Lieve gelukkig
Beeld: 123RF

Lieve (31) is moeder van Jan (3) en Dries (1). Na een heftige scheiding heeft ze de liefde opnieuw gevonden in Rogier, met wie ze een latrelatie heeft. Voor Kek Mama schrijft ze over alles wat ze sindsdien doormaakt.

Onlangs stuitte ik op een artikel met de kop ‘Kinderen maken niet gelukkig’. Ik keek op vanachter mijn laptop en bestudeerde Jan en Dries tot in detail. Ze zaten lief op de bank een boekje te lezen en graaiden ondertussen met hun spekhandjes in het bakje Smarties. Jan veegde ondertussen zijn snottebel af aan zijn mouw en Dries zijn hoofd liep rood aan omdat ie een grote verrassing zat te produceren. Hoe kon een mens hier nou ongelukkig van worden? Of beter gezegd minder gelukkig?
 

Ervaren van vrijheid

Bij het hebben van een kinderwens, en het vervullen van die kinderwens zijn ouders gelukkig tot heel gelukkig. Maar zodra die kinderen er zijn, slaat dat geluk vaak om. Oorzaak daarvan zou dat kinderen ons voor een groot deel beperken. En juist dat beperken, of het niet ervaren van een vrijheid, zou cruciaal zijn voor ons geluksgevoel.

Dat ik maandelijks twee kanten mag ervaren heb ik te danken aan mijn scheiding. Op dit moment zorg per maand 24 dagen voor Jan en Dries en mijn ex-man 4 dagen. In die 24 dagen, 2 keer 12 dagen, herken ik absoluut het gevoel soms minder gelukkig te zijn. En dat minder gelukkig zijn heeft te maken met het hebben van kinderen. Zoals de conclusie van het artikel al voorspelde heeft in zeer grote mate het missen van vrijheid daarin een rol.
 

Lees ook
Column Lieve: 'Mijn zoon wil alles zelf bepalen sinds hij op de basisschool zit' >

 

De kleine dingen

De beperkte vrijheid die ik ervaar kent vele oorzaken. Ik ervaar het bijvoorbeeld als ik het hele weekend op de bank moet doorbrengen omdat Jan en Dries in bed liggen. Natuurlijk kan ik een oppas regelen en gaan stappen met vriendinnen of naar de bioscoop met mijn liefje maar juist de momenten dat je je kinderen ziet in het weekend wil je ze niet uitbesteden. Daarnaast zit het hem natuurlijk ook in hele kleine dingen; nooit alleen naar de wc kunnen, altijd met publiek douchen, koken met een kind dat aan je been hangt, altijd met minimaal één kind boodschappen doen, nooit meer in alle rust Netflixen of wakker gemaakt worden op je vrije dag..

Op de dagen dat mijn kinderen er niet zijn ervaar ik die ultieme vrijheid wel. Ik ga lekker uiteten, kan onbeperkt wijntjes drinken, sport als ik daar zin in heb, maak mijn huis in alle rust schoon, doe wat dingen voor mijn werk, ga tussen de middag heerlijk languit op de bank liggen, heb seks wanneer en waar ik wil, studeer een paar uur, lees een boek en slaap uit.
 

Liefde en genegenheid

Het zijn twee totaal verschillende levens. Je hebt aan mij de ultieme proefpersoon. Op de dagen dat ik de kinderen heb, herken ik mezelf inderdaad volledig in de ‘minder gelukkiger’ persoon door het hebben van kinderen. Maar op de dagen dat ik mijn kinderen niet heb herken ik mezelf niet als ‘gelukkiger’ door het niet hebben van kinderen. Natuurlijk geniet ik van de enorme vrijheid, ruimte en tijd voor mezelf maar dat kan ik omdat ik weet dat er op zondagmiddag weer twee lieve kinderen voor de deur staan. Want dat ongelukkige gevoel is enkel gebaseerd op de beperkte vrijheid en niet op de liefde, warmte en genegenheid die ik dagelijks voel voor en door deze twee. Want dat maakt mij meer dan gelukkig, zielsgelukkig.
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van Vaderdag tot aan kroelen met een kip: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Voor alle vaders

 

Lief

 

Ik kon niet kiezen, dus werden het er drie... 💙 #goodmorning #friday #playtime #earlymorning #babyotis

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op

 

Gezinsuitbreiding

 

Eerste kennismaking van Gioia en Capo! 🐾🐾 @amalia_samipersad

Een bericht gedeeld door MoniQue Noël (@moniquenoell) op

 

Deze kan zo ingelijst worden

 

Lekker uitwaaien

 

Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

Mooie woorden

 

Het is vandaag vaderdag. Ik heb lang getwijfeld dit te schrijven. Maar dit is mijn persoonlijke pagina en ik zie de hele dag prachtige foto’s voorbij komen van vaders. Dus ik stel me kwetsbaarder op dan ooit. Dit is een normale terug komende dag voor velen. Door deze dag voel ik me wel altijd anders. Ik zie mijn vader al bijna 20 jaar niet meer. De situatie is gelopen zoals ie is gelopen en ik heb er in principe vrede mee. Maar ik geloof er heilig in dat een kind moet zien waar hij of zij vandaan komt via iemand die een vader en moederrol heeft. Een kind moet zich kunnen spiegelen aan twee verschillende meningen, zienswijzes. De zaal in kijken bij een eindtoneelstuk en twee trotse blikken zien. Bedenk maar eens wat je wel met je moeder deed en niet met je vader. Ze vormen je beide op een andere manier. Ik heb gelukkig een sterke moeder die me het gevoel heeft gegeven er 200% voor me te zijn. Toch merk ik dat mijn keuzes en zelfvertrouwen minder sterk zijn dan vrienden die beiden ouders hadden. We leven in een tijd waar scheiden schering en inslag is. Ik weet dat het soms moeilijk is om het te laten werken tussen ex-partners maar als ouder moet je je altijd volledig inzetten om de schade voor de kids te beperken. Het gaat niet om ons de ouders maar het kind. Ik ben trots op het feit dat mijn kids worden geliefd door hun ouders en stiefouders ondanks dat het niet altijd makkelijk is. Dus vandaag hef ik het glas voor iedereen die zijn verantwoording neemt voor kinderen door er voor ze zijn, ze het gevoel te geven dat ze het waard zijn. Voor de vaders, alleenstaande moeders, stiefvaders, pleegouders en iedereen die zorgt. Lets nourish the future😘

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

Lekker kroelen

 

Kroelkip

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op

 

Papa is er altijd om je te vangen

 

Fijne vaderdag liefste!!! #vaderdag #SammyRose #JackieRey

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op

 

Assepoester

 

Assepoester 👠 #lief #takecare

Een bericht gedeeld door S O P H I E (de Buisonjé) (@sophiedbuisonje) op

 

Hoe verzin je het

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

bruiloften zonder kinderen
Beeld: Unsplash

Moeder Amber Leventry en haar vrouw zijn uitgenodigd op een bruiloft. Die verboden is voor kinderen. En ze kunnen niet wachten.

Kijk, dat twee van hun beste vriendinnen met elkaar gaan trouwen is al een feest op zich, schrijft ze op ScaryMommy. Maar een feest met overnachting, anderhalf uur verwijderd van huis, waar haar dochter nadrukkelijk niet welkom is: ‘Serieus, dat is bijna nog mooier dan een homohuwelijk’, aldus Amber. Want wie doft zich nou helemaal op voor een knalfeest waarop je ook je eigen huwelijk een beetje herbeleeft, om zich vervolgens druk te maken of de kinderen niet door de speeches heen huilen?

 

Hun dag, jouw stoorzender

Toch voelen veel mensen zich gepikeerd wanneer kinderen niet welkom zijn op een bruiloft, constateert ze. En daar snapt ze niks van. ‘Hallo, jíj bent de uitverkorene op de genodigdenlijst, ze spenderen geld en drank en eten aan je. Oké, je moet er misschien wat voor reizen en een cadeautje kopen, maar wanneer iemand je uitnodigt op de belangrijkste dag van haar leven, dan is dat gewoon een eer.’ Dus waarom zou het resultaat van jouw huwelijk – je kind, dus – onderdeel (of in het ergste geval: stoorzender) moeten zijn van die ene, speciale dag van jouw vrienden?’ Laat het bruidspaar in vredesnaam nog even genieten van de kinderloosheid, voordat ze zich in luiers en slapeloze nachten storten, vindt ze.

Amber heeft ook genoeg bruiloften meegemaakt mét kinderen, inclusief haar eigen. ‘Maar ons kind zat nog in de buik van mijn vrouw, en bleef dus tenminste stil toen we onze geloften aflegden.’

 

Lees ook:
‘Doe me een lol en laat je kind thuis tijdens bruiloften’ >

 

‘Sorry, geen oppas’

Naast een avond onbezorgd feesten zonder je even moeder of vader te voelen, hebben kindvrije bruiloften nog een ander groot voordeel, vindt Amber: ‘Ze bieden hét excuus om niet te gaan.’ Wanneer het de trouwerij is van die ene collega met wie je echt geen privécontact hoeft, bijvoorbeeld. Of het zo’n extravagant feest is, dat je al blut bent wanneer je maar naar de uitnodiging kijkt. ‘Zeg simpelweg: “Sorry, geen oppas”, en de hele boel is getackeld’, aldus Amber.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >