kraamhulp bepaal je hoe je de huren verdeelt - meestal blijft ze de eerste dagen wat langer en kun je de laatste dagen meer zelf. Als je bijvoorbeeld alleenstaande moeder bent, of de borstvoeding loopt nog niet zoals je zou willen, of je bent bevallen van een meerling, kun je langer hulp krijgen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gescheiden werkende moeder
Beeld: Unsplash

Als alleenstaande moeder heeft blogger Katie Bingham-Smith het soms zwaar. Ze maakt er geregeld een potje van, maar dat maakt haar geen bal uit.

Op Scary Mommy schrijft ze: ‘Ik faal vaak, maar ben wel gelukkig.'

 

Explosie

Katie is een gescheiden moeder van drie kinderen en werkt fulltime vanuit huis. Haar agenda loopt over. ‘Ik heb zoveel ijzers in het vuur, dat ik nooit weet wat ik als eerste moet aanpakken’, vertelt ze. ‘Meestal wacht ik gewoon tot iets op het punt staat te exploderen en dan beslis ik dat dát het belangrijkste is dat mijn aandacht nodig heeft. Het is de enige manier waarop ik kan functioneren.’


Lees ook:
Column Lieve: 'Als alleenstaande moeder weet ik pas echt wat druk zijn inhoudt' >

 

Swipen

Volgens Katie is het een kwestie van overleven. ‘Er zijn dagen dat we geen wc-papier meer hebben omdat ik teveel aan m’n hoofd had toen ik in de supermarkt stond. Ik dacht na over het onderhoud van de auto, dat de hond naar de dierenarts moest en welke ingrediënten ik moest uitkiezen voor de taco’s van die avond. Toen mijn kinderen klaagden dat er geen wc-papier was, gaf ik ze gewoon een servet. En die keer dat ik op de bank in slaap viel en mijn jongste kind ging swipen op mijn Tinder-profiel? Whatever. Als je een gescheiden moeder bent die een inkomen wil verdienen en zo nu en dan een leuke date wil hebben, betaal je een prijs. En dat is het waard, want je leeft het leven dat je wilt.’

 

'Ik heb tenminste plezier'

Katie wil haar kinderen laten zien dat ze meer is dan een werkende moeder. ‘Ze moeten mij gelukkig zien. En dat ben ik. Het is me gelukt om mijn perfectionisme uit het raam te werpen. Ik probeer alles te geven op mijn werk, als moeder, in mijn relaties – en ik faal vaak. Maar dat vind ik prima. Ik heb het liever zo druk dat ik mijn kind per ongeluk op mijn telefoon laat, dan dat ik alles in de hand heb en geen tijd meer heb voor een gezichtsmasker of een lunch met vriendinnen. Ik heb verdorie plezier.”
 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Disneyland annuleerde
Beeld: Unsplash

Als je kind het gevoel heeft dat hij minder aandacht krijgt dan z'n broer of zus, wil je hem in de watten leggen. Maar dat hoeft niet op een rigoureuze manier, vertelt blogger Robin Enan op Scary Mommy.

Robin Enan had een geniaal plan: samen met haar vijfjarige zoon naar Disneyland. Ze vertelt: ‘Sinds de geboorte van onze jongste dochter afgelopen zomer, is mijn zoon soms jaloers en voelt hij zich wat verwaarloosd. Een trip naar Disney, alleen hij en ik, moest ervoor zorgen dat hij twee dagen lang mijn onverdeelde aandacht zou hebben.’ Robin boekte een hotelkamer, zocht de vluchten uit en struinde Disney blogs af om zich goed voor te bereiden. ‘Mijn man was voor. Hij steunt me altijd enorm en is bovendien geen Disney fan, dus hij vond het helemaal prima dat hij dit uitje misliep.’
 

Lees ook:
'Wat als ik mijn dochter (2) na de geboorte van haar broertjes niet genoeg aandacht kan geven?' >

 

Puzzelen

Maar een maand vóór vertrek, gebeurde er iets bijzonders. ‘Mijn man was tot laat aan het werk. Toen ik onze baby en driejarige dochter in bed had gestopt, ging ik naar de kamer van mijn zoon’, vertelt Robin. ‘Hij was gretig een nieuwe puzzel aan het uitpakken die hij van zijn oma had gekregen. We werkten er samen aan, zo’n vijftien minuten, zonder veel te praten. Toen we klaar waren en ik zijn kamer weer wilde verlaten, zei hij: ‘De volgende keer dat papa laat werkt, doen we dit dan nog een keer?’’

 

'Kleine momenten maken het verschil'

Dat simpele verzoekje maakte haar duidelijk dat haar zoon helemaal geen verrassingsreis naar Disneyland nodig had om hun speciale band te bevestigen. 'Hij had momenten nodig zoals deze avond, waarop we samen puzzelden', vertelt Robin. 'Momenten waarop ik niet word afgeleid door zijn zusjes, mijn mobiele telefoon of andere mensen.’ Robin besloot de trip naar Disneyland te annuleren. ‘We gaan er vast nog eens naar toe, zoals gepland. Maar voor nu denk ik dat het beter is om kleine aanpassingen te doen in ons dagelijks leven en onze routines. Dat maakt écht verschil voor hem. Ik plan nu bewust tijd in voor ons tweeën. En dat doe ik voor ieder van mijn kinderen – niet elke dag of eens in de week, maar wanneer en waar ik kan.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >