column-malu-kraamzorg-regelen

Ben je koud twaalf weken zwanger, moet je al kraamzorg regelen - Kek Mama's Malu vond het wel een dingetje.

'Klinkt naïef'

Je komt erachter dat je zwanger bent, voelt je de eerste periode wat misselijk, vertelt het na twaalf weken tegen je familie en vervolgens kun je een paar maanden languit. Af en toe wat verplichte zaakjes regelen tussendoor (je wilt die zwangerschapsuitkering immers niet mislopen en vader in spé moet ook rechten krijgen), leuke babykleertjes kopen en dat is het dan wel. Klinkt naïef, maar zo ging ik de eerste weken van m'n zwangerschap in. Tot de verloskundige me na drie maanden vriendelijk noch dringend verzocht om kraamzorg te regelen.

 

Fruitkunstwerken voor moeder

Goed. En dan moet je op zoek naar een geschikt kraambureau. Toegegeven: ik had geen idee waar ik moest beginnen. Ik Googelde wat naar 'kraamzorg Rotterdam' en checkte recensies op Facebook. Ik zag de mooiste foto's van complete fruitkunstwerken voor moeder voorbijkomen. Lief hoor, maar m'n vriend en ik moesten ons hier niet door laten beïnvloeden en na een middag commentaren te hebben gelezen (van 'Deze kraamhulp deed werkelijk niks: ze ging zelfs bij m'n visite zitten!' tot 'We hebben zó veel geleerd') maakten we een keuze - natuurlijk wel nog even gekeken of de zorgverzekering dit bureau zou vergoeden.

 

Lees ook
Column Malu: 'Ik belde panisch naar het visserijbedrijf dat op de verpakking stond' >

 

'Ik had geen honger meer'

Een paar dagen later kwam Lisette langs om kennis te maken. Een vriendelijke, maar pittige vrouw uit Rotterdam-Zuid. Ze schoof een boekje onder onze neus en vertelde in geuren en kleuren hoe zo'n kraamweek eruitziet: van het verzorgen van de hechtingen, het controleren van de ontlasting en het checken van mijn afscheiding tot het behandelen van de navelstomp - ik had geen honger meer. En misschien ligt 't aan mij (of aan m'n hormonen), maar ik kreeg ineens de kriebels. Wilde ik wel een week lang een 'vreemde' over de vloer? Zou ze niet in de weg lopen? Kon ik m'n moeder niet vragen om een handje te helpen? En even eerlijk: wie gaat mij nu vertellen hoe ik m'n éigen kind moet verzorgen? Kom nou...

 

'Alles wat nieuw is'

Gelukkig trok dit gevoel meteen weg toen ze zei dat ze m'n bed de hele week gaat verschonen, de hond uitlaat als het moet, de visite bezighoudt, het huishouden overneemt en zelfs maaltijden klaarmaakt. Elke dag schiet ze een polaroid die ze in een boekje plakt, zodat we na afloop een mooie herinnering hebben. En nog belangrijker: ze leert ons alles wat voor ons nieuw is over de baby en probeert ons zoveel mogelijk te ontlasten.

Ik keek naar de uren op de lijst, vervolgens naar m'n vriend en vroeg me af of we haar niet wat langer dan een week konden 'inhuren'. Helaas.

 

Wanneer kraamzorg aanvragen?

Het liefst zo snel mogelijk als je weet dat je zwanger bent. Je kunt contact opnemen met je zorgverzekeraar en die geeft je een lijst met bureaus waarmee ze samenwerken. Zo weet je zeker dat de kraamzorg (op de wettelijke eigen bijdrage na) vergoed wordt. 

Handig om te weten: standaard heb je recht op 49 uur kraamzorg, verdeeld over acht dagen. In overleg met de kraamhulp bepaal je hoe je de huren verdeelt - meestal blijft ze de eerste dagen wat langer en kun je de laatste dagen meer zelf. Als je bijvoorbeeld alleenstaande moeder bent, of de borstvoeding loopt nog niet zoals je zou willen, of je bent bevallen van een meerling, kun je langer hulp krijgen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

BN'er-moeders op Instagram

Van lampionnen tot rockster: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kleine beer

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍂🐻

Een bericht gedeeld door DOCHTER DRE (@roxeannehazes) op


Trots

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Je begrijpt zeker wel hoe trots ik ben 😉❤

Een bericht gedeeld door Noëlle (@noellesomogyi) op


Outfit of the day

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mag ik ‘bijna weekend’ alvast droppen?! #duurtlang #kommaardoor #almostweekend #lotd #autumnlook

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Die heeft trek

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Volgens mij heb ik lekker gekookt.....

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >


Moeders on tour


Minoes

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Kleine rockster

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gypsy King 🎶

Een bericht gedeeld door 𝑴𝒐𝒏𝒊𝑸𝒖𝒆 𝑵𝒐𝒆̈𝒍 (@moniquenoell) op


Sint Maarten

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sinte, Sinte Maarten De 🐄🐄 hebben staarten De 👭 hebben rokjes aan Daar komt Sinte Maarten aan

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >