Beeld: 123RF
Beeld: 123RF

Lieve (31) is moeder van Jan (3) en Dries (1). Na een heftige scheiding heeft ze de liefde opnieuw gevonden in Rogier, met wie ze een latrelatie heeft. Voor Kek Mama schrijft ze over alles wat ze sindsdien doormaakt.

De druk te moeten presteren weegt het zwaarst. Elke dag, elk uur, elke minuut ben ik bezig met mijn studie. Is het niet tijdens het lezen van boeken dan wel tijdens het verschonen van een poepluier, terwijl ik denk ‘Kak, dat onderdeel moet ik ook nog leren’.

De eerste tentamenweek stond voor de deur en daarmee ook de eerste zenuwinzinking. Want naast twee dossiers, met allerlei zelfontworpen lessen en methodeonderzoeken, stonden er ook nog eens drie tentamens op de rol. Ja, echt waar; drie..
 

Schamele uurtjes

Kindtechnisch had ik het niet zo gunstig gepland en waren de heren het weekend voor de tentamens bij mij. Echt leren, studeren of dossiers afronden zit er dan niet in. Hoewel de schamele uurtjes tussen de middag ineens heel luxe waren. Dries in bed, Jan voor de televisie en ik snel met mijn neus in de boeken. Ondertussen werd ik er niet gezelliger op, bezweek onder de stress en bekte de mannen af. Zowel Jan en Dries als Rogier hadden een iets minder gezellige moeder en vriendin. Na dat weekend moest ik toch concluderen dat die lesstof niet echt lekker was opgenomen door mijn zeef daarboven.
 

Keihard blokken

Reddende engel opa bood uitkomst en nam Jan en Dries voor een nachtje mee. Ik ging keihard aan de studie, blokte en blokte net zolang tot ik als een blok in slaap viel. Bij het ochtendgloren en het maken van de oefentoets zonk mij helaas de moed in de schoenen. Honderd punten waren er te verdienen en ik sprokkelde er 44 bij elkaar.
 

Toi toi toi

Klaar of niet, de tentamens moesten worden gemaakt. De oppas bekeek mijn gezicht bij binnenkomst, vroeg niks en wenste me overdreven veel succes. Met een ‘toi toi toi’ vertrok ik. Eenmaal op school bespraken we als een stel pubers van zestien jaar de leerstof. Met ‘Nee, dat heb je niet goed hoor, Jacob Cats werd geboren in 1577’ tot ‘Bij twijfel altijd B invullen’ zette we nog even samen de puntjes op de i. Na anderhalf uur zweten was tentamen één gemaakt en hadden we er nog twee te gaan.

Om het geheel een beetje positief af te sluiten, dronken mijn medestudenten en ik een borrel op de goede afloop en bestudeerden we het examenreglement; 15 werkdagen voor het nakijken van de toets en 20 werkdagen voor de dossiers. Met een beetje geluk zouden we rond 5 december al onze cijfers binnen hebben.
 

Surprise

Toch moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat ik, al na twee werkdagen, minimaal 4 keer per dag even mijn resultaten-inbox van de Hogeschool ververs. Met hartkloppingen, klamme handjes en een gespannen gezicht staar ik naar het scherm. Je weet immers nooit of Sinterklaas dit jaar al eerder cadeautjes uitdeelt. Eén ding is zeker hij zal ze vast leuk hebben verpakt in een surprise want vijf voldoendes zouden wel een hele grote verrassing zijn.

kinderen kamer delen
Beeld: Unsplash

Als kind wil je het liefst een kamer voor jezelf, maar in huis is daar niet altijd ruimte voor. Bij moeder en blogger Christine Organ is die ruimte er wel, maar ze laat haar kinderen toch samen slapen. En daar heeft ze zo haar redenen voor.

'Zo leren ze dat groter niet altijd beter is', schrijft ze op Scary Mommy.

 

Schone sokken

Vroeger wist Christine het zeker: als ik later kinderen heb, zorg ik ervoor dat ze een eigen slaapkamer krijgen. ‘Zelf deelde ik als kind een kamer met mijn jongere zus’, legt ze uit. ‘Dat kon niet anders, gezien de ruimte, maar soms had ik echt behoefte aan mijn eigen plek. Mijn zusje en ik zetten kasten in het midden van de kamer om een ‘eigen’ kamer te creëren, maar dat duurde maar een paar dagen. Tot één van ons geen schone sokken meer had en naar ‘de andere kant’ moest om een nieuw paar te lenen. Lastig, want ik wilde ruimte en onafhankelijkheid.’

 

Lees ook:
Kamertje kijken: 'Als het maar schattig is' >

 

Blijvende herinneringen

Toch hebben haar twee kinderen tegenwoordig niet een eigen kamer – ook al is daar in huis wel plek voor. ‘We laten onze kinderen bewust samen slapen, want daar hebben we een aantal heel goede redenen voor’, vervolgt Christine. ‘Ten eerste leren ze zo om ruimte te delen, wat later alleen maar goed van pas komt – of het nou om een huisgenoot, partner of collega gaat. Daarnaast zullen ze blijvende herinneringen hebben: hun moeder die boos de trap op komt dat ze moeten gaan slapen, maar hopelijk óók dat ze samen mooie gesprekken hebben gehad ’s avonds laat.’

Christine denkt ook dat het delen van een kamer haar kinderen dichter bij elkaar brengt. ‘Onze kinderen schelen 3,5 jaar en delen verder niet heel veel. Maar als het licht uitgaat, hoor ik ze giechelen en grapjes maken of fluisteren over wat er op school is gebeurd. En de laatste levensles? Ze leren dat groter niet altijd beter is. Spullen – huizen, slaapkamers, bezittingen – zijn niet zo belangrijk als relaties.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fastfood-kind

Vroeger zou blogger Marjorie Brimley ouders veroordelen als kinderen fastfood voorgeschoteld kregen, maar sinds ze door het overlijden van haar partner alleenstaande moeder is, denkt ze hier wel anders over.

Op Scary Mommy vertelt ze hoe dat komt.

 

'Het is soms onmogelijk'

''Waarom kan ze niet gewoon een eenvoudige maaltijd met groenten op tafel zetten vanavond?', dacht ik vaak genoeg als ik een moeder door de drive zag rijden', schrijft Marjorie. 'Maar nu weet ik het antwoord op die vraag: ze kan het niet omdat het simpelweg verdomd moeilijk is. Als je de hele dag druk bent met werk en kinderen, ben je uitgeput. En als alleenstaande moeder weet ik nu dat het niet alleen een enorme uitdaging is om de perfecte maaltijd op tafel te zetten, het is soms zelfs onmogelijk.'

 

Lees ook
Deze restaurants serveren de lekkerste burgers >

 

Glimlach

Marjorie snapt de 'drive thru-moeder'. 'Zodra ik financieel de mogelijkheid heb, sta ik daar ook. Dan kijk ik naar je een glimlach ik, omdat ik weet dat we allebei het beste willen voor onze kinderen.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >