Lieve gelukkig
Beeld: 123RF

Lieve (31) is moeder van Jan (3) en Dries (1). Na een heftige scheiding heeft ze de liefde opnieuw gevonden in Rogier, met wie ze een latrelatie heeft. Voor Kek Mama schrijft ze over alles wat ze sindsdien doormaakt.

Onlangs stuitte ik op een artikel met de kop ‘Kinderen maken niet gelukkig’. Ik keek op vanachter mijn laptop en bestudeerde Jan en Dries tot in detail. Ze zaten lief op de bank een boekje te lezen en graaiden ondertussen met hun spekhandjes in het bakje Smarties. Jan veegde ondertussen zijn snottebel af aan zijn mouw en Dries zijn hoofd liep rood aan omdat ie een grote verrassing zat te produceren. Hoe kon een mens hier nou ongelukkig van worden? Of beter gezegd minder gelukkig?
 

Ervaren van vrijheid

Bij het hebben van een kinderwens, en het vervullen van die kinderwens zijn ouders gelukkig tot heel gelukkig. Maar zodra die kinderen er zijn, slaat dat geluk vaak om. Oorzaak daarvan zou dat kinderen ons voor een groot deel beperken. En juist dat beperken, of het niet ervaren van een vrijheid, zou cruciaal zijn voor ons geluksgevoel.

Dat ik maandelijks twee kanten mag ervaren heb ik te danken aan mijn scheiding. Op dit moment zorg per maand 24 dagen voor Jan en Dries en mijn ex-man 4 dagen. In die 24 dagen, 2 keer 12 dagen, herken ik absoluut het gevoel soms minder gelukkig te zijn. En dat minder gelukkig zijn heeft te maken met het hebben van kinderen. Zoals de conclusie van het artikel al voorspelde heeft in zeer grote mate het missen van vrijheid daarin een rol.
 

Lees ook
Column Lieve: 'Mijn zoon wil alles zelf bepalen sinds hij op de basisschool zit' >

 

De kleine dingen

De beperkte vrijheid die ik ervaar kent vele oorzaken. Ik ervaar het bijvoorbeeld als ik het hele weekend op de bank moet doorbrengen omdat Jan en Dries in bed liggen. Natuurlijk kan ik een oppas regelen en gaan stappen met vriendinnen of naar de bioscoop met mijn liefje maar juist de momenten dat je je kinderen ziet in het weekend wil je ze niet uitbesteden. Daarnaast zit het hem natuurlijk ook in hele kleine dingen; nooit alleen naar de wc kunnen, altijd met publiek douchen, koken met een kind dat aan je been hangt, altijd met minimaal één kind boodschappen doen, nooit meer in alle rust Netflixen of wakker gemaakt worden op je vrije dag..

Op de dagen dat mijn kinderen er niet zijn ervaar ik die ultieme vrijheid wel. Ik ga lekker uiteten, kan onbeperkt wijntjes drinken, sport als ik daar zin in heb, maak mijn huis in alle rust schoon, doe wat dingen voor mijn werk, ga tussen de middag heerlijk languit op de bank liggen, heb seks wanneer en waar ik wil, studeer een paar uur, lees een boek en slaap uit.
 

Liefde en genegenheid

Het zijn twee totaal verschillende levens. Je hebt aan mij de ultieme proefpersoon. Op de dagen dat ik de kinderen heb, herken ik mezelf inderdaad volledig in de ‘minder gelukkiger’ persoon door het hebben van kinderen. Maar op de dagen dat ik mijn kinderen niet heb herken ik mezelf niet als ‘gelukkiger’ door het niet hebben van kinderen. Natuurlijk geniet ik van de enorme vrijheid, ruimte en tijd voor mezelf maar dat kan ik omdat ik weet dat er op zondagmiddag weer twee lieve kinderen voor de deur staan. Want dat ongelukkige gevoel is enkel gebaseerd op de beperkte vrijheid en niet op de liefde, warmte en genegenheid die ik dagelijks voel voor en door deze twee. Want dat maakt mij meer dan gelukkig, zielsgelukkig.
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

gescheiden-ouders-herkenbaar

Sinds de scheiding loopt blogger en moeder Michelle Dempsey tegen een hoop dingen aan. Op Scary Mommy zet ze vijf punten op een rij, in de hoop dat andere (gescheiden) ouders zich hierin herkennen.

1. Je propt 'jouw dagen' helemaal vol

"Voor mijn scheiding haalde ik mijn dochter op van school, liet ik haar achter bij de oppas en ging ik weer aan het werk. Nu, op de dagen dat ze bij mij is, stopt de wereld om 15.00 uur. Ik zorg ervoor dat er geen mailtje belangrijker is dan het avondeten met mijn dochter, en dat ik haar rondjes kan zien draaien, met haar kan kleuren of dat we samen lieveheersbeestjes kunnen zoeken in de achtertuin."

 

2. Je worstelt met het ritme van je kind

"Ik heb zo mijn best gedaan om mijn dochter in haar eigen bed te laten slapen, maar toen ze na de vakantie bij haar vader weer terugkwam, was dat hele ritme (je raadt het al) weg. Het is niet dat mijn ex mijn harde werk opzettelijk wilde saboteren, het is gewoon moeilijk om op twee plekken consistent te blijven."

 

Lees ook
Co-ouderen na de scheiding: 'Het gemis van je kinderen went nooit' >

 

3. Je vraagt je steeds af of je het niet verknoeit

"Het eerste wat in me opkomt als m'n zoon weer een 'Ik wil mama-meltdown' heeft, is: 'Krijgt hij hier op latere leeftijd last van?' Vervolgens krijg ik een schuldgevoel en moet ik mezelf er weer even aan herinneren waarom mijn ex en ik op dit punt waren beland. 'Het is beter zo', zeg ik dan steeds. 'Dit is beter dan getuige moeten zijn van twee ruziënde ouders.'"

 

4. Je mist van alles

"Natuurlijk is er niets mooiers dan vrolijke FaceTime-telefoontjes van mijn dochter krijgen als ze bij haar vader is, maar als ze dan vertelt dat ze bij Disney on Ice was en haar held Elsa zag, baal ik dat ik daar niet bij was. Want dat is wat het ouderschap zo mooi maakt."

 

5. Je voelt je rot om een uitnodiging af te slaan omdat je kind dat weekend niet bij jou is

"Er is niets erger dan dat. Het blijft rot dat mijn kind een samenzijn met vrienden of een weekend met familie mist, omdat ons schema dat niet toelaat. En hoe hard je ook probeert om van te voren te plannen, er zijn altijd last-minute speelafspraken of bezoekjes van familie."

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >