Beeld: 123RF
Beeld: 123RF

Lieve (31) is moeder van Jan (3) en Dries (1). Na een heftige scheiding heeft ze de liefde opnieuw gevonden in Rogier, met wie ze een latrelatie heeft. Voor Kek Mama schrijft ze over alles wat ze sindsdien doormaakt.

De druk te moeten presteren weegt het zwaarst. Elke dag, elk uur, elke minuut ben ik bezig met mijn studie. Is het niet tijdens het lezen van boeken dan wel tijdens het verschonen van een poepluier, terwijl ik denk ‘Kak, dat onderdeel moet ik ook nog leren’.

De eerste tentamenweek stond voor de deur en daarmee ook de eerste zenuwinzinking. Want naast twee dossiers, met allerlei zelfontworpen lessen en methodeonderzoeken, stonden er ook nog eens drie tentamens op de rol. Ja, echt waar; drie..
 

Schamele uurtjes

Kindtechnisch had ik het niet zo gunstig gepland en waren de heren het weekend voor de tentamens bij mij. Echt leren, studeren of dossiers afronden zit er dan niet in. Hoewel de schamele uurtjes tussen de middag ineens heel luxe waren. Dries in bed, Jan voor de televisie en ik snel met mijn neus in de boeken. Ondertussen werd ik er niet gezelliger op, bezweek onder de stress en bekte de mannen af. Zowel Jan en Dries als Rogier hadden een iets minder gezellige moeder en vriendin. Na dat weekend moest ik toch concluderen dat die lesstof niet echt lekker was opgenomen door mijn zeef daarboven.
 

Keihard blokken

Reddende engel opa bood uitkomst en nam Jan en Dries voor een nachtje mee. Ik ging keihard aan de studie, blokte en blokte net zolang tot ik als een blok in slaap viel. Bij het ochtendgloren en het maken van de oefentoets zonk mij helaas de moed in de schoenen. Honderd punten waren er te verdienen en ik sprokkelde er 44 bij elkaar.
 

Toi toi toi

Klaar of niet, de tentamens moesten worden gemaakt. De oppas bekeek mijn gezicht bij binnenkomst, vroeg niks en wenste me overdreven veel succes. Met een ‘toi toi toi’ vertrok ik. Eenmaal op school bespraken we als een stel pubers van zestien jaar de leerstof. Met ‘Nee, dat heb je niet goed hoor, Jacob Cats werd geboren in 1577’ tot ‘Bij twijfel altijd B invullen’ zette we nog even samen de puntjes op de i. Na anderhalf uur zweten was tentamen één gemaakt en hadden we er nog twee te gaan.

Om het geheel een beetje positief af te sluiten, dronken mijn medestudenten en ik een borrel op de goede afloop en bestudeerden we het examenreglement; 15 werkdagen voor het nakijken van de toets en 20 werkdagen voor de dossiers. Met een beetje geluk zouden we rond 5 december al onze cijfers binnen hebben.
 

Surprise

Toch moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat ik, al na twee werkdagen, minimaal 4 keer per dag even mijn resultaten-inbox van de Hogeschool ververs. Met hartkloppingen, klamme handjes en een gespannen gezicht staar ik naar het scherm. Je weet immers nooit of Sinterklaas dit jaar al eerder cadeautjes uitdeelt. Eén ding is zeker hij zal ze vast leuk hebben verpakt in een surprise want vijf voldoendes zouden wel een hele grote verrassing zijn.

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

bankrekening heimwee
Beeld: Pexels

Trine (37, traffic-manager zonder baan) is getrouwd met fysiotherapeut Abel en moeder van Svetta (5) en Lars (2). 

“Toen ik op mijn 21ste naar Nederland kwam om te studeren, was ik vast van plan om na vier jaar terug te keren naar Zweden. Daar woonde ik met mijn ouders, broertjes en zus vijftien kilometer onder Stockholm en had een hechte vriendinnengroep. Ik was echt een buitenmeisje: ’s winters stond ik ieder weekend op de latten.

 

Steeds meer een Nederlandse

Die vier jaar werden er veertien en ze vlogen om. Ik miste mijn familie, maar vond in Abel de liefde van mijn leven en raakte verknocht aan fietsen door Amsterdam. En aan jullie gezelligheid – de cafés op iedere hoek van de straat, het barbecueën met de buren. Ik was steeds meer een Nederlandse geworden.

 

Kon het beter? Ja, voor mij

Hoe erg, dat ontdekte ik pas toen we een half jaar geleden met ons gezin naar Zweden vertrokken. Abel zat al een jaar zonder werk – bij onze hypotheekverstrekker waren we al ondergebracht bij de afdeling Intensief Beheer – toen een oud-­collega hem op een vacature in een gezondheidspraktijk in het zuidoosten van Zweden attendeerde. Hij een goede baan, ik terug naar mijn geboorteland, waar mijn ouders ook eens konden ontdekken wie hun kleinkinderen nu eigenlijk waren. Hun zomerhuisje ligt een uur rijden van het dorp waar wij wonen. Kon het beter? Eh, ja dus, voor mij.
 

Lees ook
'Er komt nu echt een eind aan ons leven in Málaga' >

 

Ik vind het hier zo stil

Abel en de kinderen vonden al heel snel hun draai. In zes maanden tijd hebben we onze schuld van € 17.000 al teruggebracht tot zo’n € 5000. Ons typisch Zweeds rood houten huis met sauna is fantastisch. In Amsterdam moest ik de buggy aan een haak in het trappenhuis hangen, hier struikel ik nog niet over dertig paar schoenen. Als de kinderen in Amsterdam buiten wilden spelen, moesten we het halve huis, inclusief onszelf, de straat op sjouwen. Hier roep ik vanaf de veranda dat ze uit hun boomhut moeten komen. Maar… ik vind het hier zo stíl.

 

De banen liggen niet voor het oprapen

Ik vrees dat ik een stadsmeisje ben geworden. Ik had nooit gedacht dat ik mijn benedenbuurvrouw Ali, die de term ‘lang van stof’ heeft uitgevonden, zou gaan missen, maar ik doe het toch. Ik heb al wat sollicitaties achter de rug, maar in mijn branche liggen de banen hier niet voor het oprapen. Het blijkt ook niet makkelijk het contact met mijn vroegere vriendinnen op te warmen. Logisch natuurlijk, ik heb hun mijlpalen gemist, zij die van mij.

 

Ophouden met desperate housewifegedrag

Laatst viel Abel tegen me uit: ik moest eens ophouden me als een desperate housewife te gedragen en proberen er het beste van te maken. Dat had hij toch ook gedaan het afgelopen jaar? Hij heeft gelijk, natuurlijk. Ik voel me schuldig. Naar hem en mijn familie – hun nabijheid is blijkbaar niet voldoende om me gelukkig te maken. Ik heb me nu aangemeld bij een hardloopgroepje. En ik werk sinds kort twee dagen in een brocantewinkel in het dorp. Als ik heel eerlijk ben: ik tel de maanden af tot Abels contract afloopt en we terug kunnen naar het land waar ik me thuis ben gaan voelen. Nog 23 te gaan.” 
 

Dit artikel staat in Kek Mama magazine en is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >